Aşçılık | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | ASC104 | ||||
Ders İsmi: | İleri Pastacılık | ||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr. Gör. MERVE BURCU AKBULUT | ||||
Dersi Veren(ler): | Öğr. Gör. Mehmet Sarıçiçek | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu derste öğrencilere ileri pastacılık tekniklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği: | Pastacılığın Genel Kuralları ve Özellikleri, Besin Değeri, Pandispanya, Pastacı Kreması, Krem Şanti Uygulama Basamakları, Ganaj Hazırlama ve Çikolatalı Pasta Uygulaması, Meyveli Yaş Pasta Uygulamaları, Şeker Hamuru Yapımı, Modelleme ve Kaplama Teknikleri ve Uygulamaları, Şeker Hamuru ile Kaplanmış Cup Cake Uygulamaları, Çikolata Eritme, Temperleme; Dolgulu, Trüf Çikolata Uygulamaları, Çikolata Dekorları, Süsleme Teknikleri Uygulamaları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Pastacılık genel kurallarına hakim olur. 2) Pastacılık tamamlayıcı ürünlerini kullanma becerisi kazanır. 3) Pastaları şekillendirme becerisi kazanır. 4) Pastacılıkta süsleme sanatı becerisi kazanır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Pastacılığın Genel Kuralları ve Özellikleri, Besin Değeri | |
2) | Pandispanya, Pastacı Kreması, Krem Şanti Uygulama Basamakları | |
3) | Krem Şanti Uygulama Basamakları | |
4) | Ganaj Hazırlama | |
5) | Çikolatalı Pasta Uygulaması | |
6) | Meyveli Yaş Pasta Uygulamaları | |
7) | Şeker Hamuru Yapımı | |
8) | Arasınav | |
9) | Modelleme ve Kaplama Teknikleri ve Uygulamaları | |
10) | Şeker Hamuru ile Kaplanmış Cup Cake Uygulamaları | |
11) | Çikolata Eritme, Damperleme | |
12) | Damperleme; Dolgulu, Trüf Çikolata Uygulamaları | |
13) | Çikolata Dekorları | |
14) | Süsleme Teknikleri Uygulamaları |
Ders Notları / Kitaplar: | Farklı kaynaklardan derlenmiş notlar kullanılacaktır |
Diğer Kaynaklar: | The Professional Pastry Chef: Fundamentals of Baking and Pastry Ciltli Kapak – 12 Kasım 2002 |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
|||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||||
1) Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. | 3 | ||||||||||||||
2) Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. | 1 | ||||||||||||||
3) Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. | 2 | ||||||||||||||
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. | 3 | 3 | 3 | ||||||||||||
5) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. | 3 | ||||||||||||||
6) Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. | 2 | ||||||||||||||
7) Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. | 3 | ||||||||||||||
8) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 2 | 3 | |||||||||||||
9) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. | 3 | ||||||||||||||
10) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | |||||||||||||||
11) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. | 3 | ||||||||||||||
12) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | |||||||||||||||
13) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. | |||||||||||||||
14) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |||||||||||||||
15) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. | 3 |
2) | Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. | 1 |
3) | Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. | 2 |
4) | Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. | 3 |
5) | Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. | 3 |
6) | Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. | 2 |
7) | Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. | 1 |
8) | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 2 |
9) | Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. | 3 |
10) | Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | 1 |
11) | Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. | 2 |
12) | Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | 1 |
13) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. | |
14) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |
15) | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | 1 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Uygulama | 14 | % 30 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 1 | 14 | ||||
Uygulama | 56 | 1 | 56 | ||||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | 28 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 14 | 14 | ||||
Final | 1 | 14 | 14 | ||||
Toplam İş Yükü | 126 |