GTE206 Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimiİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Gıda TeknolojisiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gıda Teknolojisi

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GTE206
Ders İsmi: Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
3
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. CANSU AĞAN
Dersi Veren(ler): Öğr. Gör.Cansu AĞAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Öğrencilerin kalite sistem belgeleri, Türk Gıda Mevzuatı ve mesleki etik konusunda bilgilendirmektir.
Dersin İçeriği: Kalitenin tanımı ve tarihsel gelişimi, kalite sistem belgeleri (TS ISO EN 9001-2000, TS ISO 22000, TS ISO EN 14001, TS 18001), belgelendirme, kalite ve verimlilik ilişkisi, 5179 sayılı gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair kanun ve ilgili yönetmelikleri. Türk Gıda Kodeksi ve ekleri (ürün Tebliğleri), bilirkişilik ve diğer meslek yasaları, etik kuramları, meslek etiğinin incelenmesi, mesleki yozlaşma ve meslek hayatında etik dışı davranışların sonuçları.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Toplam kalite yönetiminin esaslarını kavrar.
2) Bir kalite güvence sisteminin kuruluş aşamalarını öğrenir.
3) Mevzuatın tanımını ve temellerini öğrenir.
4) Geçerli gıda kanunları ve yönetmelikleri hakkında bilgi sahibi olur.
5) Etik konusunda bilgi sahibi olur.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Etik ve ahlak kavramı, Etik sistemlerinin incelenmesi
1) Gıda Kontrolü ve Mevzuatına Giriş
2) Kalite Kavramı ve Gıdaların Kalite Ögeleri
3) Türk Gıda Mevzuatı ve Gıda Denetimi
4) Türk Gıda Kodeksi (Yönetmelikler Tebliğler)
5) Türk Gıda Kodeksi (Yönetmelikler Tebliğler)
6) Gıda Standartları ve Kontrol Kriterleri (CAC,TGK,TSE)
7) Gıda Standartları ve Kontrol Kriterleri (CAC,TGK,TSE)
8) ARA SINAV
9) Gıda Kontrol Örgütleri
10) Kalite sistemleri (ISO 22000, HACCP, GAP, GMP, GHP) Örneklerle HACCP uygulanması
11) Etik ve ahlak kavramı, Etik sistemlerinin incelenmesi
12) Ahlakın oluşumunda rol oynayan faktörlerin incelenmesi
13) Meslek etiğinin incelenmesi
14) Mesleki yozlaşma ve meslek hayatında etik dışı davranışların sonuçlarının incelenmesi

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Artık, N., Şanlıer, N. ve C. Sezgin, A., (2017). Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı, Detay Yayıncılık.
Diğer Kaynaklar: Öztetik, E. (2017). Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Basımevi.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 3 3 3 3 3
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 3 3 3 3 3
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 3 3 3 3 3
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 3 3 3 3 3
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 2 2 2 2 2
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 2 2 2 2 2
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3 3 3 3 3
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 2 2 2 2 2
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 2 2 2 2 2
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 3 3 3 3 3
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 3 3 3 3 3
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 2 2 2 2 2
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 3 3 3 3 3
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2 2 2 2 2

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 3
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 3
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 2
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 2
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 2
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 3
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 2
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 3
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 3
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 3
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 2
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 3
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 1 % 5
Küçük Sınavlar 1 % 10
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 45
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 55
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 45
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 8 0 0
Ödevler 1 9 9
Ara Sınavlar 1 10 10
Final 1 14 14
Toplam İş Yükü 75