MED301 3rd Panel(Basic and Clinical Integrated Course)İstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Tıp (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Tıp (İngilizce)

Önizleme

Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MED301
Ders İsmi: 3. Kurul(Temel ve Klinik Entegre Ders)
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
52
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Evet
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. PINAR YURDAKUL MESUTOĞLU
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. Adil Can Güngen, Prof. Dr. Adem Uçar, Prof. Dr. Ali Demirci, Prof. Dr. Binnur Şimşek, Prof. Dr. Bora Gürer, Prof. Dr. Cem Dane, Prof. Dr. Cengiz Kara, Prof. Dr. Ceyhun Bozkurt, Prof. Dr. Elife Kımıloğlu, Prof. Dr. Erkan Çakır, Prof. Dr. Gülşen Köse, Prof. Dr. Hulusi Keçeçi, Prof. Dr. İbrahim Çağatay Acuner, Prof. Dr. İsmet Tamer, Prof. Dr. Kubilay Ükinç, Prof. Dr. Mahir İğde, Prof. Dr. Mehmet Hilmi Doğu, Prof. Dr. Mehmet Levhi Akın, Prof. Dr. Mehmet Tekin Akpolat, Prof. Dr. Mehmet Vefik Yazıcıoğlu, Prof. Dr. Müberra Namlı Kalem, Prof. Dr. Nazife Berna Tander, Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışgın, Prof. Dr. Nusret Erdoğan, Prof. Dr. Ozan Özkaya, Prof. Dr. Pınar Yurdakul Mesutoğlu, Prof. Dr. Salih Aydın, Prof. Dr. Şenol Kobak, Prof. Dr. Süleyman Tevfik Ecder, Prof. Dr. Teyyar Gökdeniz, Prof. Dr. Tolga Sinan Güvenç, Prof. Dr. Tülin Tiraje Celkan, Prof. Dr. Volkan Tuğcu, Prof. Dr. Yakup Krespi, Prof. Dr. Yeşim Saliha Gürbüz, Prof. Dr. Yusuf Sarıoğlu, Prof. Dr. Zeynep Ocak, Doç. Dr. Belma Doğan Güngen, Doç. Dr. Erkan Elçi, Doç. Dr. Haluk Çabuk, Doç. Dr. Mehmet Taşdemir, Doç. Dr. Meki Bilici, Doç. Dr. Muhittin Emre Altunrende, Doç. Dr. Mustafa Alper Karalök, Doç. Dr. Mustafa Kılıç, Doç. Dr. Sibel Şensu, Doç. Dr. Zehra Çağla Karakoç, Dr. Öğr. Üyesi Alaaddin Aydın, Dr. Öğr. Üyesi Altay Aliyev, Dr. Öğr. Üyesi Altuğ Semiz, Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Deniz Akkaya Pultar, Dr. Öğr. Üyesi Burçin Ataseven, Dr. Öğr. Üyesi Cansu Muluk, Dr. Öğr. Üyesi Didem Akal Taşçıoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Doruk Gül, Dr. Öğr. Üyesi Ekrem Aslan, Dr. Öğr. Üyesi Elvan Yalçın, Dr. Öğr. Üyesi Erhan Bayram, Dr. Öğr. Üyesi Fuad Nurili, Dr. Öğr. Üyesi Hatice Yelda Yıldız, Dr. Öğr. Üyesi Işıl Yurdaışık, Dr. Öğr. Üyesi Melek Erdem, Dr. Öğr. Üyesi Musa Diri, Dr. Öğr. Üyesi Ozan Başkurt, Dr. Öğr. Üyesi Öncü Akgül, Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Çakmak, Dr. Öğr. Üyesi Sinan Şermet, Dr. Öğr. Üyesi Tayyibe Bardakçı, Dr. Öğr. Üyesi Turgut Aksoy, Dr. Öğr. Üyesi Yasin Yitgin, Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Başkıran.
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Dönem III eğitim programında, öğrencilerin;
• temel semiyoloji ve sistem (kardiyovasküler, solunum sistemi, sindirim, sinir, lokomotor, duyu, ürogenital, metabolizma ve endokrin, kan ve immün) hastalıklarının etyopatogenezini ve patolojisini kavrayabilmesi;
• mikrobiyolojik tanı yöntemlerini sayabilmesi ve açıklayabilmesi;
• laboratuvar uygulamaları ile hastalıkların patolojisini değerlendirebilecek teknik bilgi ve beceriyi kazanmaları ve mesleki beceri uygulamaları ile temel hekimlik becerilerini geliştirmeleri amaçlanmaktadır.
Patolojik Bilimlere Giriş ve Yaşamın Evreleri-II Kurulunda öğrencilerin klinik öncesi temel semiyoloji kavramını açıklama; fizik muayene bulgularını yorumlayabilme; yaşamın önemli evrelerindeki (gebelik, yenidoğan, süt çocuğu, ergenlik menopoz) değişiklikleri açıklayıp, bu evrelerde görülen sorunları tanımlayabilme; malignite kavramını ve benign-malign ayrımını yapabilme bilgisi kazandırmak amaçlanmaktadır.
Kan-İmmün Sistem-Tümör Kurulunda öğrencilere çocuk ve erişkinlerde görülen hematopoeitk-lenfoid ve immün sistem hastalıklarının oluş mekanizmalarını tarif etme; belirti ve bulgularını sayma ve açıklama; ilişkili malignitelerini sınıflama; patolojisini, tanı yöntemlerini ve tedavide kullanılan ajanları açıklama bilgisi kazandırmak amaçlanmaktadır.
Dolaşım-Solunum Kurulunda Öğrencilere, çocuk ve erişkinlerde görülen solunum ve kardiyovasküler sistem hastalıkları ve enfeksiyonlarının oluş mekanizmalarını tarif etme; belirti ve bulgularını sayma ve açıklama; ilişkili malignitelerini sınıflama; patolojisini, tanı yöntemlerini ve tedavide kullanılan ajanları açıklama bilgisi kazandırmak amaçlanmaktadır.
Sinir-Duyu-Lokomotor Sistem Kurulunda Öğrencilere, çocuk ve erişkinlerde görülen kas-iskelet, duyu ve merkezi sinir sistemi hastalıkları ve enfeksiyonlarının oluş mekanizmalarını tarif etme; belirti ve bulgularını sayma ve açıklama; ilişkili malignitelerini sınıflama; patolojisini, tanı yöntemlerini ve tedavide kullanılan ajanları açıklama bilgisi kazandırmak amaçlanmaktadır.
Sindirim-Metabolizma Kurulunda Öğrencilere, çocuk ve erişkinlerde görülen sindirim-metabolizma hastalıkları ve enfeksiyonlarının oluş mekanizmalarını tarif etme; belirti ve bulgularını sayma ve açıklama; ilişkili malignitelerini sınıflama; patolojisini, tanı yöntemlerini ve tedavide kullanılan ajanları açıklama bilgisi kazandırmak amaçlanmaktadır.
Ürogenital-Endokrin Kurulunda Öğrencilere, çocuk ve erişkinlerde görülen ürogenital-endokrin sistem hastalıkları ve enfeksiyonlarının oluş mekanizmalarını tarif etme; belirti ve bulgularını sayma ve açıklama; ilişkili malignitelerini sınıflama; patolojisini, tanı yöntemlerini ve tedavide kullanılan ajanları açıklama bilgisi kazandırmak amaçlanmaktadır.
Mesleki ve Klinik Beceri Uygulamalarında öğrencilerin birinci ve ikinci sınıfta kazandıkları mesleki beceri eğitimlerinin devamı olarak, hastaya ilk temas öncesinde maket, mankenler üzerinde ve simüle hasta eşliğinde çalışma ve deneyim kazanımı için ortam sağlanması, klinik eğitime geçmeden önce hastalarla sağlıklı iletişim kurabilme becerisi kazandırılması, tekrarlanan uygulamalar ile temel hekimlik becerilerinin ve hasta muayene tekniklerini yapabilme becerisinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dikey Koridor-1 Klinik Ortamlarla Tanışma-1 aktivitelerinin amacı klinik ortamları tanımasını (ayaktan ve yatan hasta klinikleri, acil birimleri) sağlamaktır.
