UNI369 Enerji Ekonomisi ve Sürdürülebilirlikİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Gıda TeknolojisiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gıda Teknolojisi

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: UNI369
Ders İsmi: Enerji Ekonomisi ve Sürdürülebilirlik
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
5
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Üniversite Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. HAKAN YILDIZ
Dersi Veren(ler): Hakan Yıldız
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı, öğrencilere enerji ekonomisi ve sürdürülebilirlik konularını tanıtmak ve anlamalarını sağlamaktır. Ders, enerji kaynaklarının ekonomi, çevre ve toplum üzerindeki etkilerini inceleyerek enerji politikalarını ve sürdürülebilirlik ilkelerini ele almayı amaçlar. Öğrencilere enerji ekonomisi ve sürdürülebilirlik alanındaki temel kavramları, ilişkileri ve gelecekteki uygulamaları öğretmeyi hedefler. Bu ders, öğrencilerin enerji konularını daha kapsamlı bir bakış açısıyla anlamalarını ve enerji kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde nasıl yönetilebileceği konusunda bilgi sahibi olmalarını hedefler.
Dersin İçeriği: Enerji ekonomisi ve sürdürülebilirlik konularına derinlemesine bir bakış sunar. Enerji kaynaklarının çeşitlerini, ekonomik etkilerini, çevresel sonuçlarını ve toplumsal boyutlarını kapsar. Aynı zamanda enerji politikaları, enerji güvenliği, yenilenebilir enerji teknolojileri ve sosyal adalet gibi önemli konuları ele alır. Öğrencilere, enerji ekonomisi ve sürdürülebilirlik alanlarında güncel gelişmeleri ve geleceği anlama fırsatı sunar.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş. Dersin Amacı ve Tanıtımı Ders notları
2) Ekonomi ve Sürdürülebilirlik ile İlgili Temel Kavramlar Ders notları
3) Enerji ve Ekonomi İlişkisi Ders notları
4) Enerji Kaynakları ve Ekonomileri Ders notları
5) Enerji Güvenliği ve Jeopolitik Faktörler Ders notları
6) Enerji Piyasaları Ders notları
7) Enerji Piyasaları Ders notları
8) Ara sınav Yok
9) Enerji Sürdürülebilirliği ve Çevresel Etkileri Ders notları
10) Enerji ile İlgili Politikalar ve Ekonomik Etkileri Ders notları
11) Sürdürülebilirlik ve Toplumsal Etkileri Ders notları
12) Enerji Ekonomisi ve Geleceği Ders notları
13) Enerji Ekonomisi ve Sürdürülebilirlikte Son Gelişmeler Ders notları
14) Genel Değerlendirme Yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Ders notları - lecture notes
Diğer Kaynaklar: Ders notları - lecture notes

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes
Program Kazanımları
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır.
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir.
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir.
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir.
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir.
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur.
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır.
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır.
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır.
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır.
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar.
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir.
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır.
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir.
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir.
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir.
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir.
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur.
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır.
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır.
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır.
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır.
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar.
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir.
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 14 % 0
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 2 3 70
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 0 2 28
Ara Sınavlar 1 10 1 11
Final 1 15 1 16
Toplam İş Yükü 125