Gıda Teknolojisi | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | GTE007 | ||||
Ders İsmi: | Fonksiyonel Gıdalar | ||||
Ders Yarıyılı: |
Bahar Güz |
||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üy. HAMZA GÖKTAŞ | ||||
Dersi Veren(ler): | Dr. Öğr. Üyesi Hamza GÖKTAŞ | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Öğrencilere fonksiyonel gıda kavramını ve fonksiyonel gıdaların çeşitlerini öğrenecektir. Sağlık ve hayat tarzı ile ilişkilendirilmesi ve üretim yöntemleri fonksiyonel gıdaların gıda piyasalarındaki yeri ve ilgili yasal düzenlemeler gibi konularda bilgi birikimi kazanacaklardır. |
Dersin İçeriği: | Probiyotikler ve prebiyotikler, omega yağ asitleri, fitosteroller, karatonoidler, flavonoidler ve diğer bitkisel sekonder metabolitler, vitamin ve mineraller, biyoaktif peptidler, lifler vb. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Öğrenci fonksiyonel gıda kavramını bilir 2) Probiyotik ve prebiyotikleri bilir 3) Öğrenci omega yağ asitlerini bilir 4) Öğrenci bitkisel sekonder metabolitleri bilir. 5) Öğrenci fonksiyonel vitamin ve mineralleri bilir 6) Öğrenci biyoaktif peptitleri bilir |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Fonksiyonel gıda kavramı | İlgili kaynaklar |
2) | Probiyotik mikroorganizmalar | İlgili kaynaklar |
3) | Prebiyotikler | İlgili kaynaklar |
4) | Fitosteroller ve Karotinoidler | İlgili kaynaklar |
5) | Fitoöstrojenler | İlgili kaynaklar |
6) | Omega yağ asitleri | İlgili kaynaklar |
7) | Flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeler | İlgili kaynaklar |
8) | Ara sınav | |
9) | Biyoaktif peptitler | İlgili kaynaklar |
10) | Fonksiyonel vitaminler | İlgili kaynaklar |
11) | Fonksiyonel mineraller | İlgili kaynaklar |
12) | Fonksiyonel ürünler | İlgili kaynaklar |
13) | Fonksiyonel ürünler | İlgili kaynaklar |
14) | Fonksiyonel ürünler | İlgili kaynaklar |
15) | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Öğretim Üyesi Ders notları |
Diğer Kaynaklar: | İlgili kaynaklar |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 3 |
2) | Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 2 |
3) | Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 2 |
4) | Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 2 |
5) | Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 1 |
6) | Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 1 |
7) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 1 |
8) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 1 |
9) | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | 1 |
10) | Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 2 |
11) | Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 2 |
12) | Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 1 |
13) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 1 |
14) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 1 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 0 | 3 | 42 | |||
Ödevler | 1 | 0 | 5 | 5 | |||
Ara Sınavlar | 1 | 0 | 10 | 10 | |||
Final | 1 | 0 | 14 | 14 | |||
Toplam İş Yükü | 71 |