Gıda Teknolojisi | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | GTE202 | ||||
Ders İsmi: | Meyve Sebze Teknolojisi | ||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üy. ECE GİRAY TUFAN | ||||
Dersi Veren(ler): | Öğr. Gör. ECE GİRAY TUFAN | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Meyve ve sebzelerin işlenmesi, değerlendirilmesi konularında öğrencilerin yeterli bilgi ve deneyimi kazanması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği: | Meyve ve sebzelerin biyokimyası, meyve ve sebzelerdeki bozulmalar, ön işlemler, meyve suyu üretim teknolojisi, konserve üretim prosesi, salça üretim prosesi, reçel üretim prosesi, meyve ve sebzelerin dondurulması, kurutulmuş meyve-sebze üretimi. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Meyve sebzelerin bileşimini öğrenir. 2) Meyve sebze ürünlerinin endüstriyel işleme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olur. 3) Meyve sebze ürünleri işleme proseslerini bilir. 4) Verilen bir proses için akım şeması hazırlar. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Meyve sebzelerin bileşimi | |
2) | Meyve sebzelerin bileşimi | |
3) | Meyve sebzelerin bozulmaları | |
4) | Meyve sebzelere uygulanan ön işlemler | |
5) | Meyve sebzelerin dayandırılma yöntemleri | |
6) | Meyve sebzelerin soğukta muhafazası | |
7) | Meyve sebzelerin dondurarak muhafazası | |
8) | ARA SINAV | |
9) | Meyve suyu üretim teknolojisi | |
10) | Konserve üretim teknolojisi | |
11) | Salça üretim teknolojisi | |
12) | Reçel üretim teknolojisi | |
14) | Genel tekrar |
Ders Notları / Kitaplar: | Öğretim görevlisi ders notları Cemeroğlu, B. (2004). Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi I-II. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları. |
Diğer Kaynaklar: | Cemeroğlu, B. (2018). Gıda Analizleri, Bizim Grup Basımevi, Ankara. Acar, J ve Gökmen, V. (2004). Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara Öğretim Görevlisi Ders Notları |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||||
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 3 | 2 | 2 | 2 | ||||||||||
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||||
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||||
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 2 | 2 | 2 | 2 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 3 |
2) | Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 3 |
3) | Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 3 |
4) | Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 3 |
5) | Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 2 |
6) | Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 3 |
7) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 |
8) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 |
9) | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | 3 |
10) | Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 3 |
11) | Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 3 |
12) | Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 2 |
13) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 3 |
14) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 2 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Laboratuvar | 1 | % 20 |
Ödev | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | ||||
Laboratuvar | 14 | 3 | 42 | ||||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 1 | 10 | 10 | ||||
Ödevler | 1 | 15 | 15 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 20 | 20 | ||||
Final | 1 | 35 | 35 | ||||
Toplam İş Yükü | 150 |