Aşçılık | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | ASC006 | ||||
Ders İsmi: | Osmanlı Saray Mutfağı | ||||
Ders Yarıyılı: |
Bahar Güz |
||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Evet | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr. Gör. MERYEM MERVE BEYKOZ | ||||
Dersi Veren(ler): | Öğr. Gör. Meryem Merve BEYKOZ | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu derste Osmanlı Saray Mutfak kültürünü, hiyerarşisini ve bu kültürde var olan yemekleri dönemlerine göre uygulamalı olarak öğreneceklerdir. |
Dersin İçeriği: | Osmanlı mutfağına üzerine farklı kültürleri etkileri, Osmanlı saray mutfağı yapısı ve teşkilatı, Osmanlı Saray mutfağında hazırlanan yemek ve tatlıların tarihi süreçte gelişimi ve uygulamaları, Osmanlı döneminde Anadolu mutfak ve yemek kültürü, tedavi amaçlı kullanılan besinler, içecekler ve macunlar. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Osmanlı mutfağında pişirme yöntemlerini tanımlar. 2) Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeleri tanımlar. 3) Osmanlı yemeklerini döneme uygun şekilde hazırlar ve sunar. 4) Osmanlı Saray Mutfak kültürünü ve hiyerarşisini öğrenir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Ders Tanıtımı ve İzlencenin Anlatılması | |
2) | Osmanlı Mutfağında Kullanılan Pişirme Yöntemleri ve Kullanılan Malzemeler. Saray Mutfağı Tarihi. | |
3) | Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları (Çorbalar) | |
4) | Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları (Ara sıcaklar ve Başlangıçlar) | |
5) | Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları (Ana yemekler. Et ve tavuk) | |
6) | Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları (Ana yemekler. Balık yemekleri) | |
7) | Arasınav | |
8) | Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları (Ana yemekler. Sebze yemekleri) | |
9) | Saray Mutfağı Sofra Adabı ve Sunum Teknikleri | |
10) | Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları (Ana yemekler. Dolma ve sarmalar) | |
11) | Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları (Tatlılar. Sütlü ve muadil tatlılar) | |
12) | Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları (Saray Şerbetleri) | |
13) | Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları (Genel uygulama) | |
14) | Genel değerlendirme |
Ders Notları / Kitaplar: | Öğretim Görevlisi Ders Notları |
Diğer Kaynaklar: | Osmanlı Saray Mutfağı, Tuba Kübra Durdu 500 Yıllık Osmanlı Mutfağı, Marianna Yerasimos İmparatorluğun Son Döneminde İstanbul ve Osmanlı Saray Mutfak Kültürü », Türk Mutfağı, (ed.) A. Bilgin. Ö. Samancı, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
|||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||||
1) Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. | |||||||||||||||
2) Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. | |||||||||||||||
3) Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. | |||||||||||||||
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. | |||||||||||||||
5) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. | |||||||||||||||
6) Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. | |||||||||||||||
7) Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. | |||||||||||||||
8) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |||||||||||||||
9) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. | |||||||||||||||
10) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | |||||||||||||||
11) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. | |||||||||||||||
12) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | |||||||||||||||
13) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. | |||||||||||||||
14) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |||||||||||||||
15) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. | 1 |
2) | Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. | 2 |
3) | Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. | 3 |
4) | Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. | 3 |
5) | Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. | 3 |
6) | Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. | 2 |
7) | Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. | 1 |
8) | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 1 |
9) | Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. | |
10) | Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | 3 |
11) | Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. | |
12) | Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | |
13) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. | |
14) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |
15) | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Uygulama | 8 | % 40 |
Ara Sınavlar | 1 | % 25 |
Final | 1 | % 35 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 65 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 35 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 1 | 14 | ||||
Uygulama | 28 | 1 | 28 | ||||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 11 | 1 | 11 | ||||
Sunum / Seminer | 16 | 1 | 16 | ||||
Ara Sınavlar | 2 | 1 | 2 | ||||
Final | 4 | 1 | 4 | ||||
Toplam İş Yükü | 75 |