Aşçılık | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | MYO023 | ||||
Ders İsmi: | Sağlık Hukuku | ||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr. Gör. VEHBİ DOĞAN | ||||
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üy. MEHMET FATİH ÇINAR |
||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu derste öğrencilerin sağlık hukukuna ilişkin mevzuat konusunda bilgi sahibi olmaları bunun yanı sıra hasta hakları, sağlık çalışanlarının ve sağlık kurumlarının yetki ve sorumluluklarını öğrenmeleri amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği: | Sağlık Hukukunun temel kavramlarının işlendiği derste, ulusal ve uluslararası sağlık mevzuatı, sağlık teşkilatı ve çalışanları incelenmektedir. Ayrıca, sağlık çalışanlarının ve kamusal ve özel sağlık kurumlarının hukuki ve cezai sorumluluklarına da değinilmektedir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Sağlık hukukunun temel ilkelerini ve kurallarını bilir. 2) Ulusal ve Uluslararası Sağlık Hukuku mevzuatı konusunda bilgi sahibidir. 3) Sağlık mevzuatına göre hasta hak ve sorumluluklarını analiz edebilir. 4) Sağlık mevzuatına göre sağlık çalışanları ile sağlık kurumlarının hak ve sorumluluklarını belirleyebilir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Sağlık Hukukuyla İlgili Temel Kavramlar | |
2) | Sağlık Hakkının ve Hizmetinin Hukuki Niteliği | |
3) | Sağlık Sistemleri | |
4) | Ulusal Sağlık Teşkilatı | |
5) | Sağlık Kurumları Hukuku | |
6) | Sağlık Hukukunda Haklar ve Yükümlülükler | |
7) | Sağlık Kurumlarının, Sağlık Çalışanlarının ve Sağlık Yöneticilerinin Sorumlulukları | |
8) | ARA SINAV | |
9) | Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Sırasında Oluşan Zararlar ve Sağlık Hukukunda Sorumluluk Doğuran Haller | |
10) | Sağlık Mevzuatına Göre Hastalara Karşı Sorumluluklar | |
11) | Sağlık Kurumlarının Sorumluluğu (İdarenin Sorumluluğu | |
12) | Sağlık Kurumlarının Sorumluluğu (Özel Sağlık Kurumlarının Sorumluluğu) | |
13) | Sağlık Çalışanlarının Hukuki Sorumluluğu | |
14) | Sağlık Çalışanlarının Ceza, disiplin ve etik Sorumluluğu | |
15) | DÖNEM SONU SINAVI |
Ders Notları / Kitaplar: | Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fak. Yayınları: Sağlık Hukuku Ed. Hediye Bahar SAYIN, |
Diğer Kaynaklar: | Sağlık Hukuku, Prof. Dr. H.Fehmi ÜÇIŞIK, Ötüken Yayınları, 2017 Sağlık Hukuku, P.AVCI, A.PAZARCI, Atatürk Üniversitesi AÖF Yayınları |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
|||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||||
1) Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. | |||||||||||||||
2) Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. | |||||||||||||||
3) Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. | |||||||||||||||
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. | |||||||||||||||
5) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. | |||||||||||||||
6) Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. | |||||||||||||||
7) Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. | |||||||||||||||
8) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |||||||||||||||
9) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. | |||||||||||||||
10) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | |||||||||||||||
11) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. | |||||||||||||||
12) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | |||||||||||||||
13) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. | |||||||||||||||
14) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |||||||||||||||
15) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. | |
2) | Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. | |
3) | Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. | |
4) | Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. | |
5) | Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. | |
6) | Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. | |
7) | Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. | |
8) | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |
9) | Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. | |
10) | Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | |
11) | Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. | |
12) | Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | |
13) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. | |
14) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |
15) | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final Pratik | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 100 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 1 | 2 | 42 | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 0 | 1 | 14 | |||
Ara Sınavlar | 1 | 7 | 1 | 8 | |||
Final | 1 | 10 | 1 | 11 | |||
Toplam İş Yükü | 75 |