DIL512 Mesleki İngilizce 2İstinye ÜniversitesiAkademik Programlar AşçılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: DIL512
Ders İsmi: Mesleki İngilizce 2
Ders Yarıyılı: Güz
Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
5
Öğretim Dili: İngilizce
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Üniversite Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Eğitim Danışmanı GÜLŞAH ERDAŞ
Dersi Veren(ler): Öğr. Gör. BEHROOZ RASAEI
Öğr. Gör. SCOTT ALAN WELLS
Öğr. Gör. NOORHAN QASIM MOHAMMED AL-ANI
Öğr. Gör. SEPIDEH SHAHBAZI
Öğr. Gör. MOHAMMAD SHAH ZAKI
Öğr. Gör. SARA KHALID ABDULHAFEEZ HUSSEIN
Uzman ASGHAR JABBARI
Öğr. Gör. REHAM A A BAROUD
Uzman GÖKÇE DURU
Öğr. Gör. İLKAY ÖZDEN
Uzman BURAK DEMİR
Uzman FİRUZE NAZLICAN SÜRÜCÜ
Eğitim Danışmanı GÖKCAN AYDIN
Uzman HATİCE NAZLI BİLGİN AYPAR
Uzman BÜNYAMİN AKİF KINATAŞ
Eğitim Danışmanı ERDEM AYDEMİR
Uzman EMİNE TANRISEVEN
Uzman CAN GENCER UÇAR
Öğr. Gör. GÜLŞAH KIRŞAN
Eğitim Danışmanı GÜLŞAH ERDAŞ
Uzman HATİCE BETÜL COŞKUN
Eğitim Danışmanı KAHRAMAN AKIN
Eğitim Danışmanı AHMET KAPLAN
Okutman DERYA ÖZDEMİR
Uzman GİZEM ECEM HIZLI
Uzman MERVE FİLİZ
Öğr. Gör. BELKIS CİĞERİM
Eğitim Danışmanı ATİLLA ONURALP KOCABALCIOĞLU
Öğr. Gör. CEM ŞENCAN
Öğr. Gör. TUĞÇE YILDIRIM
Öğr. Gör. HABİBE ÖZKARA
Eğitim Danışmanı RABİA MERCAN
Öğr. Gör. AYSU ASLI YENİKAN GÜNER
Uzman DENİZ GÜDEN
Öğr. Gör. MELİKE İŞCAN
Öğr. Gör. MOHAMMAD REZA KHODADADI
Öğr. Gör. FURKAN ATMACA
Öğr. Gör. MERVE KESKİN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Öğrencilerin kendi bölüm programlara yönelik tamamen kendi Öğretim görevlilerimiz tarafından hazırlanan özgün mesleki materyaller kullanılarak, orta düzeyde mesleki dil becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu derste, , gelecekteki çalışma alanlarındaki kullanımlar, alanlarındaki son teknolojik gelişmeler ve bu gelişmelerin kendi meslek alanlarına etkileri gibi konular üzerinde durulmaktadır.
Dersin İçeriği: Bölüme yönelik orta seviye bilgiler ve terminoloji, öğrencilerin dört temel becerisi olan okuma, yazma, dinleme ve konuşmaya yönelik aktiviteler.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Öğrenciler kendi bölümleri ile ilgili metinleri okur ve analiz ederler
2) Öğrenciler alanlarına yönelik kelimeler öğrenir ve derslerde kelime çalışmaları yaparlar
3) Öğrenciler kendi bölümleri ile ilgili güncel makaleler okur ve bunlar hakkında yazı yazarlar
4) Öğrenciler kendi alanlarına yönelik dinleme çalışmalar yapar, haber,röportaj dinleyerek çeşitli görsel,işitsel çalışmalar yaparlar.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Mesleki analiz Öğretim görevlilerimiz tarafından hazırlanan otantik ve özgün materyaller
1) mesleğini tanıma Öğretim görevlilerimiz tarafından hazırlanan otantik ve orijinal materyaller.
2) Mesleği ile ilgili detaylı tanımlar Öğretim görevlilerimiz tarafından hazırlanan otantik ve orijinal materyaller.
3) Mesleki terimler hakkında bilgilendirme Öğretim görevlilerimiz tarafından hazırlananotantik ve orjinal materyaller
4) Mesleki iş alanları ve çalışma koşulları Öğretim görevlileri tarafından hazırlanmış otantik ve özgün materyaller
5) Meslekte kullanılan araç, gereç ve terimler Öğretim görevlileri tarafından hazırlanmış otantik ve özgün materyaller
6) Alanlarına yönelik araştırma ve sunum teknikleri Öğretim görevlilerimiz tarafından hazırlanan otantik ve özgün materyaller
7) Meslek ile ilgili iş alanları ve araştırmaları ve çalışma koşulları Öğretim görevlilerimiz tarafından hazırlanan otantik ve özgün materyaller
8) vize haftası
9) Mesleki teori ve kavramlar Öğretim görevlilerimiz tarafından hazırlananotantik ve özgün materyaller
10) Mesleki teori ve kavramlar Öğretim görevlilerimiz tarafından hazırlanan otantik ve özgün materyaller
11) mesleki analiz ve çalışmalar Öğretim görevlilerimiz tarafından hazırlanan otantik ve özgün materyaller
12) Mesleki analiz ve araştırmalar Öğretim görevlilerimiz tarafından hazırlanan otantik ve özgün materyaller
13) Bililmsel etik Öğretim görevlilerimiz tarafındnan hazırlanan otantik ve özgün materyaller
14) Alandaki güncel gelişmeler Öğretim görevlilerimiz tarafından hazırlanan otantik ve özgün materyaller
15) final haftası
16) final haftası

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: öğretim görevlilerimiz tarafından tamamen öğrencilerimizin alanlarına yönelik olarak hazırlanmış kitapçıklar.
Diğer Kaynaklar: öğrencilerin alanlarına yönelik gelişmeleri yakından takip edebilecekleri websiteleri, güncel makale ve araştırmalar.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar.
2) Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar.
3) Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir.
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır.
5) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur.
6) Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler.
7) Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular.
8) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
9) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır.
10) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
11) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder.
12) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
13) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır.
14) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
15) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar.
2) Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar.
3) Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir.
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır.
5) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur.
6) Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler.
7) Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular.
8) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
9) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır.
10) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
11) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder.
12) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
13) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır.
14) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
15) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 10 % 10
Ödev 10 % 10
Ara Sınavlar 1 % 35
Final 1 % 45
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 55
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 45
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 0 4 56
Ödevler 10 0 7 70
Ara Sınavlar 1 0 1 1
Final 1 0 1 1
Toplam İş Yükü 128