GMS5001 Temel İstatistikİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi ve Mutfak Sanatları (YL) (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (YL) (Tezsiz)

Önizleme

Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GMS5001
Ders İsmi: Temel İstatistik
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
5
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. TAYFUN UTAŞ
Dersi Veren(ler): Tayfun UTAŞ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Amacı, öğrencilerin değişik konularda araştırmalar yapmaları, dersler için hazırladıkları ödevleri, geliştirdikleri tezleri ya da projeleri yazılı ve sözlü olarak sunarken uymaları gereken istastisksel araçları kullamasını sağlamak. Bu çerçevde İstatistiğin tanımı ve gelişimi ile ilgili bilgiler gastroronomi alanında anlamlı çıktılar üretmek ve karar destek sistemlerine girdi oluşturmaktır.
Dersin İçeriği: Dersin İçeriği Bu dersin içeriği Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili olarak verilerin tanımlanması toplanması ve verilerin belli amaca yönelik analiz edilmesi ve yorumlanmasını kapsayan istatistik kavramlarını içerir. Ayrıca Bilimsel araştırmaların yapılabilmesi için gerekli olan destek programları kapsar İstatistik kavramı, istatistiksel tablolar, grafikler, ortalamalar, dağılma ölçüleri, dağılımlar, örnekleme dağılımı, hipotez testleri, korelasyon katsayısı, regresyon analizi, trend analizi, indeks sayılar, ki-kare dağılımı ve testi ve bilgisayar uygulamaları içeriğin alt kavramlarıdır. SPPS programlama ve gerekli olan testlerin kullanımı

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) İstatistiğin Tanımı ve Kullanım Alanları
2) Temel Kavramlar
3) Araştırma İstatistik Popülasyon (Kitle, Ana Kitle, Ana Kütle, Yığın)
4) İstatistik Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçütleri
6) Dağılım Fonksiyonları , T,Z skorları
8) Çıkarımsal İstatatistik -Hipotez Testleri Kavramlar
10) Test Yöntemleri (SPSS)

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) İstatistiğin Tanımı ve Kullanım Alanları
2) Temel Kavramlar
3) Araştırma İstatistik Popülasyon (Kitle, Ana Kitle, Ana Kütle, Yığın)
4) İstatistik Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçütleri , Oran - Kısa Sınav
5) İstatistik Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçülteri örnek problemler
6) Dağılım Fonksiyonları , T,Z skorları
7) Ara Sınav
8) Çıkarımsal İstatatistik -Hipotez Testleri Kavramlar
9) Değişkenler ve test yöntemleri / Kısa Sınav
10) Test Yöntemleri - Fark Testleri -SPSS
11) Test Yöntemleri- İlişki Testleri / Kısa Sınav
12) Kısa Sınav, SPSS Testleri

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Ders Notları
Temel İstatistik Pdf ders Notu
Diğer Kaynaklar: Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Prof Dr.Sait Gürbüz ve Doç Dr. Faruk Şahin
Uygulamalı İstatistik ve Güvenilirlik Prof. Dr. Reha ALPAR
İstatistik AÖF yayınları
Yiyecek - İçecek Yönetiminde Performans Analizi Sayısal ve İstatistiksel Yöntemler Necdet Koç

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

6

8

10

Program Kazanımları
1) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.
2) Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
3) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.
2) Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
3) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Projeler 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 50
Final 1 % 30
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 70
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 30
Toplam % 100