GTE207 Et Teknolojisiİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Gıda TeknolojisiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gıda Teknolojisi

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GTE207
Ders İsmi: Et Teknolojisi
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
5
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. AYŞEN ARSLAN
Dersi Veren(ler): Öğr. Gör. Cansu AĞAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Kasın ete dönüşümü süresince oluşan değişimleri ve bu değişimlerin etin özellikleri üzerine etkisini, farklı et ürünleri işleme tekniklerinin, üretimlerde kullanılan katkıların, alet ve ekipmanların fonksiyonlarının, depolama koşullarının öğretilmesini amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği: Etin kimyasal kompozisyonu, kasın ve kas ile ilişkili dokuların yapılanması, glikoliz, ölüm sertliği oluşum mekanizması, kasın ete dönüşümünü etkileyen faktörler ve et kalitesine etkileri, et kalitesini belirleyen faktörler, etin muhafazası, et ürünleri işleme teknikleri, kürlenmiş, kurutulmuş ürünler, fermente ve emülsiye ürünler, et üretiminde kullanılan katkılar, alet ve ekipmanlar.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Etteki biyokimyasal değişiklikleri öğrenir.
2) Et kalitesini etkileyen kesim öncesi ve sonrası faktörleri öğrenir.
3) Et ve ürünlerinin depolanmasında, işlenmesinde karşılaşılabilecek problemleri bilir.
4) Et ürünleri üretim proseslerini öğrenir.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Etin kimyasal kompozisyonu ve besleyici değerleri
2) Kas dokunun yapısı, kas tipleri ve fonksiyonları
3) Et proteinleri, bağ doku yapılanması
4) Kas kasılma mekanizması
5) Ölüm sonrası değişmeler
6) Kasın ete dönüşümü
7) Et kalite faktörleri
8) ARA SINAV
9) Etin fonksiyonel özellikleri
10) Etin muhafaza yöntemleri
11) Et teknolojisinde kullanılan katkı maddeleri
12) Fermente et ürünleri üretim teknolojisi
13) Emülsiye et ürünleri üretim teknolojisi
14) Pastırma üretim teknolojisi

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Çeşitli kitaplardan derlenmiş ders notları kullanılacaktır.
Diğer Kaynaklar: 1.Anar, Ş. (2017). Et ve Et Ürünleri Teknolojisi. Dora Yayıncılık.
2.Bekhit, A. E. D. A. (Ed.). (2017). Advances in Meat Processing Technology. CRC Press.
3.Bulduk, S. (2009). Gıda teknolojisi. Detay yayıncılık.
4.Cummins, E. J., & Lyng, J. G. (2017). Emerging Technologies in Meat Processing. Emerging Technologies in Meat Processing: Production, Processing and Technology, Wiley-Blackwell.
5.Galanakis, C. M. (2018). Sustainable Meat Production and Processing. Academic Press.
6.Heinz, G., & Hautzinger, P. (2007). Meat Processing Technology for Small to Medium Scale Producers.
7.Hui, Y. H. (2012). Handbook of Meat and Meat Processing. CRC press.
8.Hui, Y. H., Nip, W. K., & Rogers, R. (2001). Meat Science and Applications. CRC press.
9.Kayaardı, S., Söbeli, C. & Akkara, M. (2014). Et Teknolojisi Laboratuvarı El Kitabı, Sidas.
10.Kerth, C. R. (2013). The Science of Meat Quality. Blackwell Publishing.
11.Lonergan, S. M., Topel, D. G., & Marple, D. N. (2018). The Science of Animal Growth and Meat Technology. Academic Press.
12.Nollet, L. M., & Toldrá, F. (2006). Advanced Technologies for Meat Processing. CRC Press.
13.Nollet, L. M., & Toldrá, F. (2008). Handbook of Processed Meats and Poultry Analysis. CRC Press.
14.Tayyar, M., Haşıl Korkmaz, N., & Özkeleş, H., E. (2015). Beslenme İlkeleri. Dora Yayınları.
15. Toldrá, F. (2014). Handbook of Fermented Meat and Poultry, Blackwell.
16.Ünüvar, Ş. (2007). Gıda/besin teknolojisi. Nobel Yayıncılık.
17.Ulusal ve uluslararası makaleler
18.Ulusal ve uluslararası lisansüstü tezler

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 3 3 3 3
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 2 2 2 2
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 3 3 3 3
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 3 3 3 3
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 3 2 2 2
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 3 3 3 3
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3 3 3 3
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3 3 3 3
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 3 3 3 3
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 3 3 3 3
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 3 3 3 3
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 2 2 2 2
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 3 3 3 3
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2 2 2 2

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 3
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 3
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 3
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 3
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 2
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 3
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 3
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 3
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 3
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 2
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 3
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Laboratuvar 7 % 25
Küçük Sınavlar 1 % 5
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Laboratuvar 14 5 70
Sınıf Dışı Ders Çalışması 12 1 12
Ara Sınavlar 1 10 10
Final 1 14 14
Toplam İş Yükü 134