Gıda Teknolojisi | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | GTE201 | ||||
Ders İsmi: | Yağ Teknolojisi | ||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üy. ECE GİRAY TUFAN | ||||
Dersi Veren(ler): | Öğr. Gör. Ece GİRAY TUFAN | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Yağ teknolojisi ile ilgili temel kavramların verilmesi. Yağlı tohumlardan yağ üretimi, rafinasyon, margarin ve zeytinyağı üretimi, yapma yeterliliklerinin kazandırılması. |
Dersin İçeriği: | Bitkisel, hayvansal katı ve sıvı yağların bileşimleri ve genel yapıları, yağ hammaddeleri, zeytin ve yağlı tohumlardan ham yağ eldesi, hayvansal yağ eldesi, yağların rafinasyonu, yağların sertleştirilmesi ve margarin üretimi, yağların bozulması ve bozulmaya karşı dayanıklılığın arttırılması. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Yağ hammaddelerini sınıflandırabilir ve tanıtabilir. 2) Yağın kimyasal yapısını ve beslenmedeki önemini kavrar. 3) Ticari öneme sahip yağları kavrar. 4) Tohumlardan ham yağ ve ham yağdan rafine yağ üretim aşamalarını ayrıntılı olarak açıklayabilir. 5) Zeytinyağı üretim teknolojisini açıklayabilme ve zeytinyağının beslenmedeki önemini kavrar. 6) Yağların katı hale gelmesi ve margarin üretimini kavrar. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Lipidlerin tanımı, kimyasal yapısı | |
2) | Yağların kimyasal yapısı | |
3) | Beslenmemizde yemeklik yağların önemi | |
4) | Ticari öneme sahip yağlar | |
5) | Yağlı tohumların depolanması | |
6) | Yağlı tohumların depolanması | |
7) | Ham yağ elde etme yöntemleri | |
8) | ARA SINAV | |
9) | Ham yağın rafinasyonu | |
10) | Ham yağın rafinasyonu | |
11) | Zeytinyağı üretim teknolojisi | |
12) | Zeytinyağı üretim teknolojisi | |
13) | Margarin üretim teknolojisi | |
14) | Yağların katı hale getirilmesi | |
15) | FİNAL SINAVI |
Ders Notları / Kitaplar: | Öğretim görevlisi ders notları. |
Diğer Kaynaklar: | 1.Başoğlu, F. (2006). Yemeklik Yağ Teknolojileri. Nobel Yayın Dağıtım. 2.Chemat, S. (2017). Edible Oils, Extraction, Processing and Aplications, CRC Press. 3.Gunstone, F., D. (2011). Vegetable Oils in Food Technology, Composition, Properties and Uses, Wiley-Blackwell 4.Luthria, D., L. (2004). Oil Extraction and Analysis, Critical Issues and Comparative Studies, AOCS press. 5.Monteleone, E., & Langstaff, S. (2014). Olive Oil Sensory Science, Wiley-Blackwell 6.Orszulik, S., T. (2008). Environmental Technology in the Oil Industry. Springer 7.Ulusal ve uluslararası makaleler, 8.Ulusal ve uluslararası lisansüstü tezler |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 3 |
2) | Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 3 |
3) | Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 3 |
4) | Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 3 |
5) | Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 2 |
6) | Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 3 |
7) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 |
8) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 |
9) | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | 3 |
10) | Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 3 |
11) | Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 3 |
12) | Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 2 |
13) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 3 |
14) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 2 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 1 | % 5 |
Laboratuvar | 5 | % 20 |
Ödev | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 25 |
Final | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | ||||
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 | ||||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 1 | 9 | 9 | ||||
Ödevler | 1 | 20 | 20 | ||||
Küçük Sınavlar | 1 | 5 | 5 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 15 | 15 | ||||
Final | 1 | 20 | 20 | ||||
Toplam İş Yükü | 125 |