Gıda Teknolojisi | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | GTE111 | ||||
Ders İsmi: | Gıda Kimyası ve Biyokimyası | ||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üy. HAMZA GÖKTAŞ | ||||
Dersi Veren(ler): | Dr. Öğr. Üyesi Hamza GÖKTAŞ | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Gıdaların temel bileşenleri hakkında bilgi sahibi olmak ve gıdaların işlenmesi esnasında meydana gelen biyokimyasal değişiklikler ile gıdaların üretimi arasındaki ilişkiyi belirlemek. |
Dersin İçeriği: | Gıdalardaki su, karbonhidrat, protein ve yağlar ve gibi makro bileşenler ve vitamin ve mineraller gibi mikro bileşenlerin öğrenilmesi, bu bileşenlerde meydana gelen reaksiyonlar ve bu reaksiyonların gıdalar üzerindeki etkisi |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Gıdalarda bulunan makro ve mikro bileşenlerin kimyasal yapısını bilir 2) Gıdaların üretimi sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişimleri bilir 3) Karbonhidratların yapısal özelliklerini bilir ve gıda endüstrisinde kullanım amaçlarını öğrenir 4) Vitamin,protein, lipit ve enzimlerin verdikleri kimyasal tepkimeleri bilir 5) Gıdaların işlenmesi ve depolanması sırasındaki vitaminlerde meydana gelen değişmeler hakkında bilgi edinme 6) Protein, vitamin ve lipitlerin besleyicilik yönleri hakkında bilgi edinme |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Suyun tanımı, fiziksel ve kimyasal özellikleri | İlgili kaynaklar |
2) | Su aktivitesinin tanımı ve gıdalar açısından önemi | İlgili kaynaklar |
3) | Karbonhidratların sınıflandırılması | İlgili kaynaklar |
4) | Monosakkaritlerin düz ve halkalı formlarının gösterimi ve fonksiyonel gruplarının anlatımı | İlgili kaynaklar |
5) | Monosakkaritlerin reaksiyonları | İlgili kaynaklar |
6) | Disakkaritler ve polisakkaritler | İlgili kaynaklar |
7) | Ara sınav | |
8) | Lipitlerin tanımı ve sınıflandırılması | İlgili kaynaklar |
9) | Yağ asitlerinin yapı ve özellikleri (İsimlendirme, sınıflandırma, doymuş-doymamış) | İlgili kaynaklar |
10) | Lipitlerin kimyasal özellikleri ve meydana gelen kimyasal tepkimeleri | İlgili kaynaklar |
11) | Amino asitlerin özellikleri, sınıflandırılması ve reaksiyonları | İlgili kaynaklar |
12) | Proteinlerin yapısı ve özellikleri | İlgili kaynaklar |
13) | Enzimlerin yapısı ve özellikleri, Gıda sanayinde kullanılan enzimler | İlgili kaynaklar |
14) | Vitaminler, mineraller ve doğal renk bileşenleri | İlgili kaynaklar |
15) | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Saldamlı İ. 1998. Gıda Kimyası. H.Ü. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Yayınları Power Point Sunusu (İlgili öğretim görevlisi tarafından hazırlanacak) |
Diğer Kaynaklar: | Öğretim Üyesi Ders notları |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 1 | ||||||||
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | 3 | 3 | 2 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 3 |
2) | Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 2 |
3) | Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 2 |
4) | Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 2 |
5) | Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 2 |
6) | Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 1 |
7) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 1 |
8) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 1 |
9) | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | 2 |
10) | Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 2 |
11) | Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 2 |
12) | Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 1 |
13) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 1 |
14) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 1 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 2 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 0 | 2 | 28 | |||
Sunum / Seminer | 1 | 0 | 10 | 10 | |||
Ödevler | 1 | 0 | 5 | 5 | |||
Ara Sınavlar | 1 | 0 | 10 | 10 | |||
Final | 1 | 0 | 14 | 14 | |||
Toplam İş Yükü | 67 |