Probleme dayalı öğrenmenin amacı öğrencilere klinik olgulara ilişkin problemler bağlamında temel ve klinik tıp bilimleri bilgilerinin bütünleşik bir biçimde kazandırılması, öğrencilerin problem çözme becerilerinin geliştirilmesi ve öğrencilere öğrenmeyi öğretmektir.
Dersin İçeriği: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Deontoloji ve Tıp Tarihi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji, İç Hastalıkları, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Genetik, Tıbbi Patoloji, Mesleki ve Klinik Beceri Uygulaması, Halk Sağlığı, İletişim, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi, Entegre Oturum, Göğüs Hastalıkları, Kardiyoloji, Radyodiyagnostik, Deri ve Zührevi Hastalıklar, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Göz Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Nöroloji
Nöroşiruji, Ortopedi ve Travmatoloji, Genel Cerrahi, Ürolojide teorik dersler, patoloji ve mikrobiyoloji de uygulamalı dersler, dikey koridor-1 aktiviteleri, probleme dayalı öğrenim

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Hastadan öykü alma ve fizik muayene basamaklarını sayar, her bir basamağı açıklayabilir.
2) Yaşamın gelişim evrelerindeki (gebelik, yenidoğan, süt çocuğu, ergenlik, menopoz) değişiklikleri açıklar, bu evrelerde görülen sorunları tanımlayabilir.
3) Neoplaziyi tanımlar, tanı ve izlemde kullanılan tümör belirteçlerini sayar; benign ve malign ayrımını açıklar.
4) Çocuk ve erişkinlerde görülen sistem (hematopoetik-lenfoid, solunum ve kardiyovasküler, kas-iskelet, duyu, sindirim ve metabolizma, ürogenital ve endokrin, merkezi sinir sistemi) hastalıklarının oluş mekanizmalarını tarif eder, belirti ve bulgularını sayar ve açıklar, ilişkili malignitelerini sınıflar, patolojisini, tanı yöntemleri ve tedavide kullanılan ajanları açıklayabilir.
5) Toplumda sık görülen, nadir ancak hayatı tehdit eden, toplumsal bulaş açısından risk oluşturan mikroorganizmaları, sistemlere (hematopoetik-lenfoid, solunum ve kardiyovasküler, kas-iskelet, duyu, sindirim ve metabolizma, ürogenital ve endokrin, merkezi sinir sistemi) göre neden oldukları hastalıkların/enfeksiyonların belirti ve bulgularını, mikrobiyolojik tanı yöntemlerini ve tedavide kullanılan antibiyotikleri sayar ve açıklayabilir.
6) Bulaşıcı hastalıklardan korunma ve kontrol ilkelerini açıklar, duruma uygun yöntemleri sayabilir.
7) Tüm bu hastalıkların birinci basamak sağlık hizmetindeki yaklaşımını ve koruyucu hekimlik kavramını açıklayabilir.
8) Sağlık çalışanlarının sağlığını korumak için yapılması gerekenleri sayar.
9) Farmakolojik ajanların terminolojisini ve sınıflarını sayar; farklı ilaç gruplarını, özelliklerini, endikasyonlarını ve yan etki profillerini açıklar.
10) Tümör ve nakil immünolojisi, otoimmünite, hipersensitivite ve immünolojik tolerans kavramlarını tarif eder, patofizyolojiyi açıklar; immünolojik tanı yöntemlerini sayar, temel tekniklerini tarif eder.
11) Klinik biyoistatistik kavramlarını örneklerle açıklar; epidemiyolojik araştırmaları tanımlar, veri üzerinden temel epidemiyolojik hesaplamaları yapar.
12) Etik, ahlak, tıp etiği, aydınlatılmış onamı kavramlarını tanımlar ve önemini açıklar, hekim-hasta ilişkisini tarif eder; yaşamın çeşitli evrelerindeki farklı tıbbi uygulamalarda geçerli olan etik değerleri doğru olarak sayar; yeni gelişmelerin tıbbın ve insanlığın geleceğini nasıl etkileyebileceğini tartışır.
13) Özgül Çalışma Modülü-Dikey Koridor 1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum/Klinik Ortamlara Temas-1: Klinik ortamlarda hasta-hekim iletişiminin önemini fark eder; kendi öğrenme gereksinimlerini belirler, kariyer gelişimini planlar ve başarımını değerlendirir.
14) Sağlık hizmeti sunumuna temel oluşturacak mesleki becerileri uygulayabilir.
15) Medikal/paramedikal bir konuyu araştırarak topluluk içinde sunabilir.
16) Temel laboratuvar kurallarına, güvenliğine ve biyolojik materyalle çalışma ilkelerine uygun tutum ve davranışları sergiler.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) KURUL TANITIMI – Patolojik Bilimlere Giriş – III ve Yaşamın Evreleri – II ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI-Çocuklarda öykü alma I-II, Antropometrik Ölçümler ve Çocuklarda Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi TIBBİ GENETİK-Kromozomal Hastalıklar FARMAKOLOJİ- Antibiyotiklere Giriş , Kombine ve Profilaktik Antibiyotik Kullanımı KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM- Menstrüel Siklus Anormallikleri, Gebelikte Beslenme, Gebelik Bulantı Kusması ve Hiperemezis Gravidarum ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ - Hastane Enfeksiyonlarının Önemi ve İzolasyon Yöntemleri, Sağlık Çalışanlarının Sağlığı, Enfeksiyon Hastalıklarında Epidemiyolojik Öykü ve Genel Belirtiler, Ateşle Gelen Hastaya Yaklaşım HALK SAĞLIĞI-Temel Sağlık Hizmetleri I-II, Sağlık Düzeyi Göstergeleri I-II PATOLOJİ- Neoplaziye Giriş, İsimlendirme, Kanser Epidemiyolojisi I-II ders notları
2) KADIN HASTALIKLARI ve DOĞUM- Gebelikte Diyabet ve Endokrinolojik Hastalıklar, Preeklampsi-Eklampsi I-II, Erken Doğum ve Erken Membran Rüptürü I-II FARMAKOLOJİ- Beta Laktam ve Diğer Hücre Duvarı- ve Membran Üzerinden Etkili Antibiyotikler -I-II-III, Bakteriyel Protein Sentez İnhibitörleri I-II, Folat Sentez İnhibitörleri, Antiviral İlaçlar I-II, Antifungal İlaçlar TIBBİ BİYOKİMYA- Klinik Biyokimya ve Kanıta Dayalı Laboratuvar Tıbbının Temelleri, Yaşamın evrelerinin laboratuvar test sonuçlarına etkisi İÇ HASTALIKLARI- SEMİYOLOJİ DERSLERİ-1: Genel Durum ve Vital Bulguların Değerlendirilmesi, MESLEKİ BECERİ UYGULAMALARI- FİZİK MUAYENE DERSLERİ-1 Genel Durum ve Vital Bulguların Değerlendirilmesi, PATOLOJİ-Dijital Patoloji ve Patolojide Yapay Zeka I-II Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
3) ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI- Süt Çocukluğunda Sık Rastlanan Sorunlar, Baş-Boyun Değerlendirmesi, Çocuklarda Çevresel Kazalar ve Aciller, Çocuklarda vital bulguların değerlendirilmesi, Yenidoğan Beslenmesi ve Anne Sütünün Özellikleri I-II İÇ HASTALIKLARI- FİZİK MUAYENE DERSLERİ-1 Genel Durum ve Vital Bulguların Değerlendirilmesi KADIN HASTALIKLARI ve DOĞUM - Doğum Güçlükleri (Distosiler), Prezentasyon Anormallikleri I-II, Çoğul Gebelikler PATOLOJİ- Etyoloji ve karsinojenik ajanlar FARMAKOLOJİ - Antihelmintik İlaçlar, antifungal ilaçlar HALK SAĞLIĞI - Ana Sağlığı I-II, Çocuk Sağlığı I-II, Yaşlı Sağlığı I-II, Uluslararası Sağlık Kuruluşları I-II Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
4) ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI- Büyümeyi Etkileyen Faktörler,Cinsiyet Farklılaşması, Anormal Puberte KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM- Postpartum Kanamalar ve Puerperal Enfeksiyonlar I-II ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ- Antimikrobiyal Direnç I-II FARMAKOLOJİ- Antiviral Drugs I-II TIBBİ GENETİK- Konjenital anomalili yenidoğana yaklaşım (Anamnez, FM, pedigri) TIBBİ BİYOKİMYA- Laboratuvar testlerinin yorumlanması ve doğruluk tablosu I-II PATOLOJİ- Benign ve Malign Neoplazilerin Genel Özellikleri, Klinik özellikler, evrelendirme ve tümör belirteçlerii I-II, İnvazyon ve metastaz, Kanserin moleküler temelleri I-II Laboratuvar: MİKROBİYOLOJİ- Antibiyotik Duyarlılık Testleri Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
5) ÖĞRENCİ SUNUMU-KURUL SONU DEĞERLENDİRME HALK SAĞLIĞI -İLETİŞİM-I, İLETİŞİM-II KURUL SONU SINAVI Ders notları
6) KURUL TANITIMI – Kan-İmmün Sistem-Tümör Kurulu İÇ HASTALIKLARI- Hematopoetik Sistem Anamnez ve Muayene, Hematopoez ve Anemilerin Sınıflandırılması, Kanama Diyatezi Olan Hastaya Yaklaşım PATOLOJİ- İmmün Sistem Hastalıklarının Patolojisi I-II, Timus Patolojisi, Dalak patolojisi,Lenfomaların Sınıflandırması, Hodgkin Lenfoma ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ- HIV/AIDS Epidemiyolojisi ve Patogenezi Ders notları
7) ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ- Tifo ve Tifo Dışı Salmonellozlar Epidemiyolojik Özellikleri ve Patogenezi, Kalaazar ve Diğer Laşmanyozun Ortaya Çıkma Mekanizmaları TIBBİ ETİK-Etik-felsefe İlişkisi,Normatif Etik Teorileri, Etikte temel kavramlar ve değişen paradigmalar, Tıp etiğine giriş, biyomedikal etik prensipleri, Hekim-Hasta İlişkisi FARMAKOLOJİ- Anemi Tedavisinde Kullanılan İlaçlar İÇ HASTALIKLARI- Akkiz Kanama Sorunları , Erişkin Purpuraları, Tromboza eğilimli hastaya klinik yaklaşım, Kan komponentlerini tanıma ve transfüzyon ilkeleri ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI- Çocukluk Çağında Tam Kan Ssayımı ve Kanama Testlerinin Değerlendirilmesi, Çocukluk Çağında Anemi Fizyopatoloji ve Klinik Bulgular-I-II, Çocukluk Çağında Kanama ve Pıhtılaşma Bozuklukları Ortaya Çıkış Mekanizması , Çocuklarda hematolojik hastalıklarda belirti ve bulgular Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
8) ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI-Çocukluk Çağında Lenfadenopatilerine Yaklaşım, Çocuklarda Onkolojik Hastalıklarda Belirti ve Bulgular TIBBİ ETİK-Yaşamın başlangıcına dair etik sorunlar, Yaşamın sonunda etik PATOLOJİ- Non-Hodgkin Lenfomalar ve Plazma Hücreli Hastalıkları, Kemik İliği Patolojisi I-II İÇ HASTALIKLARI- SEMİYOLOJİ DERSLERİ-3: Meme ve aksiller muayenesi, MESLEKİ BECERİ UYGULAMALARI- FİZİK MUAYENE DERSLERİ-2, Meme ve aksiller muayenesi Laboratuvar: PATOLOJİ- Lenfoid Doku ve Kemik İliği Patolojisi TIBBİ GENETİK-Onkogenetik Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
9) Teorik: TIBBİ ETİK-Psikiyatride Etik, Transplantasyon Etiği, Pediatride Etik, Hasta hakları, uluslararası bildirgeler ve tıpta mahremiyet, Hastaya kötü haber verme / doğruyu söyleme ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ-Sepsis, Beta Laktamlar ve Beta Laktamaz İnhibitörleri I-II, Beta Laktam Dışı Antibiyotikler I-II, Sıtmanın Epidemiyolojisi ve Ortaya Çıkış Mekanizması TIBBİ BİYOKİMYA-Tam Kan Testinin Yorumlanması, Anemilerin ve talasemilerin laboratuvar tanısı, Kan proteinleri, paraproteinemiler ve akut faz reaktanları, Gaitada gizli kan immünokimyasal testi ve uygulaması FARMAKOLOJİ- Farmakogenetik, İmmünomodülatörler I-II ÇOCUK SAĞLIĞI VE HAS-Çocuklarda İmmun Yetmezlik:Genel Bilgiler, Patogenez, Bulgular I-II,Allerjik Hastalıkların İmmünolojisi I-II Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
10) MİKROBİYOLOJİ VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ-İmmünolojik Tolerans ve Otoimmünite , Tümör İmmünolojisi, Nakil Dokularına Karşı İmmün Yanıtlar, Aşırı Duyarlılık Reaksiyonları FARMAKOLOJİ- Antineoplastik İlaçlar I-II-III TIBBİ ETİK-Bulaşıcı hastalıklar ve etik, İnsan üzerinde deneyler ve yayın etiği, İnsan ötesine doğru ve tıbbın geleceği ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ- Leptospirozun Patogenezi , Lyme Hastalığının Patogenezi, Aşılamanın Temel İlkeleri I-II ENTEGRE OTURUM (Enfeksiyon Hastalıkları, İç Hastalıkları, Tıbbi Patoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji): LENFADENOPATİ SAPTANAN HASTAYA YAKLAŞIM Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
11) ÖĞRENCİ SUNUMU-KURUL SONU DEĞERLENDİRME KURUL SONU SINAVI -
12) Kurul Tanıtımı – Dolaşım-Solunum Kurulu FARMAKOLOJİ- Otonom Sinir Sistemi Farmakolojisine Giriş, Parasempatomimetikler I-II,Parasempatolitikler PATOLOJİ- Ateroskleroz, Miyokard infarktüsü ve hipertansif kalp hastalığı I-II, Aort Disseksiyonu ve Anevrizmalarının Patolojisi, Valvuler Kalp Hastalıkları Patolojisi, Vaskülitler, Ven ve Lenfatik Hastalıkları I-II İÇ HASTALIKLARI-Dolaşım Fizyolojisi ve Hemodinami I-II , SEMİYOLOJİ, DERSLERİ-4:Kardiyovasküler Ssistem Semptom ve Muayenesi: I-II, Hipertansiyon: Temel Bilgiler KARDİYOLOJİ-Ateroskleroz Fizyopatolojisi I-II, Hipertansiyon Patogenezi I , Temel EKG , Klinik EKG ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ- Beta Laktam Dışı Antibiyotikler-III TIBBİ GENETİK- Kardiyovasküler Hastalıkların Genetiği RADYODİAGNOSTİK- Kardiyovasküler Sistem Radyolojisi Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
