Gıda Teknolojisi | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | UNI224 | ||||
Ders İsmi: | Aktif Yaşlılık | ||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Üniversite Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme | ||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr. Gör. SEVDE ŞANAL | ||||
Dersi Veren(ler): | Öğr.Gör.Sevde Şanal | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı; öğrencilerin aktif yaşlanmanın önemini kendi ifadeleriyle açıklaması, aktif yaşlanmanın belirleyicileri ve aktif yaşlanma sürecinde etki eden ve rol oynayan faktörlerin bilinerek yaşlılık süreci ile ilişkilendirebilmesini sağlamaktır. |
Dersin İçeriği: | • Aktif Yaşlanmaya Genel Bakış • Yaşlanma ve Aktif Yaşlanmaya Genel Bakış ve Yaşlanma Teorileri • Yaşlanmaya Bağlı Bireylerde Görülen Değişimler • Yaşlıların Sorunları • Yaşlılarda Sık Görülen Sağlık Sorunları • Yaşlı Sağlığı ve İnterdisipliner Ekip • Aktif Yaşlanmanın Belirleyicileri • Aktif Yaşlanmada Koruyucu ve Önleyici Yaklaşımlar I • Aktif Yaşlanmada Koruyucu ve Önleyici Yaklaşımlar II • Aktif Yaşlanmanın Psiko-sosyal Boyutu • Aktif Yaşlanma ve Yaşam Boyu Öğrenme • Aktif Yaşlanma ve Teknoloji • Aktif Yaşlanma ve Yaşlı Dostu Kentler |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Aktif Yaşlılık dersinde geçen temel kavramları hatırlayabilme 2) Ders sürecinde bilgiye ulaşma yollarını kullanabilme 3) Aktif yaşlanmayı tanımlar 4) Yaşlılık sürecine ilişkin genel bilgileri tanımlar 5) Aktif yaşlanmanın belirleyicilerini açıklar 6) Aktif yaşlanmada koruyucu ve önleyici yaklaşımları açıklar 7) Aktif yaşlanmanın psiko-sosyal boyutunu tanımlar 8) Aktif yaşlanma ve yaşam boyu öğrenme, teknoloji ve yaşlı dostlu kent ilişkisini açıklar |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Dersin Tanıtımı, Derse Giriş, Aktif Yaşlanmaya Genel Bakış | |
2) | Yaşlanma ve Aktif Yaşlanmaya Genel Bakış ve Yaşlanma Teorileri | |
3) | Yaşlanmaya Bağlı Bireylerde Görülen Değişimler | |
4) | Yaşlıların Sorunları | |
5) | Yaşlılarda Sık Görülen Sağlık Sorunları | |
6) | Yaşlı Sağlığı ve İnterdisipliner Ekip | |
7) | Aktif Yaşlanmanın Belirleyicileri | |
8) | Ara Sınav Haftası | |
9) | Aktif Yaşlanmada Koruyucu ve Önleyici Yaklaşımlar I | |
10) | Aktif Yaşlanmada Koruyucu ve Önleyici Yaklaşımlar II | |
11) | Aktif Yaşlanmanın Psikososyal Boyutu | |
12) | Aktif Yaşlanma ve Yaşam Boyu Öğrenme | |
13) | Aktif Yaşlanma ve Teknoloji | |
14) | Aktif Yaşlanma ve Yaşlı Dostu Kentler | |
15) | Final Sınavları | |
16) | Final Sınavları |
Ders Notları / Kitaplar: | Öğretim elemanının ders notları.-Instructor's lecture notes. |
Diğer Kaynaklar: | Öğretim elemanının ders notları.-Instructor's lecture notes. |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | ||||||||||||||
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | ||||||||||||||
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | ||||||||||||||
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | ||||||||||||||
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | ||||||||||||||
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | ||||||||||||||
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | ||||||||||||||
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | ||||||||||||||
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | ||||||||||||||
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | ||||||||||||||
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | ||||||||||||||
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | ||||||||||||||
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | ||||||||||||||
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | |
2) | Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | |
3) | Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | |
4) | Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | |
5) | Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | |
6) | Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | |
7) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | |
8) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | |
9) | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | |
10) | Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | |
11) | Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | |
12) | Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | |
13) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |
14) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 13 | 26 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 96 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 124 |