Aşçılık | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | MYO033 | ||||
Ders İsmi: | F Klavye Kullanım Teknikleri | ||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr. Gör. AHMET SELİM ÖVER | ||||
Dersi Veren(ler): | Öğr. Gör. Sevil Keskin | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Öğrencilerin becerilerini geliştirmek ve bilgisayar kullanımında etkinliklerini artırmak amacıyla, öğretim programları genellikle öğrencilere f klavyeyi hatasız ve hızlı bir şekilde kullanma yeteneği kazandırmayı hedeflemektedir. F klavyenin doğru ve hızlı bir şekilde kullanılması, öğrencilere bilgisayar tabanlı görevleri daha verimli bir şekilde yerine getirme yeteneği kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda yazım hızını artırarak iletişim becerilerini de güçlendirebilir. Bu beceri, öğrencilerin dijital dünyada daha etkili ve kendine güvenen bireyler olarak yetişmelerine yardımcı olabilir. Öğrencilere f klavye kullanımını öğretmek, bilgi teknolojileriyle etkileşimlerini optimize etmelerine ve bu beceriyi ilerleyen eğitim ve kariyer hayatlarında başarıyla kullanmalarına katkı sağlayabilir. |
Dersin İçeriği: | Öncelikle öğrenciler standart Türk F Klavyesi ile tanıştırılacak ve F Klavyeyi kullanmanın önemini kavrayacaklardır. UİEAÜTKMLYŞFGĞIODRNHPQWXJÖVCÇZSB. tuşlarının kullanılması, Hatasız ve hızlı klavye kullanma bilgisini edineceklerdir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) F klavyenin önemini kavrar 2) Hızlı ve hatasız klavye kullanır 3) Akademik çalışmalarını yürütmekte klavye kullanımı fayda sağlar 4) F klavye ile sertifikaların kazanımı 5) Katiplik sınavında F klavye kullanımına hazırlık |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Tanışma ve derse hedef ve içeriklerinin paylaşımı -Standart Türk F klavyesi- F Klavyeyi niçin kullanmalıyız | Yok |
2) | Temel sıra tuşlarının kullanımının öğrenilmesi U,İ,E,A,Ü,T,K,M,L,Y,Ş | Yok |
3) | I,O,C,Ç,D,R,Z,S tuşlarının kullanımının öğrenilmesi | Yok |
4) | H,P,Q,W,X, tuşlarının kullanımının öğrenilmesi | Yok |
5) | Internet üzerinden hatasız ve hızlı yazma çalışmaları yapmak | 1,2,3,4 |
6) | Internet üzerinden hatasız ve hızlı yazma çalışmaları yapmak | 1,2,3,4 |
7) | Internet üzerinden hatasız ve hızlı yazma çalışmaları yapmak | 1,2,3,4 |
8) | Vize | 1,2,3,4,5,6,7 |
9) | Internet üzerinden hatasız ve hızlı yazma çalışmaları yapmak | 1,2,3,4 |
10) | Internet üzerinden hatasız ve hızlı yazma çalışmaları yapmak | 1,2,3,4 |
11) | Internet üzerinden hatasız ve hızlı yazma çalışmaları yapmak | 1,2,3,4 |
12) | Internet üzerinden hatasız ve hızlı yazma çalışmaları yapmak | 1,2,3,4 |
13) | Internet üzerinden hatasız ve hızlı yazma çalışmaları yapmak | 1,2,3,4 |
14) | Internet üzerinden hatasız ve hızlı yazma çalışmaları yapmak | 1,2,3,4 |
15) | Final | 1-14. Haftalar |
Ders Notları / Kitaplar: | KLAVYE TEKNİKLERİ DERS KİTABI - Cengizhan BAŞTÜRK, Meryem DEMİRHAN YILDIZ, Özlem ÇABUKEL, Özlem YILDIZ |
Diğer Kaynaklar: | https://turkegitim.net/fklavye/ |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||||
1) Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. | |||||||||||||||
2) Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. | |||||||||||||||
3) Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. | |||||||||||||||
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. | |||||||||||||||
5) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. | |||||||||||||||
6) Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. | |||||||||||||||
7) Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. | |||||||||||||||
8) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |||||||||||||||
9) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. | |||||||||||||||
10) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | |||||||||||||||
11) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. | |||||||||||||||
12) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | |||||||||||||||
13) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. | |||||||||||||||
14) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |||||||||||||||
15) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. | |
2) | Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. | |
3) | Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. | |
4) | Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. | |
5) | Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. | |
6) | Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. | |
7) | Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. | |
8) | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |
9) | Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. | |
10) | Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | |
11) | Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. | |
12) | Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | |
13) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. | |
14) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |
15) | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |