GTE007 Fonksiyonel Gıdalarİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Gıda TeknolojisiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gıda Teknolojisi

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GTE007
Ders İsmi: Fonksiyonel Gıdalar
Ders Yarıyılı: Bahar
Güz
Ders Kredileri:
AKTS
3
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. HAMZA GÖKTAŞ
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi Hamza GÖKTAŞ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Öğrencilere fonksiyonel gıda kavramını ve fonksiyonel gıdaların çeşitlerini öğrenecektir. Sağlık ve hayat tarzı ile ilişkilendirilmesi ve üretim yöntemleri fonksiyonel gıdaların gıda piyasalarındaki yeri ve ilgili yasal düzenlemeler gibi konularda bilgi birikimi kazanacaklardır.
Dersin İçeriği: Probiyotikler ve prebiyotikler, omega yağ asitleri, fitosteroller, karatonoidler, flavonoidler ve diğer bitkisel sekonder metabolitler, vitamin ve mineraller, biyoaktif peptidler, lifler vb.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Öğrenci fonksiyonel gıda kavramını bilir
2) Probiyotik ve prebiyotikleri bilir
3) Öğrenci omega yağ asitlerini bilir
4) Öğrenci bitkisel sekonder metabolitleri bilir.
5) Öğrenci fonksiyonel vitamin ve mineralleri bilir
6) Öğrenci biyoaktif peptitleri bilir

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Fonksiyonel gıda kavramı İlgili kaynaklar
2) Probiyotik mikroorganizmalar İlgili kaynaklar
3) Prebiyotikler İlgili kaynaklar
4) Fitosteroller ve Karotinoidler İlgili kaynaklar
5) Fitoöstrojenler İlgili kaynaklar
6) Omega yağ asitleri İlgili kaynaklar
7) Flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeler İlgili kaynaklar
8) Ara sınav
9) Biyoaktif peptitler İlgili kaynaklar
10) Fonksiyonel vitaminler İlgili kaynaklar
11) Fonksiyonel mineraller İlgili kaynaklar
12) Fonksiyonel ürünler İlgili kaynaklar
13) Fonksiyonel ürünler İlgili kaynaklar
14) Fonksiyonel ürünler İlgili kaynaklar
15) Final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Öğretim Üyesi Ders notları
Diğer Kaynaklar: İlgili kaynaklar

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

6

Program Kazanımları
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 3 3 3 3 3 3
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 1 1 1 1 1 1
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 3 3 3 3 3 3
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 2 2 2 2 2 2
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 2 2 2 2 2 2
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 1 1 1 1 1 1
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 1 1 1 1 1 1
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 1 1 1 1 1 1
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 1 1 1 1 1 1
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 2 2 2 2 2 2
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 2 2 2 2 2 2
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 1 1 1 1 1 1
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 1 1 1 1 1 1
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 1 1 1 1 1 1

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 3
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 2
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 2
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 2
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 1
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 1
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 1
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 1
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 1
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 2
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 2
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 1
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 1
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 1

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 0 3 42
Ödevler 1 0 5 5
Ara Sınavlar 1 0 10 10
Final 1 0 14 14
Toplam İş Yükü 71