GTE107 Genel Mikrobiyolojiİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Gıda TeknolojisiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gıda Teknolojisi

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GTE107
Ders İsmi: Genel Mikrobiyoloji
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
5
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. HAMZA GÖKTAŞ
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi Hamza GÖKTAŞ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders ile öğrencilere; mikroorganizmaları tanıma, mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak mikrobiyolojik numune alma, mikrobiyolojik analizler için hazırlık yapma, kültür elde etme ile mikroskobik inceleme yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği: Mikrobiyolojinin temel esasları, mikrobiyolojinin tarihi ve kapsamı, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve tanımı, prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin yapısı ve aralarındaki farklılıklar, mikrobiyal gelişme fizyolojisi ve gelişme evreleri, mikrobiyal gelişmenin kontrolü, mikroorganizmalar arasındaki ilişki, mikroorganizmaların yararlı ve zararlı etkileri, mikroskop kullanımı, besiyerleri, izolasyon yöntemleri.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Mikroorganizmaları tanıyabilir.
2) Hücre türlerini açıklayabilir ve tanımlar.
3) Mikrobiyolojik bozulma nedenlerini kavrar.
4) Mikroorganizma fizyolojisi ve metabolizmasını açıklar.
5) Mikroorganizmaların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olur

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş, mikrobiyolojinin önemi
2) Mikroorganizmaların sınıflandırılması
3) Prokaryotik ve ökaryotik hücre yapıları
4) Prokaryotik ve ökaryotik hücre yapıları
5) Laboratuvar çalışma prensipleri, mikroskop özellikleri ve kullanımı
6) Mikroorganizmaların gelişmesine etki eden faktörler
7) Mikroorganizmaların çoğalması
8) ARA SINAV
9) Bakteriler ve özellikleri
10) Mayalar ve özellikleri
11) Küfler ve özellikleri
12) Virüs, alg ve protozoalar ve özellikleri
13) Mikrobiyal patojenler
14) Mikrobiyal gelişmenin kontrolü
15) Final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: S.GÜVEN, N.ZORBA, (2016).“Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu”. Nobel Akademik Yayıncılık.
Diğer Kaynaklar: J. M. MARTINKO, (2012).“Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”. Çeviri Editörü: Prof.Dr.Cumhur ÇÖKMÜŞ. Palme Yayıncılık.
B.RAY, A.BHUNIA, “Temel Gıda Mikrobiyolojisi”. Nobel Yayınevi

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 2 2 2 2 2
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 2 2 2 2 2
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 3 3 3 3 3
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 3 3 3 3 3
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 3 3 3 3 3
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 2 2 2 2 2
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3 3 3 3 3
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3 3 3 3 3
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 3 3 3 3 3
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 3 3 3 3 3
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 3 3 3 3 3
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 2 2 2 2 2
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 3 3 3 3 3
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2 2 2 2 2

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 3
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 3
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 2
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 2
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 2
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 1
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 3
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 3
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 2
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 2
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 2
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Laboratuvar 2 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 0 4 56
Laboratuvar 14 0 3 42
Ödevler 1 0 5 5
Ara Sınavlar 1 0 10 10
Final 1 0 14 14
Toplam İş Yükü 127