GTE209 Gıda Ambalajlama Teknolojisiİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Gıda TeknolojisiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gıda Teknolojisi

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GTE209
Ders İsmi: Gıda Ambalajlama Teknolojisi
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
4
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. AYŞEN ARSLAN
Dersi Veren(ler): Öğr. Gör. Ayşen ARSLAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Ambalaj malzemeleri ile ilgili temel kavramları hakkında bilgi vermek ve gıda endüstrisinde ambalajlama teknolojisinin önemini öğretmektir.
Dersin İçeriği: Gıda ambalaj malzemeleri, ambalaj ve paketleme, gıda bozulma, koruma fonksiyonları arasındaki ilişkileri, gıda ambalaj malzemeleri; cam, kağıt, karton, oluklu mukavva, ahşap, alüminyum, teneke, plastik ve plastik bazlı paketler, çok katmanlı kombinasyonları. Aseptik ambalajlama, aktif ve akıllı ambalaj, biyobozunur amlabaj malzemeleri, modifiye atmosferde paketleme, migrasyon, barkod sistemleri.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Gıda sektöründe ambalajın önemini anlar.
2) Gıda ve ambalaj malzemeleri arasındaki etkileşimleri öğrenir.
3) Gıdalar için uygun ambalaj malzemelerini seçebilir.
4) Çeşitli materyallerdeki ambalajları tanır.
5) Farklı ambalajlama tekniklerini öğrenir.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Gıda ambalajlama giriş
2) Ambalaj ve işlevleri
3) Gıdaların bozulması ve ambalaj
4) Plastik ve plastik esaslı ambalaj malzemeleri
5) Kağıt, karton, oluklu mukavva ve ahşap ambalajlar
6) Metal esaslı ambalajlar
7) Cam esaslı ambalajlar
8) ARA SINAV
9) Çok katlı paketleme malzemeleri
10) Gıda endüstrisinde aseptik ambalajlama, aktif ve modifiye atmosfer ambalajlama
11) Migrasyon ve barkod sistemi
12) Ambalaj tasarımı ve inovasyon
13) Genel tekrar
14) Proje sunumları

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Üçüncü, M. (2000). Gıdaların Ambalajlanması. Ege Üniversitesi Basımevi.
Diğer Kaynaklar: Özkaya, H., (1995). Gıda Ambalajlama ve Depolama. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yayınları.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 3 3 3 3 3
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 2 2 2 2 2
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 2 2 2 2 2
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 2 2 2 2 2
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 3 3 3 3 3
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 2 2 2 2 2
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3 3 3 3 3
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 2 2 2 2 2
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 2 2 2 2 2
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 3 3 3 3 3
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 3 3 3 3 3
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 2 2 2 2 2
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 3 3 3 3 3
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2 2 2 2 2

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 2
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 3
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 1
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 3
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 2
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 2
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 2
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 3
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 3
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 3
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 2
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 3
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Projeler 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Proje 1 18 18
Ara Sınavlar 1 20 20
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 100