Gıda Teknolojisi | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | JOB104 | ||||
Ders İsmi: | Sosyal Uyum ve Birliktelik Uygulamaları | ||||
Ders Yarıyılı: |
Güz Bahar |
||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Üniversite Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üy. FATEME AYŞİN ANKA | ||||
Dersi Veren(ler): | Fateme Ayşin Anka | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu ders, sosyal bilimlerde kimlik, göç, sürdürülebilirlik, sosyal uyum kavramlarına değinerek, ilgili konuların aralarındaki ilişkiyi deneyimlemeyi amaçlamaktadır. |
Dersin İçeriği: | Bu derste, pratik uygulamalarla sürdürülebilirlik, kimlik, göç, sosyal uyum gibi kavramlar üzerinde duracaktır. Kimliğin siyasal bir kategori olarak oluşumundan ziyade çeşitli kimliklerin nasıl uyum içerisinde paylaşabilecekleri ortak bir toplum/alanda faaliyet yapabileceği gösterilecektir. Günümüzde artık küreselleşen göç meselesi, bununla birlikte Birleşmiş Milletlerin SDG olarak açıkladığı sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusundan hareketle, bu ve benzeri derslerin zarureti artma eğilimindedir. SDG olarak bilinen bu evrensel eylem çağrısı doğrultusunda toplumların gelişmesi, göç nedenli toplumsal çatışmayı minimize ederek barışın sağlanması, göç konuları ile bağlaştırarak din, cinsiyet, iklim değişikliği gibi konuların bu olguya etkileri, uluslararası göçlerin nedenlerini, uluslararası göç ve göçmen çeşitlerinin tanımlanması, uluslararası göçlerin dünya genelinde göç veren ve göç alan bölgeler üzerindeki etkilerini, küreselleşmenin uluslararası göçlere olan etkisini incelemektedir. Başka bir ifadeyle bu meseleleri pratik uygulamalar çerçevesinde deneyimlemekte, bu deneyimlerle birlikte yeni bir bakış açısı sunmaktadır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Bu dersi tatmin edici bir şekilde tamamladıktan sonra bir öğrenci aşağıdaki maddelerde bilgi sahibi olacaktır. • Göç kavramına, • Kimlik ve aidiyet konularına, • Zorunlu göçlerin sebeplerine, • Uluslararası göç politikalarıyla • Küreselleşme, Çok kültürlülük, Sürdürülebilir Sosyal Uyum kavramlarına daha farklı bir bakış açısıyla yaklaşacaktır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Giriş | |
2) | Sosyal Uyum nedir ve neden gereklidir? | |
3) | Sosyal Uyum nedir ve neden gereklidir? Şeker Oyunu | |
4) | Film-Belgesel | |
5) | Doğru Bilinen Yanlışlar | |
6) | Film-Belgesel | |
7) | Görünmeyen Hayatlar | |
8) | Film-Belgesel | |
9) | a | |
10) | Mozaik-1 | |
11) | Göçle Gelen Kültürler | |
12) | Mozaik-2 | |
13) | Proje Geliştirme | |
14) | İyi Uygulama Örnekleri |
Ders Notları / Kitaplar: | • Salih Barışık, ‘Göç Kavramı, Tanımı ve Türleri’, ResearchGate, 2020, Çevrimiçi https://www.researchgate.net/publication/347388175_BOLUM_1_GOC_KAVRAMI_TANIMI_VE_TURLERI • Yusuf Adıgüzel, Küreselleşme Çağında Göç, AÖF. İstanbul Universitesi, Çevrimiçi http://auzefkitap.istanbul.edu.tr/kitap/sosyoloji_lisans_ao/kuresellesme_caginda_goc.pdf • Uluslararası Göçler ve Türkiye Kurumsal ve Ampirik Bir Alan Araştırması Denizli/Tavas, Çantay Kitabevi, Istanbul • Barış Çağırkan, ‘Göç, Hibrit Kimlik ve Aidiyet: Yeni Toplumlar, Yeni Kimlikler’, İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI DERGİSİ, Cilt: 5, Sayı: 8, 2016, Sayfa: 2613-2623. • H. Birsen Örs, Modern Siyasal İdeolojiler, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 4.Baskı, İstanbul, 2010. • Umut Özkırımlı, Milliyetçilik Kuramları, Eleştirel Bir Bakış, 4. Baskı, Doğu Batı Yayınları, Ankara, 2013. • Umut Özkırırmlı (Der.), 21.Yüzyılda Milliyetçilik, Çev. Yetkin Başkavak, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2008.Ders Notları ve Hazırlanan Sunumlar • Denis- Constant Martin, “The Choices of Identity”, Social Identities, Vol. 1, 1, s. 5-16 • Bhikhu Parekh, A New Politics of Identity, Palgrave, 2008 • Nuri Bilgin, Kimlik İnşası, Ankara: Asina Kitaplar, 2007 • Yabancısız Kurgulanan Ülkenin Yabancıları, Türkiye’de Yabancı İşçiler, A. Arı (Editör), Derin Yayınları, Istanbul. • M. M. Erdoğan, Türkiye’deki Suriyeliler Toplumsal Kabul ve Uyum, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2015. • E.Tümertekin, , N.