Gastronomi ve Mutfak Sanatları (YL) (Tezsiz) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | GMS5105 | ||||
Ders İsmi: | İnovatif Gastronomi Uygulamaları | ||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr. Gör. FRANCK GERARD BRUWIER | ||||
Dersi Veren(ler): | Franck Gerard BRUWIER | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde öğrenilen tüm kazanımlara ek olarak inovatif reçeteler geliştirerek buna uygun tabak dizaynı oluşturmak, yeni ve güncel gastronomi tekniklerini takip etmek, öğrenmek, uygulamak, gastronomi alanında anlamlı çıktılar üretmek ve yaratıcı düşünmeye faydalı olmak. |
Dersin İçeriği: | Bu dersin içeriği Gastronomi ve Mutfak Sanatları temelinde inovatif uygulamaları içermektedir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Öğrenciler, aşağıdaki konular hakkında bilgi sahibi olurlar: • İnovatif mutfak uygulamaları 2) • Yaratıcı düşünme 3) • Yenilikçi Gastronomi uygulamaları 4) • Yenilikçi tabak dizaynı ve üretim teknikleri |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Giriş | |
2) | Reversed Emulsion-Mouse without cream and eggs | |
3) | Smoked Butter-Smoked chicken breast | |
4) | Sous Vide (Cream Anglaise)-Vanilla bean usage | |
5) | White Truffle Risotto-Ice cream without machine | |
6) | Understanding Croissant-Reverse Puff Pastry Step 1 | |
7) | Using Siphon for Mayonnaise-Reverse Puff Pastry Step 2 | |
8) | Midterm | |
9) | Reverse Puff Pastry Step 3-Usage of Agar Agar-Passion Fruit Ravioli | |
10) | Eggless Mayonnaise | |
11) | Different Type of Tempura | |
12) | Gluten Free Genoise | |
13) | Jelly (Agar agar, jelatin leaves) | |
14) | Vegatable Sorbe | |
15) | Final |
Ders Notları / Kitaplar: | Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking – Nathan Myhrvold |
Diğer Kaynaklar: | Çeşitli kaynaklardan derlenmiş ders notları |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||
1) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. | ||||
2) Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | ||||
3) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | ||||
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. | |
2) | Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | |
3) | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |
4) | Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Uygulama | 1 | % 40 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Uygulama | 1 | 40 | 40 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 20 | 20 | ||||
Final | 1 | 40 | 40 | ||||
Toplam İş Yükü | 100 |