Gıda Teknolojisi | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | GTE207 | ||||
Ders İsmi: | Et Teknolojisi | ||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üy. AYŞEN ARSLAN | ||||
Dersi Veren(ler): | Öğr. Gör. Cansu AĞAN | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Kasın ete dönüşümü süresince oluşan değişimleri ve bu değişimlerin etin özellikleri üzerine etkisini, farklı et ürünleri işleme tekniklerinin, üretimlerde kullanılan katkıların, alet ve ekipmanların fonksiyonlarının, depolama koşullarının öğretilmesini amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği: | Etin kimyasal kompozisyonu, kasın ve kas ile ilişkili dokuların yapılanması, glikoliz, ölüm sertliği oluşum mekanizması, kasın ete dönüşümünü etkileyen faktörler ve et kalitesine etkileri, et kalitesini belirleyen faktörler, etin muhafazası, et ürünleri işleme teknikleri, kürlenmiş, kurutulmuş ürünler, fermente ve emülsiye ürünler, et üretiminde kullanılan katkılar, alet ve ekipmanlar. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Etteki biyokimyasal değişiklikleri öğrenir. 2) Et kalitesini etkileyen kesim öncesi ve sonrası faktörleri öğrenir. 3) Et ve ürünlerinin depolanmasında, işlenmesinde karşılaşılabilecek problemleri bilir. 4) Et ürünleri üretim proseslerini öğrenir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Etin kimyasal kompozisyonu ve besleyici değerleri | |
2) | Kas dokunun yapısı, kas tipleri ve fonksiyonları | |
3) | Et proteinleri, bağ doku yapılanması | |
4) | Kas kasılma mekanizması | |
5) | Ölüm sonrası değişmeler | |
6) | Kasın ete dönüşümü | |
7) | Et kalite faktörleri | |
8) | ARA SINAV | |
9) | Etin fonksiyonel özellikleri | |
10) | Etin muhafaza yöntemleri | |
11) | Et teknolojisinde kullanılan katkı maddeleri | |
12) | Fermente et ürünleri üretim teknolojisi | |
13) | Emülsiye et ürünleri üretim teknolojisi | |
14) | Pastırma üretim teknolojisi |
Ders Notları / Kitaplar: | Çeşitli kitaplardan derlenmiş ders notları kullanılacaktır. |
Diğer Kaynaklar: | 1.Anar, Ş. (2017). Et ve Et Ürünleri Teknolojisi. Dora Yayıncılık. 2.Bekhit, A. E. D. A. (Ed.). (2017). Advances in Meat Processing Technology. CRC Press. 3.Bulduk, S. (2009). Gıda teknolojisi. Detay yayıncılık. 4.Cummins, E. J., & Lyng, J. G. (2017). Emerging Technologies in Meat Processing. Emerging Technologies in Meat Processing: Production, Processing and Technology, Wiley-Blackwell. 5.Galanakis, C. M. (2018). Sustainable Meat Production and Processing. Academic Press. 6.Heinz, G., & Hautzinger, P. (2007). Meat Processing Technology for Small to Medium Scale Producers. 7.Hui, Y. H. (2012). Handbook of Meat and Meat Processing. CRC press. 8.Hui, Y. H., Nip, W. K., & Rogers, R. (2001). Meat Science and Applications. CRC press. 9.Kayaardı, S., Söbeli, C. & Akkara, M. (2014). Et Teknolojisi Laboratuvarı El Kitabı, Sidas. 10.Kerth, C. R. (2013). The Science of Meat Quality. Blackwell Publishing. 11.Lonergan, S. M., Topel, D. G., & Marple, D. N. (2018). The Science of Animal Growth and Meat Technology. Academic Press. 12.Nollet, L. M., & Toldrá, F. (2006). Advanced Technologies for Meat Processing. CRC Press. 13.Nollet, L. M., & Toldrá, F. (2008). Handbook of Processed Meats and Poultry Analysis. CRC Press. 14.Tayyar, M., Haşıl Korkmaz, N., & Özkeleş, H., E. (2015). Beslenme İlkeleri. Dora Yayınları. 15. Toldrá, F. (2014). Handbook of Fermented Meat and Poultry, Blackwell. 16.Ünüvar, Ş. (2007). Gıda/besin teknolojisi. Nobel Yayıncılık. 17.Ulusal ve uluslararası makaleler 18.Ulusal ve uluslararası lisansüstü tezler |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||||
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 3 | 2 | 2 | 2 | ||||||||||
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||||
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 2 | 2 | 2 | 2 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 3 |
2) | Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 3 |
3) | Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 3 |
4) | Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 3 |
5) | Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 2 |
6) | Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 3 |
7) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 |
8) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 |
9) | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | 3 |
10) | Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 3 |
11) | Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 3 |
12) | Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 2 |
13) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 3 |
14) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 2 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Laboratuvar | 7 | % 25 |
Küçük Sınavlar | 1 | % 5 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | ||||
Laboratuvar | 14 | 5 | 70 | ||||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 12 | 1 | 12 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 10 | 10 | ||||
Final | 1 | 14 | 14 | ||||
Toplam İş Yükü | 134 |