Özgüç, Beşeri Coğrafya, İnsan, Kültür, Mekan, Çantay Kitabevi, İstanbul, 2006 • Stephen Cornell ve Douglas Hartmann, Ethnicity and Race: Making Identities in a Changing World, London: Sage, 1997, s. 39-72. • Karen A. Cerulo, “Identity Construction: New Issues New Directions”, Annual Review of Sociology, 23, 1997, s. 385-409. • R. Brubaker ve F. Cooper, “Beyond Identity”, Theory and Society, 29, 1-47. • Sinisa Malesevic, “Identity: Conceptual, Operational and Historical Critique”, (içinde) Making Sense of Collectivity: Ethnicity, Nationalism and Globalisation, der. Sinisa Malesevic ve Mark Haugaard, London: Pluto, 2002, s. 195-215. • Gülay Toksöz, Uluslararası Emek Göçü, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2006. • Nermin Abadan-Unat, Bitmeyen Göç, Konuk İşçilikten Ulus Ötesi Yurttaşlığa, İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2007. • Ahmet İçduygu Saime Özçürümez, Zorunlu Göç Deneyimi ve Toplumsal Bütünleşme: Kavramlar, Modeller ve Uygulamalar ile Türkiye, İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2020. • Salman Akhtar, Göç ve Kimlik-Kargaşa Sağaltım ve Dönüşüm, Çev. Sedef Ayhan, Yayınevi: Sfenks Kitap |
Diğer Kaynaklar: | • Çeşitli ders materyalleri ve amprik çalışmalar oluşturacaktır. • İnsan Kaynakları Geliştirme Vakfı (İKGV) tarafından konuya ilişkin sunulan -daha önce denenmiş- farklı ders materyali kullanılarak, uygulamalar yoluyla öğrencilerimiz üzerinde olumlu bir etki yaratılması planlanmıştır. Çeşitli oyun planlamaları mevcuttur |
Course Learning Outcomes | 1 |
|||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | ||||||||||||||
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | ||||||||||||||
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | ||||||||||||||
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | ||||||||||||||
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | ||||||||||||||
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | ||||||||||||||
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | ||||||||||||||
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | ||||||||||||||
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | ||||||||||||||
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | ||||||||||||||
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | ||||||||||||||
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | ||||||||||||||
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | ||||||||||||||
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | |
2) | Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | |
3) | Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | |
4) | Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | |
5) | Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | |
6) | Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | |
7) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | |
8) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | |
9) | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | |
10) | Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | |
11) | Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | |
12) | Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | |
13) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |
14) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 5 | % 50 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 16 | 48 |
Uygulama | 9 | 11 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 32 |
Proje | 3 | 5 |
Ödevler | 7 | 14 |
Final | 2 | 4 |
Toplam İş Yükü | 114 |