DIL504 Akademik İngilizce 4İstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi ve Mutfak SanatlarıÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Önizleme

Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: DIL504
Ders İsmi: Akademik İngilizce 4
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
5
Öğretim Dili: English
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Üniversite Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Eğitim Danışmanı GÜLŞAH ERDAŞ
Dersi Veren(ler): Öğr. Gör. İLYAS DENİZ ÇINAR
Eğitim Danışmanı ERDEM AYDEMİR
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Öğrencilerin devam ettikleri akademik program göz önüne alınarak, İngilizce okuma ve yazma becerilerini geliştirmek amaçlı çeşitli akademik metinler okutulmaktadır ve yazma çalışmaları yapılmaktadır. Öğrencinin kendi mesleğine ve bölümüne yönelik İngilizce akademik literatürde temel araştırmaları ve okumaları yapacak düzeye ulaşması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği: Ders içeriği, öğrencilerin dört temel dil yeteneği olan okuma, yazma, dinleme ve konuşmasını geliştirmeye yönelik aktivitelerden oluşmaktadır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Ögrenciler kendi alanlar ile ilgili temel kavramları öğrenirler
2) Ögrenciler kendi alanlar ile ilgili güncel gelişmeleri takip ederler
3) Ögrenciler bölüm dersleri ile ilgili araştırmalar yapar, ödev hazırlarlar
4) Ögrenciler kendi alanlarına yonelik çeşitli sunum ve ödevler hazırlarlar

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Numaraları Tarama Anahtar kelimeleri anlama Ana fikirler için okuma Detay için okuma Bilgi bulmak için tarama İçeriği tahmin etmek için tarama Bağlamdan anlam çıkarma Çıkarım yapma Sentezleme Unlock Reading & Writing 2 Unite 1
2) Yerleri tarif etmek için kelimeler Sıfatlar Sayılabilir ve sayılamayan isimler Artikeller Niceleyiciler There is / There are Olumlu ve olumsuz değerlendirme Büyük harfler ve noktalama işaretleri Açıklayıcı cümleler yazma Yaşadığınız yeri anlatma, olumlu ve olumsuz yanlarını yazma Unlock Reading & Writing 2 Unite 1
3) Bir metni önizleme yoluyla inceleme Anahtar kelimeleri anlama Ana fikirler için okuma Detay için okuma Metin türünü tanıma İçeriği tahmin etmek için tarama Sentezleme Unlock Reading & Writing 2 Unite 1
4) Festivalleri anlatmak için kelimeler Zaman ve yer edatları Sıklık zarfları Nesneler ve ekstra bilgiler Edat öbekleri Önemli bilgileri belirleme Cümleleri paragraf halinde düzenleme Açıklayıcı bir paragraf yazın Bir festivali veya özel etkinliği yazarak anlatma Unlock Reading&Writing 2 Unite 2
5) Ana fikirler için okuma Çıkarım yapma Anahtar kelimeleri anlama İçeriği tahmin etmek için tarama Ana fikirler için okuma Detay için okuma Bilgiyi kullanma Metin türünü tanıma Sentezleme Unlock Reading&Writing 2 Unite 3
6) İnternet ve teknolojiyi tanımlamak için kelimeler Bileşik isimler Fikir verme Fikirleri bağlamak: and, also, too and however Bileşik cümleler Uygun cevapların belirlenmesi Konu cümleleri Tek taraflı bir görüş paragrafı yazma Unlock Reading&Writing 2 Unite 3
7) Detay için okuma İçeriği tahmin etmek için bilginizi kullanma Anahtar kelimeleri anlama Ana fikirler için okuma Metin türünü tanıma Sentezleme Unlock Reading&Writing 2 Unite 4
8) Vize Haftası
9) Sıcaklık ile ilgili eşdizimler Grafiği açıklamak için kullanılan kelimeler Karşılaştırmalı ve üstün sıfatlar Grafikleri analiz etme Bir grafikten alınan bilgileri kullanarak bir karşılaştırma paragrafı yazma Unlock Reading&Writing 2 Unite 4
10) İçeriği tahmin etmek için tarama Anahtar kelimeleri anlama Önizleme Ana fikirler için okuma Detay için okuma Metin türünü tanıma Söylemi anlama Bağlamdan anlam çıkarma Sentezleme Unlock Reading&Writing 2 Unite 5
11) Sporu tanımlayan kelimeler Hareket edatları Özne ve fiil uyumu Diyagramı analiz etme Bir süreçte olayları sıralama İlgisiz bilgileri kaldırma Süreç paragrafı yazma Unlock Reading&Writing 2 Unite 5
12) Bağlamdan anlam çıkarma Bir metni açıklama Anahtar kelimeleri anlama Gözden geçirme İçeriği tahmin etmek için tarama Ana fikirler için okuma Detay için okuma Hedef kitleyi belirleme Çıkarım yapma Sentezleme Unlock Reading&Writing 2 Unite 6
13) İşlerimizi anlatmak için kelimeler The Present Simple and The Past Simple Geçmiş olayları "when" ile anlatma Etkinlikleri zaman sırasına göre düzenleme Ana gerçeklere ayrıntılar ekleme Bir anlatı paragrafı yazma Unlock Reading&Writing 2 Unite 6
14) Gözden geçirme Anahtar kelimeleri anlama Ana fikirler için okuma Detay için okuma Bağlamdan anlam çıkarma Hedef kitleyi belirleme Çıkarım yapma Sentezleme İnsanları tanımlayan sıfatlar Unlock Reading&Writing 2 Unite 7
15) Final Sınavı Haftası
16) Final Sınavı Haftası

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Unlock Reading& Writing 2 (Cambridge Yayınları)
Diğer Kaynaklar: Öğrencilerin alanlarına yönelik gelişmeleri yakından takip edebilecekleri websiteleri, güncel makale ve araştırmalar.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili genel kavramları tanımlar/açıklar
2) Yiyecek-İçecek işletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar.
3) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahip olur.
4) Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
5) Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme, ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir.
6) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur.
7) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki her türlü organizasyonu düzenler.
8) Bölümü ile ilgili temel kavramları ve kuramları kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular.
9) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
10) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır.
11) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
12) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder.
13) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır.
15) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
16) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
17) Türk ve değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlar.
18) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili genel kavramları tanımlar/açıklar 3
2) Yiyecek-İçecek işletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. 3
3) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahip olur. 3
4) Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 3
5) Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme, ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir. 3
6) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. 3
7) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki her türlü organizasyonu düzenler. 3
8) Bölümü ile ilgili temel kavramları ve kuramları kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. 2
9) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 3
10) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. 3
11) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 3
12) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. 2
13) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. 2
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. 3
15) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 3
16) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 3
17) Türk ve değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlar. 3
18) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. 3

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 10 % 10
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 0 4 56
Ödevler 10 0 7 70
Ara Sınavlar 1 0 1 1
Final 1 0 1 1
Toplam İş Yükü 128