ASC206 Yiyecek ve İçecek İşletmeleri Yönetimiİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar AşçılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ASC206
Ders İsmi: Yiyecek ve İçecek İşletmeleri Yönetimi
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
5
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. MERYEM MERVE BEYKOZ
Dersi Veren(ler): Öğr. Gör. Meryem Merve BEYKOZ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı; yiyecek içecek endüstrisinde mevcut konuların ve gelişimlerin incelenmesi, yeniliklerin yiyecek içecek işletmelerine katkılarının kavranması, teknolojik avantajların, satış tekniklerinin ve gelir yönetiminin tartışılması, işletmeler açısından öneminin kavratılmasıdır.
Dersin İçeriği: Yiyecek İçecek işletmelerinin Tanımı, Sınıflandırılması
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Kuruluş Çalışmaları
Yiyecek İçecek İşletmelerinin Organizasyon yapısı ve Özellikleri
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen, Sanitasyon ve Güvenlik
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Menü Planlama
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Pazarlama
Konuk İlişkileri ve Şikayetlerle İlgilenme
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yeni Trendler ve Tüketici Eğilimleri
Yiyecek İçecek İşletmelerinde İç Tasarım

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; yiyecek içecek işletmelerini sınıflandırabilecektir.
2) Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Yiyecek içecek işletmelerinin organizasyon yapısını açıklayabilecektir.
3) Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini uygulayabilecektir.
4) Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Yiyecek içecek işletmesinin maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırmasını uygulayabilecektir.
5) Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Yiyecek içecek işletmeciliği alanında girişimcilik ve işletme kuruluş işlemlerini açıklayabilecektir.
6) Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Yiyecek içecek işletmelerinde uyulması gereken iş güvenliği ve hijyen konularını uygulayabilecektir.
7) Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Yiyecek içecek işletmelerinin iç mekan tasarımı hakkında bilgi sahibi olacaktır.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) İşletmeye Giriş -
2) Yiyecek İçecek İşletmelerinde Kuruluş Çalışmaları ve Araştırmaları -
3) Ağırlama ve Yiyecek İçecek Endüstrisi Yiyecek İçecek işletmelerinin Tanımı, Sınıflandırılması -
4) Yiyecek İçecek İşletmeleri Kurulumunun Hukuksal Boyutları -
5) Yiyecek İçecek İşletmelerinin Organizasyon Yapısı -
6) Yiyecek içecek işletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi -
7) Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen Sanitasyon ve Güvenlik -
8) Arasınav -
9) Yiyecek İçecek İşletmelerinde Pazarlama -
10) Yiyecek içecek işletmelerinde Mönü planlama ve Maliyet kontrolü -
11) Yiyecek içecek işletmelerinde finans yönetimi -
12) Konuk İlişkileri ve şikayet yönetimi -
13) Yiyecek İçecek İşletmelerinde İç Mekan Tasarımı -
14) Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yeni Trendler ve Tüketici Eğilimleri -

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Öğretim görevlisi tarafından hazırlanan ders notları
Diğer Kaynaklar: Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Prof. Dr. Nilüfer Koçak, Detay Yayıncılık.

Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Detay Yayıncılık

Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Alptekin Sökmen, Detay Yayınları

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

6

7

Program Kazanımları
1) Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar.
2) Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar.
3) Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir.
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır.
5) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur.
6) Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler.
7) Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular.
8) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
9) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır.
10) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
11) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder.
12) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
13) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır.
14) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
15) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. 1
2) Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. 3
3) Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. 2
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. 2
5) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. 1
6) Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. 3
7) Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. 2
8) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 2
9) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. 2
10) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 2
11) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. 2
12) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. 2
13) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. 1
14) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
15) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 1

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 2 % 20
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 45 1 45
Sınıf Dışı Ders Çalışması 41 1 41
Ödevler 1 4 1 5
Küçük Sınavlar 4 1 4
Ara Sınavlar 2 1 2
Final 3 1 3
Toplam İş Yükü 100