13) Teorik: TIBBİ BİYOKİMYA- Kardiyovasküler hastalık risk belirteçleri ve kan yağları, Kardiyak markırlar ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ- FARMAKOLOJİ- Sempatomimetikler I-II, Sempatolitikler I-II, Dislipidemilerin Tedavisinde Kullanılan İlaçlar ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI- Çocuklarda Kardiyolojik Semptomlar, Anamnez, Kardiyovasküler Sistem Değerlendirilmesi I-II, Çocuklarda Konjestif Kalp Yetmezliği Etyopatogenezi KARDİYOLOJİ- Kalp Yetersizliği Fizyopatolojisi I-II Laboratuvar: PATOLOJİ- Cardiac markers, Kalp ve valvüler hastalıklar Mesleki Beceri Uygulamaları- Çocuklarda Konjestif Kalp Yetmezliği Etyopatogenezi, Kardiyovasküler Sistem Muayenesi, Kardiyovasküler Sistem Muayenesi, Kardiyovasküler Sistem Muayenesi Ders notları
14) Teorik: FARMAKOLOJİ- Antihipertensif ilaçlar I-II-III, Otakoidler I - Amin Yapısında-Histamin, Otakoidler II-Peptit Yapısında, Otakoidler III-Gaz Yapısında, Kalp Yetmezliğinde Kullanılan İlaçlar I-II, Kanama Tedavisinde Kullanılan İlaçlar ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI- Çocuklarda şok tipleri ve patofizyolojisi , Solunum Sisteminin Değerlendirilmesi I-II , Çocuklarda Solunum Yolları Hastalıklarının Belirti ve Bulguları PATOLOJİ- Üst Solunum Yolu ve Larinks Patolojisi, Obstrüktif Restriktif Hastalıklar I-II, Solunum Sistemi Malformasyonları Patolojisi, Pnömonilerin Patolojisi, Pulmoner Dolaşım Bozuklukları Mesleki Beceri Uygulamaları- Solunum Sistemi Muayenesi Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
15) TEORİK: ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ- Viral Kanamalı Ateş Sınıflaması ve Patogenezi, İnfektif Endokardit Epidemiyolojisi ve Tanısal Yaklaşım, Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Genel Yaklaşım ve Patogenezi, Pnömoninin Ortaya Çıkış Mekanizmaları, SARS-MERSCOV-COVİD 19’in Epidemiyolojik Özellikleri ve Patogenezi I-II PATOLOJİ- Pnömokonyozlar ve Tüberküloz Dışı Granülomatöz Hastalıkları I-II, Plevra ve Mediasten Hastalıkları Patolojisi I-II, Akciğer Tümörleri Patolojisi I-II FARMAKOLOJİ- Kalp Ritim Bozukluklarının Tedavisinde Kullanılan İlaçlar I-II MİKROBİYOLOJİ- Solunum Sistemi Enfeksiyonlarında Mikrobiyolojik Tanısı Ders notları
16) Teorik: PROBLEME DAYALI ÖĞRENİM FARMAKOLOJİ- Anjina Pektoris Tedavisinde Kullanılan İlaçlar I-II, Pıhtılaşma Bozukluklarının Tedavisinde Kullanılan İlaçlar I-II, Solunum Sistemi Hastalıklarında Kullanılan İlaçlar I-II RADYODİAGNOSTİK- Solunum Sistemi Radyolojisi GÖĞÜS HASTALIKLARI- Hava Yolu Hastalıklarında Klinik Fizyopatoloji, Plevral Hastalıklar Patogenezi, Solunum Yetmezliğinde Etyopatogenez TIBBİ BİYOKİMYA- Koagülasyon testleri, Kan gazları ve pH Laboratuvar: PATOLOJİ LAB- Solunum sistemi, non-neoplazik ve neoplazik hastalıklar Ders notları
17) ÖĞRENCİ SUNUMU- KURUL SONU DEĞERLENDİRME ENTEGRE OTURUM (Aile Hekimliği, Enfeksiyon Hastalıkları, Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Göğüs Hastalıkları, Tıbbi Patoloji)-TÜBERKÜLOZ KURUL SONU SINAVI Ders notları
19) I. YARIYIL SONU FİNAL SINAVI -
20) KURUL TANITIMI – Sinir-Duyu-Lokomotor Sistem PATOLOJİ – Sinir-Duyu-Lokomotor Sistem, Sinir-Duyu-Lokomotor Sistem, Serebrovasküler Hastalıklar ve Travma Patolojisi ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI - Çocuklarda Nörolojik Muayene I-II, Çocukluk Döneminde Nöbet Fizyopatolojisi, Çocukluk Dönemi Spastisitesinde Fizyopatoloji NÖROLOJİ- Nörolojiye Giriş; Temel Nöroanatomi ve Semiyolojik Kavramlar, Nörolojiye Giriş; Temel Nöroanatomi ve Semiyolojik Kavramlar, Baş ağrıları: Temel Anatomi-Fizyolojik Kavramlar, Vestibüler Sistem , Serebellar Sistem, Denge ve Koordinasyon,Periferik Sinir Sistemi: Temel Kavramlar NÖROŞİRURJİ-Hidrosefali, Kafa İçi Yer Kaplayan Lezyonlar, Kafa içi Basınç Artma Sendromu ve GKS Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
21) Teorik: ENFEKSİYON HASTALIKLARI - SSS Enfeksiyonlarının Sınıflaması ve Ortaya Çıkış Mekanizmaları I-II MİKROBİYOLOJİ- Santral Sinir Sistemi Hastalıklarının Mikrobiyolojik Tanısı TIBBİ BİYOKİMYA-BOS ve Eklem Sıvılarının Biyokimyasal Olarak İncelenmesi FARMAKOLOJİ-Santral Sinir Sistemi Farmakolojisine Giriş, Otakoidler IV-Serotonin, Anksiyolitikler, Antidepresanlar I-II, Antipsikotikler I-II, Sedatif ve Hipnotik İlaçlar NÖROLOJİ- Kafa Travmaları, Kraniyal Sinirler I-II, Kognisyon: Temel Kavramlar, Ekstrapiramidal Sistem PATOLOJİ- SSS Tümörleri I-II, Santral Sinir Sisteminin Dejeneratif, Metabolik ve Toksik Hastalıkları I-II, SSS Hücresel Zedelenme Reaksiyonları ve Demyelizan Hastalıkları I-II, Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
22) TEORİK-PATOLOJİ - Periferik Sinir Sistemi Hastalıkları, Herediter Tümör Sendromları ve Fakomatozlar, SSS Hücresel Zedelenme Reaksiyonları ve Demyelizan Hastalıkları I-II NÖROLOJİ- Motor Sistem ve Felçler, Temel Nörovasküler Anatomi ve İskemisinin Fizyopatolojisi, Beyin Kanamaları: Lokalizasyondan Fizyopatolojiye , Epilepsi ve Epileptogenez ,Ak Madde ve Myelin: Temel Kavramlar, Medulla Spinalisin Temel Fonksiyonel Nöroanatomisi, Nöromüsküler System: Temel Kavramlar RADYODİAGNOSTİK- Nöroradyoloji FARMAKOLOJİ - Antiepileptikler I-II, Nörodejeneratif Hastalıkların Tedavisi (Alzheimer, Parkinson), Opioid Analjezikler I-II ENFEKSİYON HASTALIKLARI- Kuduz Patogenezi, Tetanoz ve Botulizm Patogenezi Laboratuvar: PATOLOJİ- Santral Sinir Sistemi Patolojisi Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
23) Teorik: PATOLOJİ - Kırık ve kırık iyileşmesi ORTOPEDİ- Ortopedik Terminoloji ve Kavramlar, Açık Kırıklar, Kompartman Sendromu ve Crush Sendromu, Ortopedik Enfeksiyonlar, Çocuk Kırıkları , Gelişimsel Kalça Displazisi, Tortikollis, Omurga ve Omurilik Yaralanmaları, Omurga ve Omurilik Yaralanmaları, Aksayan Çocuğa Yaklaşım İÇ HASTALIKLAR - Romatolojiye Giriş, Romatolojik Anamnez ve Terminoloji , Enflamatuvar Bel Ağrısına Yaklaşım FARMAKOLOJİ - Genel Anestezikler, Lokal Anestezikler, Otakoidler V-Eikosonoidler ve Tedavide Kullanımı, İskelet Kası Gevşeticileri I-Spazmolitik (Anti Spazmodik) İlaçlar, İskelet Kası Gevşeticileri II-Nöromuskuler Blokörler KULAK-BURUN-BOĞAZ- İşitme Kayıplarına Yaklaşım , Baş Dönmesine Yaklaşım Laboratuvar: PATOLOJİ - İskelet ve Kas Hastalıkları Patolojisi MİKROBİYOLOJİ - Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
