Gıda Teknolojisi | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | UNI326 | ||||
Ders İsmi: | Sağlıkta Dijital Teknolojiler | ||||
Ders Yarıyılı: |
Güz Bahar |
||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Üniversite Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr. EMEL GÜMÜŞ | ||||
Dersi Veren(ler): | Dr.Emel Gümüş | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu derste; Sağlık Bilimlerinde Yapay Zeka ve Dijital Teknolojiler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olmaları ve teknolojiyi kullanma, multidisipliner çalışma konusundan işbirliği sağlama ve Dijital teknolojilerle entegre çalışmaları amaçlanmıştır. |
Dersin İçeriği: | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler; 1. Sağlık hizmetlerinde dijital teknolojiler ve Yapay Zeka konusunda temel bilgileri sözlü/yazılı olarak ifade edebilir/açıklayabilir. 2. Sağlık hizmetlerinde yıkıcı teknoloji olarak adlandırılan kavramlar ve uygumalar konusunu sözlü/yazılı olarak sunabilir. 3. Ders kapsamında ele alınan dijital teknoloji ve ilgili diğer kavramları tanımlayabilir ve aralarındaki bağlantıları açıklayabilir. 4. İnovatif düşünme konusunu tanımlayabilir ve tartışabilir. 5. Girişimci ruh ile sağlık hizmetleri konularında teknolojik çözüm önerileri geliştirebilir ve uygulayabilir. 6. Teknoloji, inovasyon ve girişimcilik kavramları arasındaki var olan bağlantıları karşılaştırabilir/benzerliklerini ve farklılıklarını açıklayabilir. 7. Teknoloji temelli projeler için gerekli donanıma sahip olacak öğrenciler inovatif ve girişimci ruh ile fikirlerini hayata geçirebilmek için temel adımları listeleyebilir/gruplayabilir. 8. Etik ve Yasal Konular hakkında bilgi sahibi olma ve değerlendirme yapabilme, 9. Sağlık Hizmetlerinde İletişim ve İşbirliği 10. Yeni Trendler ve Gelecek Perspektifleri hakkında değerlendirme yapabilecekler. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) 1. Sağlık hizmetlerinde dijital teknolojiler ve Yapay Zeka konusunda temel bilgileri sözlü/yazılı olarak ifade edebilir/açıklayabilir. 2) 2. Sağlık hizmetlerinde yıkıcı teknoloji olarak adlandırılan kavramlar ve uygumalar konusunu sözlü/yazılı olarak sunabilir. 3) 3. Ders kapsamında ele alınan dijital teknoloji ve ilgili diğer kavramları tanımlayabilir ve aralarındaki bağlantıları açıklayabilir. 4) 4. İnovatif düşünme konusunu tanımlayabilir ve tartışabilir. 5) 5. Girişimci ruh ile sağlık hizmetleri konularında teknolojik çözüm önerileri geliştirebilir ve uygulayabilir. 6) 6. Teknoloji, inovasyon ve girişimcilik kavramları arasındaki var olan bağlantıları karşılaştırabilir/benzerliklerini ve farklılıklarını açıklayabilir. 7) 7. Teknoloji temelli projeler için gerekli donanıma sahip olacak öğrenciler inovatif ve girişimci ruh ile fikirlerini hayata geçirebilmek için temel adımları listeleyebilir/gruplayabilir. 8) 8. Etik ve Yasal Konular hakkında bilgi sahibi olma ve değerlendirme yapabilme, 9) 9. Sağlık Hizmetlerinde İletişim ve İşbirliği 10) 10. Yeni Trendler ve Gelecek Perspektifleri hakkında değerlendirme yapabilecekler. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Öğrencilerle Tanışma • Giriş: Dersin içeriği, değerlendirme yöntemleri ve beklentilerin kapsamlı açıklanması | |
2) | Sağlık Hizmetlerinde Dijital Teknolojilere Giriş • Endüstri 4.0 ve Dijital Dönüşüm • Sağlık Hizmetlerinde dijital teknolojilerin gelişimi | |
3) | Sağlık Hizmetlerinde teknolojinin kullanımı, • Yapay Zeka kavramı? • Yapay Zeka öğrenme yöntemleri ve Biaslar | |
4) | Mobil Uygulamalar, • Giyilebilir Teknolojiler • Nesnelerin interneti (IoT) | |
5) | Sanal ve arttırılmış gerçeklik, BloczincirAR, VR, XR Teknolojileri | |
6) | Dijital çağda sağlık çalışanı olmak ve dijital sağlık okuryazarlığı | |
7) | Bakım Kalitesini iyileştirme ve bakım kalitesini değiştirme yapay zeka ve inovasyonun rolü | |
8) | Ara sınav haftası | |
9) | Sağlıkta Dijital Öykü ve Oyunlaştırma • Çocuklara yönelik eğitim programları hazırlama | |
10) | Dijital Öykü ve Oyunlaştırma Örnekleri, Online eğitim modelleri ve YouTube | |
11) | Sağlık Ekosisteminde Girişimcilik Projeleştirme Yeneteneği ve Sağlıkta Yapay Zeka Proje Örnekleri | |
12) | Yapay Zeka Robot Teknolojileri, Robot Hemşireler, Robot Doktorlar , Çocuklar ve Robotlar | |
13) | Telesağlık, teletıp, elektronik sağlık kayıtları, büyük veri | |
14) | Bağımlılıklar – Teknoloji bağımlılığı ve dikkat edilmesi gereken noktalar, anne babalar ve çocuklar özelinde | |
15) | Final Haftası |
Ders Notları / Kitaplar: | Ders notları kullanılacak * Ders kitabı zorunlu değil |
Diğer Kaynaklar: | *"Digital Transformation: Build Your Organization's Future for the Innovation Age" - Lindsay Herbert * "The Fourth Industrial Revolution" - Klaus Schwab * "Healthcare Disrupted: Next Generation Business Models and Strategies" - Jeff Elton, Anne O'Riordan *Sağlık Bilimlerinde Yapay Zekâ. (2019). Melih Bulut, Nevit Dilmen, Gökhan Bora Esmer, Murat Gezer, Çiğdem Selçukcan Erol, Leyla Türker Şener (Ed.). İstanbul: Çağlayan Kitabevi. *Tıp Bilişimi. (2021). Nilgün Bozbuğa, Sevinç Gülseçen. (Ed.). İstanbul: İstanbul University Press. Sağlıkta İleri Teknoloji. (2019). Mustafa Said Yıldız (Ed.). Ankara: Nobel Yayınevi. |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | ||||||||||||||
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | ||||||||||||||
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | ||||||||||||||
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | ||||||||||||||
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | ||||||||||||||
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | ||||||||||||||
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | ||||||||||||||
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | ||||||||||||||
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | ||||||||||||||
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | ||||||||||||||
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | ||||||||||||||
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | ||||||||||||||
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | ||||||||||||||
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | |
2) | Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | |
3) | Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | |
4) | Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | |
5) | Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | |
6) | Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | |
7) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | |
8) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | |
9) | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | |
10) | Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | |
11) | Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | |
12) | Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | |
13) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |
14) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 14 | % 20 |
Küçük Sınavlar | 3 | % 20 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 2 | 1 | 42 | |||
Ara Sınavlar | 1 | 30 | 1 | 31 | |||
Final | 1 | 30 | 1 | 31 | |||
Toplam İş Yükü | 104 |