DIL636 Çince 4İstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi ve Mutfak SanatlarıÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Önizleme

Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: DIL636
Ders İsmi: Çince 4
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
5
Öğretim Dili: English
Ders Koşulu: DIL635 - Chinese 5
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Üniversite Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. MERVE KESKİN
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Mandarin Çince (Çin’nin resmin dili) , HSK (Yabancıların Çince
Seviye Tespit Sınavı) 4. Seviyesinin girişi bu derste amaçlanan,
öğrenciye günlük hayatta gerekli olabilecek durumlarda kendini
ifade edebilme (yazılı / sözlü) ve anlama (yazılı / sözlü) beceresi
kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriği: Günlük hayatta para değiştirme, ziyaret ettiği yerini anlatma, kitap ödünç alma ve geriye verme, yeni arkadaşı edinme, karşılaştırma, kıyafeti satın alma, posta ofiste olma, nesne betimleme, hatırlatma, hobilerini bahsetme, Şimdiki Zaman, sebebi sorma, Yeni Yılı kutlama gibi konularda kendilerini ifade edebilir konuma gelirler.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Soyut, uzun, karmaşık yapılar içeren veya edebi her türlü metin ve yazışmayı zaman zaman sözlük yardımı alarak anlayabilir, dolaylı anlatımları fark edebilir.
2) İhtiyaç duyduğu ifadeleri kolaylıkla bulup kendini doğal ve akıcı bir şekilde ifade edebilir.
3) Günlük fonksiyonların yanında dili akademik ve mesleki amaçlar için de esnek ve etkili bir şekilde kullanabilir.
4) Karmaşık konularda, bağlantıların ve ilişkilerin açıkça ortaya konduğu, iyi yapılandırılmış ve iyi organize edilmiş, ayrıntılar içeren metinler ve denemeler yazabilir.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) 15.ÜNİTE O Şangay’e gitti.  Yeni Kelimeler  Durum Belirtme Tümleci-1  Fonksiyon kelime ‘了’ ile bitmiş eylemi anlatma  Fiil tekrarlı kalıp  Sayılar 100-10,000 New Practical Chinese Reader Textbook-2
2) 15.ÜNİTE O Şangay’e gitti.  Selam verme  Gerçekleşen olayı kanıtlama  Eylemi veya hareketi değerlendirme  Bankada para değiştirme  Ziyaret ettiği yeri anlatma  Çince karakterin yapı yöntemi-1 New Practical Chinese Reader Textbook-2
3) 16.ÜNİTE Bu olayı unuttum.  Yeni Kelimeler  Kişi zamir ‘自己’ ve zarf ‘就’  Basit yön belirtme tümleci  ‘把’ cümlesi  zaman belirtme tümleci New Practical Chinese Reader Textbook-2
4) 16.ÜNİTE Bu olayı unuttum.  Formu doldurma  Kitap ödünç alma  Kitap geriye verme  Yeni arkadaşı edinme  Kısa bir sürede ayrılma  Çince karakterin yapı yöntemi-2 New Practical Chinese Reader Textbook-2
5) 17.ÜNİTE Bu Cheongsam diğerinden daha güzel  Yeni Kelimeler  Fonksiyon kelime ‘了’ ve ‘了’ birleşik kullanımı  Fonksiyon kelimesi ‘了’ ile dereceyi belirtme  Fiil ‘来、去、到, vb.’ ile zaman betimleme tümleci New Practical Chinese Reader Textbook-2
6) 17.ÜNİTE Bu Cheongsam diğerinden daha güzel  ‘的’ kelime kalıplar  ‘比’ edat ile karşılaştırma  Sayı belirtme tümleci  Nesne betimleme New Practical Chinese Reader Textbook-2
7) 17.ÜNİTE Bu Cheongsam diğerinden daha güzel  Nesneler karşılaştırma  Kıyafeti satın alma  Çince karakterin yapı yöntemi-3 New Practical Chinese Reader Textbook-2
8) VİZE Başarının Yolu 1-2 Road to Success 1-2
9) 18.ÜNİTE Doğru anladım, yanlış hatırladım.  Yeni Kelimeler  Birim kelimesi ‘些’ ; Edat kelimesi ‘往’  Kişi zamir ‘咱们’ ve ‘大家’  Sonuç belirtme tümleci  ‘把’ ve ‘是’ cümleler New Practical Chinese Reader Textbook-2
10) 18.ÜNİTE Doğru anladım, yanlış hatırladım.  Posta ofiste  Nesne belirtme  Belirsiz durum  Uyarma  Otobüse binme  Çince karakterin yapı yöntemi-4 New Practical Chinese Reader Textbook-2
11) 19.ÜNİTE Çin resim ve yağlı boya aynı değildir  Yeni Kelimeler  ‘还没(有) +V+呢’ kalıp  ‘好’ sonuç belirtme tümleci  ‘是不是’ soru cümlesi  ‘来 + V/VP’ kalıp  Zaman belirtme tümleci New Practical Chinese Reader Textbook-2
12) 19.ÜNİTE Çin resim ve yağlı boya aynı değildir  ‘跟 .... (不)一样’ kullanılarak karşılaştırma  Çoğu fiilli cümleyle eylemin yöntemini açıklama  Vedalaşma  Nesneler karşılaştırma  Hobilerinden bahsetme  Devam eden bir durumu ifade etme  Çince karakterin yapı yöntemi-5 a New Practical Chinese Reader Textbook-2
13) 20.ÜNİTE Yeni Yıl  Yeni Kelimeler  Bağlaç ‘因为.....所以....;或者; ....的时候’  ‘呢’ ile kısatma soru cümlesi  Zarf kelimesi ‘再’ ve ‘又’ New Practical Chinese Reader Textbook-2
14) 20.ÜNİTE Yeni Yıl  6 tane temel cümle öğesi  Çoğu fiilli cümleler  Sebebini sorma  Hızlandırma  Yeni Yılı kutlama  Çince karakterin yapı yöntemi-6 New Practical Chinese Reader Textbook-2
15) FİNAL New Practical Chinese Reader Textbook-2
16) FİNAL New Practical Chinese Reader Textbook-2

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: New Practical Chinese Reader Textbook-2
Diğer Kaynaklar:

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili genel kavramları tanımlar/açıklar
2) Yiyecek-İçecek işletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar.
3) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahip olur.
4) Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
5) Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme, ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir.
6) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur.
7) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki her türlü organizasyonu düzenler.
8) Bölümü ile ilgili temel kavramları ve kuramları kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular.
9) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
10) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır.
11) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
12) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder.
13) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır.
15) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
16) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
17) Türk ve değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlar.
18) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili genel kavramları tanımlar/açıklar
2) Yiyecek-İçecek işletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar.
3) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahip olur.
4) Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
5) Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme, ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir.
6) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur.
7) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki her türlü organizasyonu düzenler.
8) Bölümü ile ilgili temel kavramları ve kuramları kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular.
9) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
10) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır.
11) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
12) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder.
13) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır.
15) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
16) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
17) Türk ve değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlar.
18) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 10 % 10
Ödev 10 % 10
Ara Sınavlar 1 % 35
Final 1 % 45
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 55
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 45
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 13 0 4 52
Ödevler 10 0 7 70
Ara Sınavlar 1 0 1 1
Final 1 0 1 1
Toplam İş Yükü 124