24) Teorik: FARMAKOLOJİ - Alkoller, Nonsteroid Antiinflamatuvar Ajanlar , İlaç, Madde Kötüye Kullanımı ve Bağımlılık ORTOPEDİ- Ortopedik Onkolojiye Giriş DERMATOLOJİ- Derinin Yapısı, Dermatolojik Muayene, Dermatolojik Terminoloji, Dermatolojik Hastalıklara Giriş MİKROBİYOLOJİ-Kemik ve Eklem Enfeksiyonlarının Mikrobiyolojik Tanısı, Döküntülü Viral Enfeksiyonların Mikrobiyolojik Tanısı, Deri ve Yumuşak Doku Enfeksiyonlarının Mikrobiyolojik Tanısı PATOLOJİ-Kemiğin Herediter ve Metabolik Hastalıkları I-II, Osteomyelit ve Artrit Patolojisi, Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri I-II ENFEKSİYON HASTALIKLARI-SSS Enfeksiyonlarının Sınıflaması ve Ortaya Çıkış Mekanizmaları I-II, Yumuşak Doku Enfeksiyonlarına Yaklaşım, Döküntülü Hastalıklara Yaklaşım RADYODİAGNOSTİK-Kas İskelet Sistem Radyolojisi GÖZ HASTALIKLARI- Kliniğe Giriş, Görme Fizyolojisi ve Göz Anatomisi, Sistemik Hastalıklar ve Göz İlişkisi FİZİK TEDAVİ- Rehabilitasyon ve Fizyoterapi Kavramları, Lokomotor sistem muayenesi, Lokomotor Sistem Laboratuar ve Görüntüleme TIBBİ BİYOKİMYA- Kas, Kemik ve Kıkırdak Belirteçleri Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
25) ÖĞRENCİ SUNUMU- KURUL SONU DEĞERLENDİRME KURUL SONU SINAVI -
26) KURUL TANITIMI- SİNDİRİM_METABOLİZMA KURULU Teorik: ÇOCUK HAST.- Gastrointestinal Sistemin Değerlendirilmesi I-II, Bulantı ve Kusması Olan Çocuğa Yaklaşım PATOLOJİ - Oral Patoloji, Tükrük Bezinin Neoplastik ve Non-neoplastik Hastalıkları I-II, Özofagus Hastalıkları Patolojisi, Nonneoplastik Mide Hastalıkları, Mide Tümörleri I-II, Malabsorbsiyon ve Non-nekrotizan Enterokolitler, Kronik İnflamatuar Barsak Hastalıkları MESLEKİ BECERİ UYGULAMALARI-Yüzeyel Sütür Atabilme ve Alabilme Becerisi 3A1, Yüzeyel Sütür Atabilme ve Alabilme Becerisi 3A3 Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
27) Teorik: FARMAKOLOJİ -Peptik Ülser Tedavisinde Kullanılan İlaçlar, Antiemetikler TIBBİ GENETİK- Sindirim Sistemi Genetiği PATOLOJİ - Bağırsak Tümörleri I-II, Mezenter, Periton ve Apendiks Patolojisi I-II, Karaciğer Patolojisine Giriş, Karaciğerin Yangısal Hastalıkları I-II, Kolestazla Giden Karaciğer Hastalıkları İÇ HASTALIKLARI - SEMİYOLOJİ DERSLERİ-6: Gastrointestinal Hastalıklarda Öykü Alma ve Fizik Muayene, Disfaji, Pirozis, Regürjitasyon , Karın Ağrısına Yaklaşım, Diyare- Fizyopatoloji , Kabızlık- Etiyoloji ve Yaklaşım, Assit-Etiyoloji ve Yaklaşım, İkter-Etiyoloji ve Yaklaşım , Kronik Karaciğer Hastalıkları ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI -Karın Ağrılı Çocuğa Yaklaşım, Malabsorpsiyon Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
28) Teorik: GENEL CERRAHİ- st ve Alt Gastroenteral Kanamaların Semiyolojisi, Akut Karın Semiyolojisi, Dalak Hastalıkları Semiyolojisi, Karaciğer ve Safra Yolu Hastalıkları Semiyolojisi , Pankreas Hastalıklarının Semiyolojisi, Özofagus Hastalıklarının Semiyolojisi, Mide-Duodenum-İnce Barsak Hastalıklarının Semiyolojisi, Kolorektal Hastalıkların Semiyolojisi, Hastalıkları ÇOCUK SAĞLIĞI VE HAST- Lipoprotein Metabolizması ve Bozuklukları FARMAKOLOJİ - Antidiyareik İlaçlar, Laksatif ve Purgatif İlaçlar, Sindirim Sisteminin Diğer Hastalıklarında Kullanılan İlaçlar, Geriyatrik ve Pediyatrik Farmakoloji PATOLOJİ - Karaciğerin Toksik, Metabolik Hastalıkları, Karaciğer Tümörleri, Safra Kesesi Hastalıkları Patolojisi İÇ HASTALIKLARI- Sarılıklı Hastaya Yaklaşım TIBBİ BİYOKİMYA - Malabsorpsiyon, Pankreas Enzim ve Çölyak Hastalığı Testleri, Karaciğer Fonksiyon ve Disfonksiyon Testleri Laboratuvar: PATOLOJİ - Üst ve Alt Gastrointestinal Sistem Neoplazik, Non-neoplazik 3A2b+3A2a MESLEKİ BECERİ UYGULAMALARI-Batın Muayenesi 3A2, Batın Muayenesi 3A4 Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
29) ÖĞRENCİ SUNUMU- KURUL SONU DEĞERLENDİRME Teorik: RADYODİAGNOSTİK- Gastrointestinal Sistem Radyolojisi, Karaciğer, Safra Yolları ve Pankreas Radyolojisi ENFEKSİYON HASTALIKLARI - Enfeksiyöz İshallerin Sınıflaması ve Ortaya Çıkış Mekanizmları I-II MİKROBİYOLOJİ - Gastrointestinal Enfeksiyonların Mikrobiyolojik Tanısı I-II Laboratuvar: PATOLOJİ-Karaciğer ve Safra Kesesi Patolojisi 3A1b+3A1a Ders notları
30) KURUL SONU SINAVI -
31) Teorik: KURUL TANITIMI - Ürogenital-Endokrin ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI - Glomerüler Zedelenme, Tübüler Zedelenme PATOLOJİ - Glomerül Hastalıkları Patolojisi I-II, Üriner Sistem Enfeksiyonları ve Tubulointerstisyel Hastalıklar ,Kronik Böbrek Yetmezliği, Renal Taş, Hidronefroz, Kistik Hastalıklar, Üriner Sistem Malformasyonları, Üst Üriner Sistem Tümörleri (Böbrek) I-II, Alt Üriner Sistem Tümörleri (Üreter, Mesane, Penis), Vasküler Patolojiler ve Böbrek, Vulva, Vajina ve Serviks Hastalıkları Patolojisi, Serviks Kanseri, Uterusun ve Tubanın Non-neoplastik Hastalıkları, Plasenta Patolojileri FARMAKOLOJİ - Endokrinolojiye Giriş, Hipofiz ve Hipotalamus Hormonları, Glukokortikoidler, ACTH, Mineralokortikoidler ve Inhibitorler, Estrojenler ve Antagonistleri, Progestinler ve Antagonistleri, Kontraseptif İlaçlar MİKROBİYOLOJİ - Üriner Enfeksiyon Etkenleri Mikrobiyolojik Tanısı İÇ HASTALIKLARI -Böbrek Fizyolojisi, Böbrek Hastalıklarında Belirti ve Bulgula, Sıvı-Elektrolit Bozukluklarına Yaklaşım, Böbrek Fonksiyon Testleri ve İdrar Tahlili, SEMİYOLOJİ DERSLERİ-8: Böbrek Hastalıklarında Öykü Alma ve Üriner Sistemin Muayenesi Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
32) Teorik: TIBBi BİYOKİMYA - 24 Saatlik İdrar Toplama, Kreatinin Klirensi, GFR Hesaplama, Tam İdrar Testi PATOLOJİ - Overin Non-neoplastik ve Benign Neoplastik Lezyonları, Overin malign tümörleri I-II , Uterusun Benign ve Malign Tümörleri I-II, Prostatın Benign ve Malign Hastalıkları I-II, Testisin Benign ve Malign Hastalıkları I-II FARMAKOLOJİ - Uterus Motilitesini Etkileyen İlaçlar, Gebelikte İlaç Kullanımı ve Teratojenisite, Erektil Disfonksiyon Tedavisinde Kullanılan İlaçlar, Androjenler ve Antiandrojenler ÇOCUK SAĞLIĞI VE HAST- Çocuklarda Böbrek Hastalıklarında Belirti ve Bulgular, Çocuklarda Hematüri: Temel Bilgiler, Çocuklarda proteinüri: Temel Bilgiler İÇ HASTALIKLARI - Böbrek Hastalıklarının Sınıflandırılması, Asit-Baz Bozukluklarına Yaklaşım ÜROLOJİ- İşeme Fizyolojisi, Ürolojide Semptom ve Bulgudan Tanıya, Ürolojik KADIN HASTALIKLARI ve DOĞUM - Jinekolojik Muayene, Obstetrik Muayene Laboratuvar: PATOLOJİ- Non-neoplazik ve Neoplazik Böbrek Hastalıkları ve Mesane Patolojisi MESLEKİ BECERİ UYGULAMALARI- Üriner Sistem Muayenesi 3A1 Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
