Dersin Amacı: |
Uluslararası mutfakların kültürünü tanıma ve uygulamalarını kavrama. Avrupa mutfaklarının kültürlerini kavrama ve uygulama. Söz konusu mutfaklarda kullanılan malzemeler, pişirme teknikleri ve servis usulleri hakkında bilgi sahibi olmak. |
Dersin İçeriği: |
Uluslararası gastronomi kültürü ve uluslararası mutfakların genel özellikleri, Fransız Mutfağı (Fransa coğrafyası, Fransız Mutfağı genel özellikleri, Fransız yemek kültürü), İspanyol Mutfağı (İspanya coğrafyası, İspanyol Mutfağı genel özellikleri, İspanyol yemek kültürü), İspanyol Mutfağı uygulaması, Portekiz Mutfağı (Portekiz coğrafyası, Portekiz Mutfağı genel özellikleri, Portekiz yemek kültürü), Portekiz Mutfağı uygulaması, Hollanda Mutfağı ve Uygulaması, Belçika Mutfağı ve Uygulaması, İngiliz Mutfağı ve Uygulaması, Alman Mutfağı ve Uygulaması |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Uluslararası gastronomi kültürü ve uluslararası mutfakların genel özellikleri |
|
2) |
Fransız Mutfağı (Fransa coğrafyası, Fransız Mutfağı genel özellikleri, Fransız yemek kültürü) |
|
3) |
Fransız Mutfağı (Fransa coğrafyası, Fransız Mutfağı genel özellikleri, Fransız yemek kültürü) |
|
4) |
Fransız Mutfağı Uygulaması |
|
5) |
İspanyol Mutfağı (İspanya coğrafyası, İspanyol Mutfağı genel özellikleri, İspanyol yemek kültürü)
İspanyol Mutfağı uygulaması
|
|
6) |
İspanyol Mutfağı uygulaması |
|
7) |
İtalyan Mutfağı (İtalya coğrafyası, İtalyan Mutfağı genel özellikleri, İtalyan yemek kültürü)
İtalyan Mutfağı uygulaması
|
|
8) |
Arasınav |
|
9) |
Portekiz Mutfağı (Portekiz coğrafyası, Portekiz Mutfağı genel özellikleri, Portekiz yemek kültürü)
Portekiz Mutfağı uygulaması
|
|
10) |
Hollanda Mutfağı (Hollanda coğrafyası, Hollanda Mutfağı genel özellikleri, Hollanda yemek kültürü)
Hollanda Mutfağı uygulaması
|
|
11) |
İngiliz Mutfağı (İngiltere coğrafyası, İngiliz Mutfağı genel özellikleri, İngiliz yemek kültürü)
İngiliz Mutfağı Uygulaması
|
|
12) |
Rus Mutfağı (Rusya coğrafyası, Rus Mutfağı genel özellikleri, Rus yemek kültürü)
Rus Mutfağı uygulaması
|
|
13) |
Alman Mutfağı (Almanya coğrafyası, Alman Mutfağı genel özellikleri, Alman yemek kültürü)
Alman Mutfağı uygulaması
|
|
14) |
Belçika Mutfağı (Belçika coğrafyası, Belçika Mutfağı genel özellikleri, Belçika yemek kültürü)
Belçika Mutfağı uygulaması
|
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. |
3 |
2) |
Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. |
1 |
3) |
Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. |
2 |
4) |
Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. |
3 |
5) |
Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. |
3 |
6) |
Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. |
2 |
7) |
Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. |
1 |
8) |
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. |
2 |
9) |
Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. |
3 |
10) |
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. |
1 |
11) |
Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. |
2 |
12) |
Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. |
1 |
13) |
Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. |
|
14) |
Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. |
|
15) |
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
1 |