Aşçılık | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | ASC001 | ||||
Ders İsmi: | Gastronomi Turizmi | ||||
Ders Yarıyılı: |
Bahar Güz |
||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr. Gör. MERYEM MERVE BEYKOZ | ||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr. Gör. MERYEM MERVE BEYKOZ |
||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Gastronomi ve gastronomiyle ilgili kavramları öğrenmek, turizme ilişkin temel bilgileri öğrenmek, gastronomi ve turizm ilişkisinin anlaşılması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği: | Gastronomi ve gastronomiyle ilgili temel kavramlar, Turizm, Turizmin etkileri, Gastronomi turizmi, Üretim ve tüketim boyutu ile Gastronomi, Yerel ürünlerin gastronomide rolü, Turistik ürün olarak gastronomi, Turizm ve gastronomi, Uluslararası gastronomi ve turizm |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Gastronominin tanımını ve gastronomi ile ilgili genel kavramları tanımlar 2) Turizmin tanımını yapar, gastronomi ile ilişkilendirir ve etkilerini kavrar 3) Turizmin gelişimine etkide bulunan faktörleri kavrar 4) Gastronomik değerler hakkında bilgi sahibi olur ve destinasyon kavramını kavrar 5) Turizmin çekiciliğinde gastronomiyi konumlandırır 6) Gastronomiyi kültürel miras olarak ele alır ve yorumlar 7) Türkiye’de sürdürülebilir gastronominin gelişim stratejilerini rotalar kapsamında yorumlar |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Gastronominin Tanımı ve Temel Kavramlar | |
2) | Turizmin Tanımı ve Turizmin Etkileri | |
3) | Turizmin Gelişmesine Etki Eden Faktörler | |
4) | Gastronomi Turizminin Tanımı ve Unsurları | |
5) | Gastronomik Değerler ve Destinasyon İlişkisi | |
6) | Turizm Çekiciliği Olarak Gastronomi | |
7) | Kültürel Miras Olarak Gastronomi | |
8) | Arasınav | |
9) | Gastronomi Rotaları | |
10) | Gastronomi Turizmi ve Coğrafi İşaretler | |
11) | Destinasyon Pazarlamasında Gastronomi | |
12) | Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi | |
13) | Gastronomi Turizmi Gelişim Stratejileri | |
14) | Türkiye’de Gastronomi Turizmi |
Ders Notları / Kitaplar: | Kurgun, H., Özşeker, D., B., 2016. Gastronomi (Kavramlar, Uygulamalar, Uluslararası Mutfaklar, Reçeteler) Ve Turizm, Detay Yayıncılık |
Diğer Kaynaklar: | Kılıçhan, R., Erciyes Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi Turizmi: Türkiyede'ki Güncel Destinasyonlar Bozok, D. Ve Diğerleri, 2017. Gastronomi Üzerine Araştırmalar, Detay Yayıncılık Kozak, N. Ve Diğerleri, 2015. Genel Turizm, Detay Yayıncılık |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||||
1) Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 1 | 1 | ||||||||
2) Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
3) Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. | 3 | 3 | 1 | 1 | 1 | ||||||||||
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. | |||||||||||||||
5) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. | 2 | 1 | |||||||||||||
6) Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. | 3 | ||||||||||||||
7) Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. | 3 | 3 | 2 | 1 | 2 | ||||||||||
8) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 2 | ||||||||||||||
9) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 2 | |||||||||
10) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | 2 | 3 | 3 | 3 | |||||||||||
11) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. | 2 | 1 | 3 | ||||||||||||
12) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | 3 | ||||||||||||||
13) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. | |||||||||||||||
14) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |||||||||||||||
15) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | 2 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. | 1 |
2) | Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. | 1 |
3) | Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. | 1 |
4) | Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. | |
5) | Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. | 2 |
6) | Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. | |
7) | Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. | 1 |
8) | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 2 |
9) | Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. | 1 |
10) | Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | 1 |
11) | Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. | 1 |
12) | Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | 1 |
13) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. | |
14) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |
15) | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | 1 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 28 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 |
Final | 1 | 3 |
Toplam İş Yükü | 75 |