33) Teorik: GENEL CERRAHİ- Meme Muayenesi ve Benign Meme Hastalıkları, Malign Meme Hastalıkları muayenesi ve benign meme hastalıkları PATOLOJİ -Memenin Benign ve Malign Hastalıkları I-II, Adrenal gland patolojileri I-II, Tiroid patolojileri I-II, Paratiroid Patolojileri İÇ HASTALIKLARI -Hipofiz Hastalıkları I-II, Kalsiyum Metabolizması, Tiroid Hastalıklarına Yaklaşım I-II KADIN HASTALIKLARI ve DOĞUM - Ablasyo Plasenta, Plasenta previa, Plasental Patolojiler, Polikistik Over Sendromu, Metabolik Sendrom ve Hirsutizm, Genital Sistemin Selim Tümörleri I-II , Genital sistemin premalign-malign lezyonlar I-II Laboratuvar: PATOLOJİ-Serviks, Uterin Korpus, Gebelik, Over, Meme, Prostat ve Testis Patolojisi Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
34) Teorik: PROBLEME DAYALI ÖĞRENİM PATOLOJİ -Endokrin ve Ekzokrin Pankreas I-II, FARMAKOLOJİ -Kemik Mineral Homeostazını Etkileyen İlaçlar, Tiroid H, Oral Hipoglisemik İlaçlar İÇ HASTALIKLARI-Adrenal Hastalıklar I-II, Diyabetes Mellitus-Etiyopatogenez, Patofizyoloji I-I, Lipid Bozuklukları, KADIN HASTALIKLARI ve DOĞUM - Kronik Pelvik Ağrı ve Endometriyozis I-II TIBBİ BİYOKİMYA-Fertilite Testleri ve Semen Analizi, Endokrin Sistem Hastalıklarında Hormon Testleri, Diabetes Mellitus Tanı Testleri, Hasta Başı Testler ve Glukometre Uygulaması RADYODİAGNOSTİK- Üriner Sistem Radyolojisi, Endokrin Sistem Radyolojisine Giriş ÇOCUK SAĞLIĞI VE HAST- Konjenital Hipotiroidi, Normal Büyüme Laboratuvar: PATOLOJİ- Endokrin hastalıkların patolojisi 3A2b+3A2a MESLEKİ BECERİ UYGULAMALARI- Üriner Sistem Muayenesi 3A3, Üriner Sistem Muayenesi 3A4 Özgül Çalışma Modülü, Dikey Koridor-1: İstinye Tıp Hekimlik Yolculuğum-1 Erken Klinik Temas Klinik Ortamlara Temas-1 Ders notları
35) Teorik: ÖĞRENCİ SUNUMU- KURUL SONU DEĞERLENDİRME PROBLEME DAYALI ÖĞRENME MESLEKİ BECERİ UYGULAMALARI- Jinekolojik Muayene 3A4 -
36) MESLEKİ BECERİ UYGULAMALARI- Gebe Muayenesi 3A4 KURUL SONU SINAVI -
37) MESLEKİ VE BECERİ UYGULAMALARI TELAFİ HAFTASI MESLEKİ VE BECERİ UYGULAMALARI SINAVI BAHAR DÖNEMİ YARIYIL SINAVI -

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Öğretim üyesinin hazırladığı sunumlar/Presentations prepared by the faculty member
Farmakoloji/Pharmacology
Katzung & Trevor Farmakoloji Sınav ve Gözden Geçirme, 14. baskı
Lippincott Farmakoloji, 7. baskı
Oğuz Kayaalp Akıcıl Tedavi Yönünden Tıbbi Farmakoloji 1-2, 13. baskı
Katzung's Basic & Clinical Pharmacology
Farmakoloji/
1-Dipiro Farmakoterapi El Kitabı Çeviri Editörü: Prof. Dr. Turgay Çelik, 10. baskı
2-Oğuz Kayalp, Mehmet Melli, Şule Oktay, Osman Özdemir (Editörler) TİK-6 Türkiye İlaçla Tedavi Kılavuzu 2011-12 Formülleri, Pelikan Kitabevi
3-Lippincott's Illustrated Reviews: Pharmacology
4-Goodman & Gilman's Pharmacological Basis of Therapeutics
Pharmacology :
1-Dipiro Pharmacotherapy Handbook, 11th edition
Patoloji:
1-Pocket companion to Robbins and Cotran pathologic basis of disease / Richard N. Mitchell, Vinay Kumar, Abul K. Abbas, Jon C. Aster ; with illustrations by James A. Perkins [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi QZ 39 .M58/P635]
2-Robbins basic pathology / [editors] Vinay Kumar, Abul K. Abbas, Jon C. Aster; artist James A. Perkins [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi QZ 140/.R633]
3-Rosai and Ackerman's surgical pathology / John R. Goldblum, Laura W. Lamps,‎ Jesse McKenney,‎ Jeffrey L Myers [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi WO 142.G65/R673]
4-Textbook of pathology / Harsh Mohan, foreword Ivan Damjanov [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi QZ 200 .M64/T498]
5-Anatomic pathology : board review / Jay H. Lefkowitch [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi QZ 18.2 .L44/A538]
6-WHO classification of tumours of endocrine organs / edited Ricardo V. Lloyd, Robert Y. Osamura, Günter Klöppel, Juan Rosai [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi WK 145/.W46]
7-Digestive system tumours : WHO classification of tumours / edited by WHO Classification of Tumours Editorial Board [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi WI 149/.D544]
8-Diagnostic pathology of infectious disease / Richard L. Kradin [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi WC 100 .K73/D534]
9-MacSween’s pathology of the liver / Alastair Burt, Portman Bernard, Linda Ferrell [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi WI 700 .B87/M337]
10-Who classification of tumours : breast tumours / editor who classification of tumours editorial board [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi WP 15/.W463]
11-Clinical pathology : board review / Steven L. Spitalnik, Suzanne Arinsburg, Jeffrey Jhang [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi WQ 18.2 .S65/C556]
12-Exam preparatory manual for undergraduates : pathology / Ramadas Nayak, Nayak, Rakshatha [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi QZ 4 .N39/E936]
13-Pathophysiology : the biologic basis for disease in adults and children / Kathryn L. McCance, Sue E. Huether [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi QZ 140 .M33/P384]
Mikrobiyoloji:
1- Koneman's Color Atlas And Textbook of Diagnostic Microbiology Türkçe Baskısı-2017
2-Temel Tıbbi Mikrobiyoloji-Murray-2018 3- Tıbbi Mikrobiyoloji-Jawetz-2020 4-Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyolojisi- cilt 1-2-Ayşe Willke Topçu-2017
5-Temel İmmünoloji-İmmün sistemin işlevleri ve bozuklukları-Abbas-2015
6-Roitt's Essential Immunology-2017 (Çeviri)
Microbiology:
1- Koneman's Color Atlas And Textbook of Diagnostic Microbiology, 7th edition
2-Basic Medical Microbiology, Patrick R. Murray, 2018 3- Medical Microbiology, Jawetz, 2020 4-Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyolojisi- cilt 1-2-Ayşe Willke Topçu-2017
5- Basic Immunology: Functions and Disorders of the Immune System, Abbas, 2015
6-Roitt's Essential Immunology, 2017
Diğer Kaynaklar: Farmakoloji/
