GTE002 Gıda Toksikolojisiİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Gıda TeknolojisiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gıda Teknolojisi

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GTE002
Ders İsmi: Gıda Toksikolojisi
Ders Yarıyılı: Bahar
Güz
Ders Kredileri:
AKTS
3
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. AYŞEN ARSLAN
Dersi Veren(ler): Öğr. Gör. Ayşen ARSLAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Gıdalardaki toksik bileşiklerin oluşumları, kaynakları, kimyasal yapıları konularında öğrencileri bilgi sahibi yapmak ve bunların sağlık üzerine olumsuz etkileri ve kritik limitleri hakkında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriği: Toksik gıda bileşenlerinin tanımı, toksisiteyi etkileyen faktörler, doz kavramı, gıdaların toksikolojik değerlendirilmesi. Gıdalardaki doğal toksinler, gıda kaynaklı mikrobiyal toksinler, gıda duyarlılığı, gıda işleme sırasında oluşan toksik bileşenler, gıda katkıları ve gıda ambalaj materyelinin güvenirliği, ağır metal ve diğer çevresel kontaminantlar, pestisitler ve veteriner ilaçları, gıda ışınlama ve genetik modifikasyon uygulamaları, toksikolojik değerlendirmelerde ulusal ve uluslararası düzenlemeler.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Temel toksikoloji konularında bilgi kazanır.
2) Gıdalardaki toksik bileşenleri bilir.
3) Toksik bileşiklerin insan sağlığı üzerine etkilerini öğrenir.
4) Konular ile ile ilgili ulusal ve uluslararası düzenlemeler ile ilgili bilgi sahibi olur.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Toksikoloji hakkında genel bilgiler
2) Gıda alerjileri ve gıda duyarlılıkları
3) Mikrobiyal toksinler
4) Gıdalardaki doğal toksin
5) Gıda işlenmesi sırasında ortaya çıkan toksik bileşikler
6) Gıda işlenmesi sırasında ortaya çıkan toksik bileşikler
7) Pestisitler ve veteriner ilaçları
8) ARA SINAV
9) Gıda katkı maddelerinin toksikolojik açıdan incelenmesi
10) Gıda ambalaj materyalinin güvenirliği
11) Ağır metaller ve diğer çevresel kontaminantlar
12) Genetiği değiştirilmiş gıdaların güvenirliği
13) Toksikolojide ulusal ve uluslararası düzenlemeler
14) Genel tekrar

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Şener S, Yıldırım M. Toksikoloji. teknik Yayıncılık, İstanbul, 2000.
Diğer Kaynaklar: Öğretim görevlisi ders notları

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 3 3 3 3
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 2 2 2 2
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 2 2 2 2
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 3 3 3 3
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 3 3 3 3
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 2 2 2 2
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3 3 3 3
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 2 2 2 2
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 2 2 2 2
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 3 3 3 3
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 3 3 3 3
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 2 2 2 2
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 3 3 3 3
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2 2 2 2

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 3
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 2
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 2
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 2
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 2
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 2
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 2
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 3
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 3
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 3
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 2
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 2
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Ödevler 1 10 10
Ara Sınavlar 1 9 9
Final 1 14 14
Toplam İş Yükü 75