ASC014 Sağlık ve Özel Durum Beslenmesiİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar AşçılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ASC014
Ders İsmi: Sağlık ve Özel Durum Beslenmesi
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
3
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. MERYEM MERVE BEYKOZ
Dersi Veren(ler): Öğr. Gör. Meryem Merve Beykoz
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: İnsan sağlığının korunması ve sürdürülmesi, hastalıkların önlenmesinde önemli yeri olan beslenmenin, hastalıklarda beslenmenin ve kullanılan diyet programları ile özel durum beslenmesinde kullanılması gereken yöntemler bununla ilgili ürün hazırlamak amaçlanmıştır.
Dersin İçeriği: Bu Dersin İçeriğinde Öğrencilere, Beslenmenin kavramları, sağlık ve iş verimi için önemi, besinlerin pişirilmesi, posanın önemi, beslenme durumunun saptanması, beslenme yetersizliği sonucunda oluşacak hastalıklar, bazı özel durumlarda beslenme ve hastalıklarda beslenme.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Beslenmeyle ilgili kavramları açıklayabilmeli
2) Enerji Metabolizması ve Yemek Planlama
3) Popüler diyet programlarını öğrenme ve besin içerikleri ile ilgili bilgi sahibi olma
4) Hasta ve özel durumlu (çocuk, yaşlı, sporcu, hamile) bireylerin ihtiyacı olan beslenme modellerine hakim olma
5) Menü planlayabilmeli ve özel durum beslenme ürünleri hazırlayabilme

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenme ve Sağlık (Beslenme, Yeterli ve Dengeli Beslenme, Beslenmenin Sağlık ve İş Verimine Etkisi Nedir) -
2) Enerji Metabolizması Yemek Planlama -
3) Vegan ve Vejetaryen Beslenme Nedir?
4) Vegan vejetaryen besin hazırlama uygulamaları
5) Popüler Diyetler ve Sağlık Üzerine Etkileri.
6) Keto Diyet Uygulamaları.
7) Hastalıklarda Beslenme ve Posa Önemi.
8) Ara Sınav
9) Glüten ve Lektin Proteini nedir?
10) Glütensiz ve lektin proteini olmayan ürün geliştirme uygulaması.
11) Sporcu beslenmesi
12) Protein tozsuz shake hazırlama ve besin değeri hesaplama
13) Çocuklar için sağlıklı atıştırmalar.
14) Çocuklar için sağlıklı atıştırmalar uygulama

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: -Öğretim Görevlisinin Hazırladığı Ders Notları
Diğer Kaynaklar: -Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri
Prof. Dr. Haydar ÖZPINAR
İstanbul Tıp Kitabevleri

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar.
2) Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar.
3) Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir.
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır.
5) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur.
6) Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler.
7) Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular.
8) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
9) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır.
10) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
11) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder.
12) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
13) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır.
14) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
15) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar.
2) Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar.
3) Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. 2
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. 2
5) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. 2
6) Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler.
7) Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. 1
8) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 3
9) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. 3
10) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 3
11) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. 1
12) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. 3
13) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır.
14) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
15) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Sunum 1 % 20
Projeler 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 14
Uygulama 14 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 12 17
Sunum / Seminer 1 4
Proje 1 6
Ara Sınavlar 1 2
Final 1 4
Toplam İş Yükü 75