Gıda Teknolojisi | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | GTE003 | ||||
Ders İsmi: | Hazır Yemek Teknolojisi | ||||
Ders Yarıyılı: |
Bahar Güz |
||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üy. ECE GİRAY TUFAN | ||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr. Gör. CANSU AĞAN |
||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Dengeli beslenme ve sağlıklı koşullarda hazır gıda tüketimine yönelik eğitsel çalışmaların verilmesi ve uygulanması. |
Dersin İçeriği: | Hazır yemek endüstrisinin tanıtımı ve sınıflandırılması. Dengeli beslenme, hazır yemeklerin yapımında menü planlaması, mutfak tasarımı ve donanımı, mutfak organizasyonu, depolama, taşıma ve servis teknikleri, toplu beslenme sistemlerinde hijyen ve sanitasyon, kalite güvence uygulamaları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Beslenme, besin ögeleri ve kalori hakkında bilgi edinme 2) Hazır yemek sektöründeki temel kavramları anlayabilme 3) Menü planlama hakkında bilgi sahibi olma 4) Kalite kontrol ve hijyen uygulamalarını öğrenme 5) Maliyet kontrolü ve bütçe oluşturabilme |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
2) | Beslenmenin önemi, besin ögeleri ve önemi | |
3) | Besin grupları, meyve sebzeler ve tüketim ilkeleri | |
4) | Süt ve ürünleri, et ve ürünleri ve tüketim bilgileri | |
5) | Tahıllar, kuru baklagiller, yağlar ve şekerler ve tüketim bilgileri | |
6) | Menü planlama | |
7) | Menü çeşitleri | |
8) | ARA SINAV | |
9) | Maliyet planlama | |
10) | Menü maliyetlendirme uygulamaları ve bütçe oluşturma | |
11) | Yiyecek içecek işletmelerinde mutfak organizasyonu | |
12) | Hazır yemek işletmelerinde gıdaların hazırlanma yöntemleri | |
13) | Toplu beslenme sisteminde hijyen ve sanitasyon | |
14) | Hazır yemek işletmelerinde HACCP ve ISO22000 uygulamaları |
Ders Notları / Kitaplar: | Öğretim Görevlisi ders notları |
Diğer Kaynaklar: | Hecer, C. ve Tayar, M. (2016). Hazır Yemek Sistemleri, Dora Yayınları, 2. Baskı. |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | |||||||||
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | |||||||||
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | |||||||||
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | |||||||||
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | |||||||||
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | |||||||||
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | |||||||||
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | |||||||||
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | |||||||||
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | |||||||||
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | |||||||||
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | |||||||||
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 3 |
2) | Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 2 |
3) | Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 2 |
4) | Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 2 |
5) | Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 3 |
6) | Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 3 |
7) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 |
8) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 2 |
9) | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | 3 |
10) | Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 3 |
11) | Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 3 |
12) | Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 2 |
13) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 3 |
14) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 2 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | ||||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 1 | 5 | 5 | ||||
Ödevler | 1 | 10 | 10 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 15 | 15 | ||||
Final | 1 | 17 | 17 | ||||
Toplam İş Yükü | 75 |