1-Dipiro Farmakoterapi El Kitabı Çeviri Editörü: Prof. Dr. Turgay Çelik, 10. baskı
2-Oğuz Kayalp, Mehmet Melli, Şule Oktay, Osman Özdemir (Editörler) TİK-6 Türkiye İlaçla Tedavi Kılavuzu 2011-12 Formülleri, Pelikan Kitabevi
3-Lippincott's Illustrated Reviews: Pharmacology
4-Goodman & Gilman's Pharmacological Basis of Therapeutics
Pharmacology :
1-Dipiro Pharmacotherapy Handbook, 11th edition
Patoloji:
1-Pocket companion to Robbins and Cotran pathologic basis of disease / Richard N. Mitchell, Vinay Kumar, Abul K. Abbas, Jon C. Aster ; with illustrations by James A. Perkins [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi QZ 39 .M58/P635]
2-Robbins basic pathology / [editors] Vinay Kumar, Abul K. Abbas, Jon C. Aster; artist James A. Perkins [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi QZ 140/.R633]
3-Rosai and Ackerman's surgical pathology / John R. Goldblum, Laura W. Lamps,‎ Jesse McKenney,‎ Jeffrey L Myers [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi WO 142.G65/R673]
4-Textbook of pathology / Harsh Mohan, foreword Ivan Damjanov [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi QZ 200 .M64/T498]
5-Anatomic pathology : board review / Jay H. Lefkowitch [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi QZ 18.2 .L44/A538]
6-WHO classification of tumours of endocrine organs / edited Ricardo V. Lloyd, Robert Y. Osamura, Günter Klöppel, Juan Rosai [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi WK 145/.W46]
7-Digestive system tumours : WHO classification of tumours / edited by WHO Classification of Tumours Editorial Board [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi WI 149/.D544]
8-Diagnostic pathology of infectious disease / Richard L. Kradin [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi WC 100 .K73/D534]
9-MacSween’s pathology of the liver / Alastair Burt, Portman Bernard, Linda Ferrell [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi WI 700 .B87/M337]
10-Who classification of tumours : breast tumours / editor who classification of tumours editorial board [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi WP 15/.W463]
11-Clinical pathology : board review / Steven L. Spitalnik, Suzanne Arinsburg, Jeffrey Jhang [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi WQ 18.2 .S65/C556]
12-Exam preparatory manual for undergraduates : pathology / Ramadas Nayak, Nayak, Rakshatha [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi QZ 4 .N39/E936]
13-Pathophysiology : the biologic basis for disease in adults and children / Kathryn L. McCance, Sue E. Huether [ İstinye Üniversitesi Merkez Kütüphanesi QZ 140 .M33/P384]
Mikrobiyoloji:
1- Koneman's Color Atlas And Textbook of Diagnostic Microbiology Türkçe Baskısı-2017
2-Temel Tıbbi Mikrobiyoloji-Murray-2018 3- Tıbbi Mikrobiyoloji-Jawetz-2020 4-Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyolojisi- cilt 1-2-Ayşe Willke Topçu-2017
5-Temel İmmünoloji-İmmün sistemin işlevleri ve bozuklukları-Abbas-2015
6-Roitt's Essential Immunology-2017 (Çeviri)
Microbiology:
1- Koneman's Color Atlas And Textbook of Diagnostic Microbiology, 7th edition
2-Basic Medical Microbiology, Patrick R. Murray, 2018 3- Medical Microbiology, Jawetz, 2020 4-Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyolojisi- cilt 1-2-Ayşe Willke Topçu-2017
5- Basic Immunology: Functions and Disorders of the Immune System, Abbas, 2015
6-Roitt's Essential Immunology, 2017

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

Program Kazanımları
1) Temel ve klinik bilimlerden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edinmiş olduğu bilgi, beceri, tutum ve davranışları, yeterlikler biçiminde bütünleştirerek, koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, akılcı, etkin, hasta ve kendisi dahil çalışan sağlığını göz önünde bulunduran, kalite standartlarına uygun, güvenli sağlık hizmeti sunumu için kullanır. 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1
2) Hasta yönetiminde, dil, din, ırk ve cins ayrımı gözetmeden bireyin sosyodemografik ve sosyokültürel geçmişini de dikkate alan biyopsikososyal bir yaklaşım gösterir. 2 1 2
3) Sağlık hizmeti sunumunda, bireylerin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeyi önceler. 1 1 1 1 2 3 3
4) Sağlığı etkileyen bireysel, toplumsal, sosyal ve çevresel faktörleri dikkate alarak; sağlıklılık durumunun sürdürülmesi ve geliştirilmesi yönünde çalışır. 2 1 3 3 3
5) Sağlık hizmet sunumunda, hem sağlığa etki eden bölgesel ve küresel ölçekteki fiziksel ve sosyoekonomik çevreye ilişkin değişiklikleri, hem de kendisine başvuran kişilerin bireysel özellik ve davranışlarındaki değişimleri göz önünde bulundurur. 1 2 3 1
6) Hedef kitlenin özelliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini tanıyarak, sağlıklı/hasta bireylere ve yakınlarına ve diğer sağlık çalışanlarına sağlık eğitimi verir. 3 3 2 3 3 3 3 2 2 3 1
7) Mesleğini yürütürken, hastanın bütünlüğünü, mahremiyetini ve onurunu gözeterek, etik ve ahlaki ilkeler, hak ve yasal sorumluluklar ve iyi hekimlik uygulamaları çerçevesinde yüksek nitelikli sağlık bakımı sunma konusunda kararlı davranışlarla görevlerini ve yükümlülüklerini yerine getirir. 1 1 1 2 3
8) Mesleki uygulamalarındaki kendi performansını, duygular, bilişsel özellikler ve davranışlar bakımından değerlendirir ve geliştirir.
9) Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için, sosyal güvenirlik ve sosyal yükümlülük kavramlarını göz önünde bulundurarak, sağlık hizmet sunumunu geliştirmeyi savunur. 1 1
10) Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için birey ve toplum sağlığı ile ilgili hizmet sunumu, eğitim ve danışmanlık süreçlerini tüm bileşenler ile iş birliği içinde planlayabilir ve yürütebilir. 1
11) Sağlık politikalarının ve uygulamalarının birey ve toplum sağlık göstergelerine etkisini değerlendirir ve sağlık hizmetleri kalitesinin artırılmasını savunur. 3
12) Hekim kendi fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden sağlığını korumaya ve geliştirilmesine önem verir, bunun için gerekenleri yapar. 1
13) Sağlık hizmeti sunumu sırasında, sağlık ekibi içinde, örnek davranışlar gösterir, liderlik yapar.
