GTE211 Gıda Endüstrisi Makineleriİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Gıda TeknolojisiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gıda Teknolojisi

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GTE211
Ders İsmi: Gıda Endüstrisi Makineleri
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
5
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. CANSU AĞAN
Dersi Veren(ler): Öğr. Gör. Cansu AĞAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Gıda muhafaza ve işleme sistemleri ile bunlarla ilgili makinelerin işleyişinin kavranması.
Dersin İçeriği: Hammadde Hazırlık Makineleri, Tartma, Taşıma ve İletim Ekipmanları, Gıda Ön İşlemleri, Sınıflandırma, Gıdaların Korunmasında Isıl İşlemler ve Isı İşlem Ekipmanları, Mikrodalga Uygulamaları, Kurutma İşlemleri ve Kurutma Ekipmanları, Evaporasyon İşlemleri, Soğutma/Dondurma Sistemleri, Gıdaların Soğutularak/Dondurularak Muhafazası. Ayırma, Yıkama, Filtrasyon, Santrifügasyon, Taşıma Sistemleri, Değirmenler, Presler, Evaporatör, Dehidratörler.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Hammadde hazırlık makineleri, tartma, taşıma ve iletim ekipmanlarını bilir.
2) Ön işlem basamaklarını kavrar.
3) Sınıflandırma ekipmanlarını öğrenir, karıştırma ve homojenizasyon ekipmanlarını kavrar, ısıl işlem makineleri ve buharlaştırıcılar hakkında bilgi sahibidir.
4) Kurutma ekipmanlarını tanır, hava çıkarıcılar ve koku alıcılar hakkında bilgi sahibidir, kondensör ve mikrodalga ısıtma sistemlerini öğrenir.
5) Boyut küçültme, pres ve kesme makinelerini öğrenir, yıkama doldurma ve kaplama makineleri hakkında bilgi sahibidir.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Boyut küçültme makineleri
1) Gıda endüstrisinde temel işlemler, tartma ve ölçme aletleri ve taşıma ve iletim düzenleri
1) Yıkama, doldurma ve kapama makineleri
2) Tartma ve ölçme aletleri, taşıma ve iletim düzenleri, yıkama makineleri
3) Ön işlemler, yıkama, ayıklama, sap ayırma, kabuk soyma, çekirdek çıkarma, üretim makinelerine giriş
4) Sınıflama ilkeleri, elek sistemleri, filtrasyon ve santrifügasyon, seperatörler
5) Karıştırma makineleri ve homojenizatörler
6) Isıl işlem makine ve ekipmanları, evaporatörler
7) Evaporatörler, ısı değiştiriciler
8) ARA SINAV
9) Kurutma işlemi ve dehidrasyon
10) Deaeratörler, deodorizatörler
11) Kondensörler, mikrodalgalı ısıtıcılar
12) Boyut küçültme makineleri
13) Presler ve kesme makineleri
14) Yıkama, doldurma ve kapama makineleri

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Saldamlı İ., Saldamlı E. (2004). Gıda Endüstri Makineleri. Savaş Kitap ve Yayınevi.
Diğer Kaynaklar: Çeşitli kitaplardan derlenmiş ders notları kullanılacaktır.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 3 3 3 3 3
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 2 2 2 2 2
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 2 2 2 2 2
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 3 3 3 3 3
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 2 2 2 2 2
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 3 3 3 3 3
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3 3 3 3 3
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 2 2 2 2 2
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 2 2 2 2 2
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 3 3 3 3 3
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 3 3 3 3 3
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 2 2 2 2 2
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 3 3 3 3 3
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2 2 2 2 2

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 2
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 2
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 2
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 3
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 2
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 2
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 3
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 2
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 3
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 3
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 3
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 2
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 3
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 1

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 1 % 10
Ödev 1 % 25
Ara Sınavlar 1 % 25
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 18 0 0
Ödevler 1 9 9
Ara Sınavlar 1 10 10
Final 1 14 14
Toplam İş Yükü 75