Gıda Teknolojisi | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | GTE002 | ||||
Ders İsmi: | Gıda Toksikolojisi | ||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üy. AYŞEN ARSLAN | ||||
Dersi Veren(ler): | Öğr. Gör. Ayşen ARSLAN | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Gıdalardaki toksik bileşiklerin oluşumları, kaynakları, kimyasal yapıları konularında öğrencileri bilgi sahibi yapmak ve bunların sağlık üzerine olumsuz etkileri ve kritik limitleri hakkında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği: | Toksik gıda bileşenlerinin tanımı, toksisiteyi etkileyen faktörler, doz kavramı, gıdaların toksikolojik değerlendirilmesi. Gıdalardaki doğal toksinler, gıda kaynaklı mikrobiyal toksinler, gıda duyarlılığı, gıda işleme sırasında oluşan toksik bileşenler, gıda katkıları ve gıda ambalaj materyelinin güvenirliği, ağır metal ve diğer çevresel kontaminantlar, pestisitler ve veteriner ilaçları, gıda ışınlama ve genetik modifikasyon uygulamaları, toksikolojik değerlendirmelerde ulusal ve uluslararası düzenlemeler. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Temel toksikoloji konularında bilgi kazanır. 2) Gıdalardaki toksik bileşenleri bilir. 3) Toksik bileşiklerin insan sağlığı üzerine etkilerini öğrenir. 4) Konular ile ile ilgili ulusal ve uluslararası düzenlemeler ile ilgili bilgi sahibi olur. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Toksikoloji hakkında genel bilgiler | |
2) | Gıda alerjileri ve gıda duyarlılıkları | |
3) | Mikrobiyal toksinler | |
4) | Gıdalardaki doğal toksin | |
5) | Gıda işlenmesi sırasında ortaya çıkan toksik bileşikler | |
6) | Gıda işlenmesi sırasında ortaya çıkan toksik bileşikler | |
7) | Pestisitler ve veteriner ilaçları | |
8) | ARA SINAV | |
9) | Gıda katkı maddelerinin toksikolojik açıdan incelenmesi | |
10) | Gıda ambalaj materyalinin güvenirliği | |
11) | Ağır metaller ve diğer çevresel kontaminantlar | |
12) | Genetiği değiştirilmiş gıdaların güvenirliği | |
13) | Toksikolojide ulusal ve uluslararası düzenlemeler | |
14) | Genel tekrar |
Ders Notları / Kitaplar: | Şener S, Yıldırım M. Toksikoloji. teknik Yayıncılık, İstanbul, 2000. |
Diğer Kaynaklar: | Öğretim görevlisi ders notları |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||||
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||||
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||||
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||||
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||||
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||||
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 2 | 2 | 2 | 2 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 3 |
2) | Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 2 |
3) | Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 2 |
4) | Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 2 |
5) | Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 2 |
6) | Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 2 |
7) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 |
8) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 2 |
9) | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | 3 |
10) | Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 3 |
11) | Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 3 |
12) | Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 2 |
13) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 2 |
14) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 2 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | ||||
Ödevler | 1 | 10 | 10 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 9 | 9 | ||||
Final | 1 | 14 | 14 | ||||
Toplam İş Yükü | 75 |