Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | GCA407 | ||||
Ders İsmi: | Beverages and Mixology | ||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | İngilizce | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üy. ÇAĞLA ÖZER | ||||
Dersi Veren(ler): | Tanju İPEK | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Overview of research education and basic concepts, scientific research reports and source scanning, research problem forming, research types and examples, sampling and sampling methods, field research, data collection tools, features of measurement tools, thesis development, measurement of success, conclusion and bibliography, ethics and plagiarism in scientific research, article discussion. |
Dersin İçeriği: | İçeceklerin tarihi ve sınıflandırılması, temel içecek; içme suyu, özellikleri nitelikleri ve çeşitleri. maden suları, soda, tonik ve gazlı içecekler. meyve sularının üretimi, çeşitleri, kullanımı ve tüketimi. sıcak ve soğuk tüketilen içecekler; çay ve çeşitleri, kahve ve çeşitleri. alkollü içecekler; bira’nın kısa tarihi, üretimi, çeşitleri, bira-yemek uyumu. üzüm çeşitleri ve şarap kısa tarihi üretimi, çeşitleri. duyusal değerlendirme (degüstasyon), şarap-yemek uyumunun esasları. diğer alkollü içecekler, üretimleri, özellikleri, tüketim şekli ve sunumu. miksoloji, tanımı, karıştırma teknikleri, kullanılan ekipmanlar. bar yönetiminin esasları, barda kullanılan makine ve ekipmanlar, bar yönetiminde temel işletme fonksiyonlarının uygulanması, bar yönetiminde yasal çerçeve. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) İçecekler hakkında bilgi sahibi olur. 2) İçecekleri sınıflandırır ve yorumlar. 3) Geleneksel Türk içecekleri hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. 4) Yemek ve içecek eşleşmesi hakkında bilgi sahibi olur. 5) Miksolojiyi tanımlar. 6) İçecekleri servise uygun tekniklerle hazırlar. 7) İçecek hazırlama alanı (bar) işleyişi hakkında bilgi sahibi olur. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | İçeceklerin tarihi ve içecek kültürü | |
2) | İçeceklerin sınıflandırılması, Alkolsüz ve alkollü içecekler | |
3) | İçme suyu, Maden suları, Gazlı içecekler | |
4) | Çay, Kahve ve Geleneksel Türk içecekleri | |
5) | Meyve suları, üretimi, çeşitleri, tüketimi ve sunumu | |
6) | Şarap üretimi ve çeşitleri | |
7) | Şarapta duyusal değerlendirme (degüstasyon), yemek ve şarap uyumunun esasları | |
8) | ARA SINAV | |
9) | Bira üretimi, çeşitleri, sunumu | |
10) | Diğer alkollü içecekler, çeşitleri üretimi ve sunumu | |
11) | Miksoloji, tanımı, karıştırma teknikleri, kullanılan ekipmanlar | |
12) | Bar yönetiminin esasları | |
13) | Bar yönetiminde temel işletme fonksiyonlarının uygulanması | |
14) | Bar yönetiminde yasal çerçeve |
Ders Notları / Kitaplar: | Konu ile ilgili derlenmiş ders notları |
Diğer Kaynaklar: | Anlı, E. (2011). Şarap Tadımı. İnkılap Kitabevi. Addison, M. (2017). Coctail Chameleon. Hamlin, K. (2005). Bartender’s Guide. New Holland Publishers LTD. Kılıç, S. (2011). İlahi Dinlerde Yiyecek ve İçecekler.Sarkaç Yayınları. Phillips, R. (2016). Alkol Tarihi. Maya Yayınevi. |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||
1) - Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma. | |||||||
2) - Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. - Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. | |||||||
3) - Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme. | |||||||
4) - Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, - Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme. -Yaşamboyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme. | |||||||
5) - Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme. - Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. -Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme. - Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. - Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | - Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma. | 3 |
2) | - Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. - Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. | 3 |
3) | - Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme. | 3 |
4) | - Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, - Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme. -Yaşamboyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme. | 3 |
5) | - Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme. - Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. -Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme. - Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. - Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. | 3 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ara Sınavlar | 1 | 40 | 40 | ||||
Final | 1 | 60 | 60 | ||||
Toplam İş Yükü | 100 |