Gıda Teknolojisi | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | UNI350 | ||||
Ders İsmi: | Mitoloji ve Tıp | ||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Üniversite Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. AYDIN ÖZBEK | ||||
Dersi Veren(ler): | Prof.Dr. Aydın Özbek | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Tıbbi terminolojinin önemli ölçüde mitolojiden faydalanması nedeniyle mitolojinin tıp bilimine etkilerinin kavranması |
Dersin İçeriği: | Mitolojiye Giriş Arketiplerin oluşumu ve Carl Yung Yunan ve Roma mitolojisi 1 Yunan ve Roma mitolojisi 2 ASKLEPİOS tıp tanrısı Tıpda kullanılan bazı mitolojik terimler Perseus, Gorgon’lar ve Andromeda kompleksi Oedipus ve Moira (mire) ve Aşil sendromu. Theseus, İkarus sendromu ve Elektra kompleksi Cinsel Bozukluk Sendromları, Aşk ve Mitoloji Mitolojik psikiyatrik sendromlar 1 Mitolojik psikiyatrik sendromlar 2 Mısır Mitolojisi ve Thalamus, Epifiz 1 Mısır Mitolojisi ve Thalamus, Epifiz 2 |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Yunan mitolojisinin tıbba etkisinin öğrenmesi, 2) Roma mitolojisinin tıbba etkisinin öğrenmesi, 3) Mitolojiden tıbba geçen tüm terimleri öğrenmesi 4) Mısır mitolojisinin tıbba etkisinin öğrenmesi |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Mitolojiye Giriş | |
2) | Arketiplerin oluşumu ve Carl Yung | |
3) | Yunan ve Roma mitolojisi 1 | |
4) | Yunan ve Roma mitolojisi 2 | |
5) | Asklepios tıp tanrısı | |
6) | Tıpta kullanılan bazı mitolojik terimler | |
7) | Ara sınav | |
8) | Perseus, Gorgon’lar ve Andromeda kompleksi | |
9) | Oedipus ve Moira (mire) ve Aşil sendromu | |
10) | Theseus, İkarus sendromu ve Elektra kompleksi | |
11) | Cinsel Bozukluk Sendromları, Aşk ve Mitoloji | |
12) | Mitolojik psikiyatrik sendromlar 1 | |
13) | Mitolojik psikiyatrik sendromlar 2 | |
14) | Mısır Mitolojisi ve Thalamus, Epifiz 1 | |
15) | Mısır Mitolojisi ve Thalamus, Epifiz 2 | |
16) | Final Sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Tarafımdan hazırlanmış özel haftalık ders içeriklerinin sunuları Prof.Dr. Aydın Özbek. Lecture notes and presentations |
Diğer Kaynaklar: | Yunan Mitolojisi Mısır Mitolojisi Etimolojik Tıbbi terminoloji. Nobel Tıp Kitabevi Mythological books |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | ||||||||||||||
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | ||||||||||||||
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | ||||||||||||||
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | ||||||||||||||
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | ||||||||||||||
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | ||||||||||||||
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | ||||||||||||||
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | ||||||||||||||
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | ||||||||||||||
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | ||||||||||||||
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | ||||||||||||||
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | ||||||||||||||
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | ||||||||||||||
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | |
2) | Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | |
3) | Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | |
4) | Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | |
5) | Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | |
6) | Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | |
7) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | |
8) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | |
9) | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | |
10) | Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | |
11) | Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | |
12) | Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | |
13) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |
14) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Bütünleme Pratik | 1 | % 0 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 7 | 1 | 1 | 126 | ||
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 | 1 | 5 | ||
Final | 1 | 2 | 2 | 1 | 5 | ||
Toplam İş Yükü | 136 |