GTE003 Hazır Yemek Teknolojisiİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Gıda TeknolojisiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gıda Teknolojisi

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GTE003
Ders İsmi: Hazır Yemek Teknolojisi
Ders Yarıyılı: Bahar
Güz
Ders Kredileri:
AKTS
3
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. ECE GİRAY TUFAN
Dersi Veren(ler): Öğr. Gör. CANSU AĞAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Dengeli beslenme ve sağlıklı koşullarda hazır gıda tüketimine yönelik eğitsel çalışmaların verilmesi ve uygulanması.
Dersin İçeriği: Hazır yemek endüstrisinin tanıtımı ve sınıflandırılması. Dengeli beslenme, hazır yemeklerin yapımında menü planlaması, mutfak tasarımı ve donanımı, mutfak organizasyonu, depolama, taşıma ve servis teknikleri, toplu beslenme sistemlerinde hijyen ve sanitasyon, kalite güvence uygulamaları

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Beslenme, besin ögeleri ve kalori hakkında bilgi edinme
2) Hazır yemek sektöründeki temel kavramları anlayabilme
3) Menü planlama hakkında bilgi sahibi olma
4) Kalite kontrol ve hijyen uygulamalarını öğrenme
5) Maliyet kontrolü ve bütçe oluşturabilme

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
2) Beslenmenin önemi, besin ögeleri ve önemi
3) Besin grupları, meyve sebzeler ve tüketim ilkeleri
4) Süt ve ürünleri, et ve ürünleri ve tüketim bilgileri
5) Tahıllar, kuru baklagiller, yağlar ve şekerler ve tüketim bilgileri
6) Menü planlama
7) Menü çeşitleri
8) ARA SINAV
9) Maliyet planlama
10) Menü maliyetlendirme uygulamaları ve bütçe oluşturma
11) Yiyecek içecek işletmelerinde mutfak organizasyonu
12) Hazır yemek işletmelerinde gıdaların hazırlanma yöntemleri
13) Toplu beslenme sisteminde hijyen ve sanitasyon
14) Hazır yemek işletmelerinde HACCP ve ISO22000 uygulamaları

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Öğretim Görevlisi ders notları
Diğer Kaynaklar: Hecer, C. ve Tayar, M. (2016). Hazır Yemek Sistemleri, Dora Yayınları, 2. Baskı.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 3 3 2 2 3
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 2 2 2 2 2
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 3 3 3 3 3
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 3 3 3 3 3
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 2 2 2 2 2
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 3 3 3 3 3
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3 3 3 3 3
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 2 2 2 2 2
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 2 2 2 2 2
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 3 3 3 3 3
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 3 3 3 3 3
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 1 1 1 1 1
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 3 3 3 3 3
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 1 1 1 1 1

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 3
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 2
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 2
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 2
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 3
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 3
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 2
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 3
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 3
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 3
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 2
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 3
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 1 5 5
Ödevler 1 10 10
Ara Sınavlar 1 15 15
Final 1 17 17
Toplam İş Yükü 75