GTE004 Fermentasyon Teknolojisiİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Gıda TeknolojisiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gıda Teknolojisi

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GTE004
Ders İsmi: Fermentasyon Teknolojisi
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
3
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. HAMZA GÖKTAŞ
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi Hamza GÖKTAŞ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Fermentasyon teknolojisi ve fermente gıdaların üretim yöntemleri hakkında temel bilgilerin ve prensiplerin öğretilmesi.
Dersin İçeriği: Fermentasyon tanımı, fermentasyonda rol alan mikroorganizmalar, fermente ürünlerin üretim ( şarap, bira, yüksek alkollü içeceklerin üretimi, turşu, sirke, sofralık zeytin, boza, şalgam ) teknolojisi.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Öğrenci fermantasyonun tanımını ve mikroorganizmaları bilir
2) Öğrenci çeşitli fermantasyon kinetiğini bilir.
3) Öğrenci şarap üretim teknolojilerini bilir.
4) Öğrenci bira üretim teknolojilerini bilir.
5) Öğrenci destilasyonu uygular ve destile alkollü içkilerin üretim teknolojilerini bilir.
6) Öğrenci sirke üretim teknolojilerini bilir.
7) Öğrenci turşu, zeytin ve boza, şalgam üretim teknolojilerini bilir.
8) Fermente gıda üreten işletmelerde, işletme denetiminde dikkat edilecek kritik noktaları bilir.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Fermentasyonun tanımı, fermentasyonda rol alan mikroorganizma türleri
2) Fermentasyon mikroorganizmaları
3) Etil alkol fermentasyonunu kinetiği ve hammaddeler
4) Şarap Üretimi
5) Bira Üretimi
6) Yüksek Alkollü İçeceklerin Üretimi
7) Yüksek Alkollü İçeceklerin Üretimi
8) ARA SINAV
9) Sirke üretimi
10) Sofralık Zeytin Üretimi
11) Turşu Üretimi
12) Boza ve Şalgam Suyu Üretimi
13) Fermente Gıda Üreten İşletmelerde, İşletme Denetiminde Dikkat Edilecek Kritik Noktalar
14) Diğer bitkisel fermente gıdalar
15) Final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Öğretim Görevlisi ders notları
Diğer Kaynaklar: Aktan, N., Kalkan Yıldırım, H. (2011). Sirke Teknolojisi. Sidaş Medya Ltd. Şti.
Aktan, N., Yücel, U., Kalkan, H. (1998). Turşu Teknolojisi. Ege Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Yayınları.
Aktan, N., Kalkan, H. (1998). Sofralık Zeytin Teknolojisi. Ege Üniversitesi Basımevi.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

6

7

8

Program Kazanımları
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 3 3 3 3 3 3 3 3
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 2 2 2 2 2 2 2 2
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 3 3 3 3 3 3 3 3
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 3 3 3 3 3 3 3 3
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 2 2 2 2 2 2 2 2
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 3 3 3 3 3 3 3 3
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3 3 3 3 3 3 3 3
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3 3 3 3 3 3 3 3
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 3 3 3 3 3 3 3 3
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 3 3 3 3 3 3 3 3
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 3 3 3 3 3 3 3 3
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 2 2 2 2 2 2 2 2
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 3 3 3 3 3 3 3 3
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2 2 2 2 2 2 2 2

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 3
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 3
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 3
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 3
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 2
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 3
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 3
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 3
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 3
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 2
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 3
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 0 2 28
Sunum / Seminer 1 0 10 10
Ödevler 1 0 5 5
Ara Sınavlar 1 0 10 10
Final 1 0 14 14
Toplam İş Yükü 67