ASC001 Gastronomi Turizmiİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar AşçılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Aşçılık

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ASC001
Ders İsmi: Gastronomi Turizmi
Ders Yarıyılı: Bahar
Güz
Ders Kredileri:
AKTS
3
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. MERYEM MERVE BEYKOZ
Dersi Veren(ler): Öğr. Gör. MERYEM MERVE BEYKOZ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Gastronomi ve gastronomiyle ilgili kavramları öğrenmek, turizme ilişkin temel bilgileri öğrenmek, gastronomi ve turizm ilişkisinin anlaşılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği: Gastronomi ve gastronomiyle ilgili temel kavramlar, Turizm, Turizmin etkileri, Gastronomi turizmi, Üretim ve tüketim boyutu ile Gastronomi, Yerel ürünlerin gastronomide rolü, Turistik ürün olarak gastronomi, Turizm ve gastronomi, Uluslararası gastronomi ve turizm

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Gastronominin tanımını ve gastronomi ile ilgili genel kavramları tanımlar
2) Turizmin tanımını yapar, gastronomi ile ilişkilendirir ve etkilerini kavrar
3) Turizmin gelişimine etkide bulunan faktörleri kavrar
4) Gastronomik değerler hakkında bilgi sahibi olur ve destinasyon kavramını kavrar
5) Turizmin çekiciliğinde gastronomiyi konumlandırır
6) Gastronomiyi kültürel miras olarak ele alır ve yorumlar
7) Türkiye’de sürdürülebilir gastronominin gelişim stratejilerini rotalar kapsamında yorumlar

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Gastronominin Tanımı ve Temel Kavramlar
2) Turizmin Tanımı ve Turizmin Etkileri
3) Turizmin Gelişmesine Etki Eden Faktörler
4) Gastronomi Turizminin Tanımı ve Unsurları
5) Gastronomik Değerler ve Destinasyon İlişkisi
6) Turizm Çekiciliği Olarak Gastronomi
7) Kültürel Miras Olarak Gastronomi
8) Arasınav
9) Gastronomi Rotaları
10) Gastronomi Turizmi ve Coğrafi İşaretler
11) Destinasyon Pazarlamasında Gastronomi
12) Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi
13) Gastronomi Turizmi Gelişim Stratejileri
14) Türkiye’de Gastronomi Turizmi

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Kurgun, H., Özşeker, D., B., 2016. Gastronomi (Kavramlar, Uygulamalar, Uluslararası Mutfaklar, Reçeteler) Ve Turizm, Detay Yayıncılık
Diğer Kaynaklar: Kılıçhan, R., Erciyes Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi Turizmi: Türkiyede'ki Güncel Destinasyonlar
Bozok, D. Ve Diğerleri, 2017. Gastronomi Üzerine Araştırmalar, Detay Yayıncılık
Kozak, N. Ve Diğerleri, 2015. Genel Turizm, Detay Yayıncılık

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

6

7

Program Kazanımları
1) Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. 3 3 3 3 3 1 1
2) Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. 1 1 1 1 1 1 1
3) Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. 3 3 1 1 1
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır.
5) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. 2 1
6) Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. 3
7) Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. 3 3 2 1 2
8) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 2
9) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. 1 1 1 2 2 2
10) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 2 3 3 3
11) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. 2 1 3
12) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. 3
13) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır.
14) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
15) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 2

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. 1
2) Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. 1
3) Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. 1
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır.
5) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. 2
6) Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler.
7) Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. 1
8) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 2
9) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. 1
10) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 1
11) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. 1
12) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. 1
13) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır.
14) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
15) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 1

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 28
Ara Sınavlar 1 2
Final 1 3
Toplam İş Yükü 75