Gıda Teknolojisi | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | UNI221 | ||||
Ders İsmi: | Ana Çocuk Sağlığı | ||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Üniversite Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme | ||||
Dersin Koordinatörü: | Araş. Gör. ELİF BALKAN | ||||
Dersi Veren(ler): | Dr. Öğr. Üyesi Refika Genç Koyucu | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Öğrencilerin anne ve çocuk sağlığı, Gebelik, Doğum, Lohusalık, 0-5 yaş çocukların Hastalıkları, Bulaşıcı 0-5 yaş çocukların Hastalıkları, gibi durumlar da becerisini geliştirmektir. |
Dersin İçeriği: | Anne-çocuk sağlığının tanımı, ülkemizde ve dünyada çocuk sağlığının durumu, hamileliğin oluşumu, gebelik döneminde çocuk gelişimi, 0-5 yaş çocuklarının fiziksel gelişimi (boy, kilo) ve takibi, 0-5 yaş çocuklarında görülen çocuk hastalıkları (ishal ve solunum yolu enfeksiyonları, bağışıklama ve döküntülü hastalıklar), aşılar, gebelikle ve yenidoğanla ilgili alternatif uygulamalar. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Dünyada ve ülkemizde anne ve çocuk sağlığını etkileyen faktörleri tanımlayabilecektir. 2) Ana ve çocuk sağlığını gösteren ölçütleri değerlendirebilecektir. 3) Gebeliğin oluşumu ve hamilelik döneminde çocuğun gelişimini açıklayabilecektir. 4) Çocuklarda bulaşıcı ve kronik hastalıklarını tanımlayacaktır. 5) Anne ve çocuk sağlığıyla ilgili temel kavramları bilecektir. 6) Gebelikle ve yenidoğanla ilgili alternatif uygulamalar hakkında bilgi sahibidir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Türkıyede Dünyada Anne Çocuk Sağlığının Durumu ve Temel Göstergeler | |
2) | Sağlığın Tanımı ve Sağlığı Etkileyen Faktörler | |
3) | Gebelık Gelişimi (Doğum Öncesi, Doğum, Doğum Sonrası) | |
4) | Çocuk Gelişimi (Doğum Sonrası Yeni Doğan Bakım) | |
5) | Sağlam Çocuk İzlemi (Halk Sağlığı Yaklaşımı) | |
6) | Süt Bankacılığı ve Etik Boyutu | |
7) | Ara sınav | |
8) | 0-5 Yaş Çocuklarının Hastalıkları ve Belirtileri | |
9) | 0-5 Yaş Çocuklarının Hastalıkları ve Belirtiler | |
10) | Yenıdoğanda Geleneksel (Tat) Uygulamalar | |
11) | Aşılar | |
12) | Oyun Yaralanmaları ve İlk Yardım | |
13) | Çocuk İstismarına Yaklaşım | |
14) | Bebek ve Çocuk Beslenmesi | |
15) | Dönem Değerlendirilmesi | |
16) | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | T.C. Sağlık Bakanlığı anne bebek cocuk ergen izlem protokolleri rehberi |
Diğer Kaynaklar: | Öğretim üyesinin önerdiği makaleler |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | ||||||||||||||
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | ||||||||||||||
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | ||||||||||||||
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | ||||||||||||||
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | ||||||||||||||
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | ||||||||||||||
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | ||||||||||||||
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | ||||||||||||||
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | ||||||||||||||
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | ||||||||||||||
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | ||||||||||||||
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | ||||||||||||||
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | ||||||||||||||
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | |
2) | Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | |
3) | Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | |
4) | Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | |
5) | Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | |
6) | Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | |
7) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | |
8) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | |
9) | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | |
10) | Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | |
11) | Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | |
12) | Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | |
13) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |
14) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 70 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 30 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 70 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Sunum / Seminer | 7 | 21 |
Ödevler | 16 | 48 |
Ara Sınavlar | 1 | 3 |
Final | 1 | 3 |
Toplam İş Yükü | 117 |