Aşçılık | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | ASC002 | ||||
Ders İsmi: | Miksoloji | ||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr. Gör. MERYEM MERVE BEYKOZ | ||||
Dersi Veren(ler): | Öğr. Gör. Meryem Merve Beykoz | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı öğrencilerin içecekler hakkında bilgi sahibi olması ve uygulama pratiklerini çekici sunum teknikleriyle gerçekleştirebilmesidir. |
Dersin İçeriği: | İçecekler ve miksolojiye giriş, İçecek hazırlamada kullanılacak ekipmanlar ve özellikleri, içecek hazırlama ve miksolojide kullanılacak temel kurallar, Soğuk ve sıcak hazırlanan içecekler, İçeceklerin servise hazırlanış şekilleri, Geleneksel Türk içecekleri, Shekar ve bardakta hazırlanan alkolsüz kokteyller, servis şekilleri, İçecekler ile sağlık (detox içecek) |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) İçecekler hakkında bilgi sahibi olur. 2) İçecekleri sınıflandırır ve yorumlar 3) Miksolojiyi tanımlar 4) İçecekleri servise uygun tekniklerle hazırlar 5) İçecek hazırlama alanı (bar) işleyişi hakkında bilgi sahibi olur 6) Geleneksel Türk içecekleri hakkında bilgi sahibi olur ve uygular |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | İçecekler ve miksolojiye giriş (İçeceklerin tarihi ve güncel durumları, miksoloji terminolojisi ve uygulanışı) | |
2) | İçecek hazırlamada kullanılacak ekipmanlar ve özellikleri, içecek hazırlama ve miksolojide kullanılacak temel kurallar | |
3) | Çay | |
4) | Kahve | |
5) | Kahve | |
6) | Geleneksel Türk içecekleri | |
7) | İçecekler uygulaması ve servisi | |
8) | Arasınav | |
9) | Bira | |
10) | Şarap | |
11) | Yüksek alkollü içecekler | |
12) | Alkolsüz içecekler | |
13) | İçecekler uygulaması ve servisi | |
14) | Sağlıklı İçecekler |
Ders Notları / Kitaplar: | Farklı kaynaklardan derlenmiş ders notları kullanılacaktır. |
Diğer Kaynaklar: | The Bar Book: Elements of Cocktail Technique (Cocktail Book with Cocktail Recipes, Mixology Book for Bartending): Elements of Cocktail Technique |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||||
1) Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. | 3 | 3 | 3 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
2) Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. | 2 | 1 | 2 | 2 | 1 | ||||||||||
3) Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | ||||||||||
5) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. | 3 | 1 | 2 | 1 | 1 | 2 | |||||||||
6) Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. | 1 | 3 | 3 | ||||||||||||
7) Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. | 2 | 3 | |||||||||||||
8) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 1 | 3 | |||||||||||||
9) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. | 1 | 3 | |||||||||||||
10) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | 2 | 2 | |||||||||||||
11) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. | 3 | 3 | 3 | ||||||||||||
12) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | 1 | 1 | |||||||||||||
13) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. | 1 | ||||||||||||||
14) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 1 | ||||||||||||||
15) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | 1 | 1 | 1 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. | 1 |
2) | Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. | 1 |
3) | Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. | 1 |
4) | Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. | |
5) | Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. | 2 |
6) | Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. | 1 |
7) | Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. | 1 |
8) | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 1 |
9) | Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. | 1 |
10) | Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | 1 |
11) | Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. | 1 |
12) | Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | 1 |
13) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. | |
14) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |
15) | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | 1 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 16 | 32 |
Uygulama | 7 | 14 |
Küçük Sınavlar | 2 | 2 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 |
Final | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü | 51 |