Gıda Teknolojisi | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | UNI377 | ||||
Ders İsmi: | Hukuk, Siyaset ve Toplum | ||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Üniversite Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme | ||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. İŞTAR GÖZAYDIN | ||||
Dersi Veren(ler): | Prof. Dr. İştar Gözaydın | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Hukuk, Siyaset ve Toplum dersinin amacı, katılımcılara devlet, modernite, hukuk ve toplum etkileşimleri çerçevesinde temel bilgi ve becerileri vermektir. Bu ders, lisans öğrenimi ne olursa olsun, öğrencilerin yaşadıkları dünya ve ülke yapılanmasındaki politik ve toplumsal ilişkiler hakkında farkındalık sağlamak için gerekli genel bilgilere yoğunlaşmaktadır. |
Dersin İçeriği: | Bu ders hukuk, devlet, siyaset ve toplum kavramları ile aralarındaki ilişkiler hususunda temel bilgileri içermektedir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) 1. Hukuk, devlet ve toplum ve ilgili kavramlar ile aralarındaki ilişkileri açıklar. 2) Hukuk, devlet ve toplumla ilgili tarihsel süreçler hakkında bilgi sahibi olur. 3) 3. Yaşadığımız modernite sürecinde hukuk ve siyasetin toplum üzerindeki etkilerini yorumlar. 4) 4. Bireyin hukuk ve siyaset çerçevesindeki konumunu anlar. 5) 5. Hukuk, devlet ve toplum ve bireyin değişen rollerini açıklar. 6) 6. Dünya ve ülke siyasetindeki farklılaşmaları hukuk kavramlarıyla okuyabilir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Modernite Nedir? Millet ve Milliyetçilik | |
2) | Hukuk Nedir? Siyaset Nedir? Haklar Nedir? | |
3) | Devlet | |
4) | Siyasal sistemler | |
5) | Demokrasi | |
6) | Haklar/insan hakları/hak kategorileri | |
7) | Sivil toplum/Kamuoyu | |
8) | ara sınav | |
9) | Siyasi Partiler ve Seçim Sistemleri | |
10) | Anayasalar | |
11) | Hukuk ve yargı | |
12) | Yasama faaliyeti | |
13) | Yürütme erki ve faaliyetleri | |
14) | Bürokrasi |
Ders Notları / Kitaplar: | Andrew Heywood (2022). Siyaset |
Diğer Kaynaklar: | course notes |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | ||||||||||||||
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | ||||||||||||||
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | ||||||||||||||
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | ||||||||||||||
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | ||||||||||||||
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | ||||||||||||||
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | ||||||||||||||
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | ||||||||||||||
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | ||||||||||||||
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | ||||||||||||||
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | ||||||||||||||
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | ||||||||||||||
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | ||||||||||||||
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | |
2) | Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | |
3) | Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | |
4) | Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | |
5) | Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | |
6) | Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | |
7) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | |
8) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | |
9) | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | |
10) | Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | |
11) | Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | |
12) | Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | |
13) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |
14) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 30 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 15 | 45 |
Ödevler | 3 | 7 |
Ara Sınavlar | 8 | 26 |
Final | 8 | 38 |
Toplam İş Yükü | 116 |