14) Yöneticisi olduğu sağlık kuruluşunda, sağlık hizmetlerini planlama, uygulama, yürütme, değerlendirme süreçlerinde, kaynakları maliyet-etkin, toplum yararına ve mevzuata uygun kullanır.
15) Birlikte sağlık hizmeti sunduğu ekibin içinde, diğer sağlık çalışanlarının görev ve yükümlülüklerinin farkında olarak olumlu iletişim kurar ve gerektiğinde farklı ekip rollerini üstlenmek üzere uygun davranışlar gösterir.
16) Mesleki uygulamalarında, meslektaşları ve diğer meslek grupları ile uyumlu ve etkin çalışır.
17) Özel yaklaşım gerektiren ve farklı sosyokültürel özelliklere sahip birey ve gruplar dahil hasta, hasta yakınları, sağlık çalışanları ve diğer meslek grupları, kurum ve kuruluşlarla etkili iletişim kurar.
18) Koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, hastayı ve yakınlarını karar verme mekanizmalarına ortak eden, hasta merkezli bir yaklaşım gösterir.
19) Hizmet sunduğu nüfusa yönelik, gerekli durumlarda bilimsel araştırma planlar ve elde ettiği sonuçları ve /veya başka araştırmaların sonuçlarını toplumun yararına kullanır.
20) Mesleği ile ilgili güncel literatür bilgisine ulaşır, eleştirel değerlendirir ve klinik karar verme sürecinde, kanıta dayalı tıp ilkelerini uygular. 3 1
21) Sağlık hizmeti, araştırması ve eğitimine yönelik çalışmalarının etkinliğini artırmak için bilişim teknolojilerini kullanır. 1 1
22) Bireysel çalışma ve öğrenme süreçlerini ve kariyer gelişimini etkili olarak yönetir.
23) Yeni bilgileri edinme, değerlendirme, mevcut bilgileri ile entegre etme, mesleki durumlara uygulama ve meslek yaşamı boyunca değişen koşullara uyum sağlama becerilerini gösterir. 2
24) Sunduğu sağlık hizmetinin niteliğini geliştirmek için doğru öğrenme kaynaklarını seçer, kendi öğrenme sürecini düzenler. 3 3

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel ve klinik bilimlerden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edinmiş olduğu bilgi, beceri, tutum ve davranışları, yeterlikler biçiminde bütünleştirerek, koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, akılcı, etkin, hasta ve kendisi dahil çalışan sağlığını göz önünde bulunduran, kalite standartlarına uygun, güvenli sağlık hizmeti sunumu için kullanır. 3
2) Hasta yönetiminde, dil, din, ırk ve cins ayrımı gözetmeden bireyin sosyodemografik ve sosyokültürel geçmişini de dikkate alan biyopsikososyal bir yaklaşım gösterir. 1
3) Sağlık hizmeti sunumunda, bireylerin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeyi önceler. 3
4) Sağlığı etkileyen bireysel, toplumsal, sosyal ve çevresel faktörleri dikkate alarak; sağlıklılık durumunun sürdürülmesi ve geliştirilmesi yönünde çalışır. 2
5) Sağlık hizmet sunumunda, hem sağlığa etki eden bölgesel ve küresel ölçekteki fiziksel ve sosyoekonomik çevreye ilişkin değişiklikleri, hem de kendisine başvuran kişilerin bireysel özellik ve davranışlarındaki değişimleri göz önünde bulundurur. 1
6) Hedef kitlenin özelliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini tanıyarak, sağlıklı/hasta bireylere ve yakınlarına ve diğer sağlık çalışanlarına sağlık eğitimi verir. 3
7) Mesleğini yürütürken, hastanın bütünlüğünü, mahremiyetini ve onurunu gözeterek, etik ve ahlaki ilkeler, hak ve yasal sorumluluklar ve iyi hekimlik uygulamaları çerçevesinde yüksek nitelikli sağlık bakımı sunma konusunda kararlı davranışlarla görevlerini ve yükümlülüklerini yerine getirir. 3
8) Mesleki uygulamalarındaki kendi performansını, duygular, bilişsel özellikler ve davranışlar bakımından değerlendirir ve geliştirir. 1
9) Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için, sosyal güvenirlik ve sosyal yükümlülük kavramlarını göz önünde bulundurarak, sağlık hizmet sunumunu geliştirmeyi savunur. 1
10) Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için birey ve toplum sağlığı ile ilgili hizmet sunumu, eğitim ve danışmanlık süreçlerini tüm bileşenler ile iş birliği içinde planlayabilir ve yürütebilir.
11) Sağlık politikalarının ve uygulamalarının birey ve toplum sağlık göstergelerine etkisini değerlendirir ve sağlık hizmetleri kalitesinin artırılmasını savunur. 1
12) Hekim kendi fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden sağlığını korumaya ve geliştirilmesine önem verir, bunun için gerekenleri yapar. 2
13) Sağlık hizmeti sunumu sırasında, sağlık ekibi içinde, örnek davranışlar gösterir, liderlik yapar. 1
14) Yöneticisi olduğu sağlık kuruluşunda, sağlık hizmetlerini planlama, uygulama, yürütme, değerlendirme süreçlerinde, kaynakları maliyet-etkin, toplum yararına ve mevzuata uygun kullanır. 1
15) Birlikte sağlık hizmeti sunduğu ekibin içinde, diğer sağlık çalışanlarının görev ve yükümlülüklerinin farkında olarak olumlu iletişim kurar ve gerektiğinde farklı ekip rollerini üstlenmek üzere uygun davranışlar gösterir.
16) Mesleki uygulamalarında, meslektaşları ve diğer meslek grupları ile uyumlu ve etkin çalışır. 1
17) Özel yaklaşım gerektiren ve farklı sosyokültürel özelliklere sahip birey ve gruplar dahil hasta, hasta yakınları, sağlık çalışanları ve diğer meslek grupları, kurum ve kuruluşlarla etkili iletişim kurar. 1
18) Koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, hastayı ve yakınlarını karar verme mekanizmalarına ortak eden, hasta merkezli bir yaklaşım gösterir. 1
19) Hizmet sunduğu nüfusa yönelik, gerekli durumlarda bilimsel araştırma planlar ve elde ettiği sonuçları ve /veya başka araştırmaların sonuçlarını toplumun yararına kullanır. 2
20) Mesleği ile ilgili güncel literatür bilgisine ulaşır, eleştirel değerlendirir ve klinik karar verme sürecinde, kanıta dayalı tıp ilkelerini uygular. 1
21) Sağlık hizmeti, araştırması ve eğitimine yönelik çalışmalarının etkinliğini artırmak için bilişim teknolojilerini kullanır.
22) Bireysel çalışma ve öğrenme süreçlerini ve kariyer gelişimini etkili olarak yönetir. 1
23) Yeni bilgileri edinme, değerlendirme, mevcut bilgileri ile entegre etme, mesleki durumlara uygulama ve meslek yaşamı boyunca değişen koşullara uyum sağlama becerilerini gösterir. 1
24) Sunduğu sağlık hizmetinin niteliğini geliştirmek için doğru öğrenme kaynaklarını seçer, kendi öğrenme sürecini düzenler.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Uygulama 1 % 10
Ödev 2 % 3
Sunum 1 % 5
Projeler 1 % 2
Ara Sınavlar 6 % 40
Final 2 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 2 2 2 980 1968
Laboratuvar 6 2 2 6 60
Uygulama 14 2 2 14 252
Sınıf Dışı Ders Çalışması 1 2 2 120 124
Sunum / Seminer 1 12 2 12 26
Ödevler 2 0 2 2 8
Ara Sınavlar 6 1 1 15 102
Final 2 1 1 20 44
Toplam İş Yükü 2584