Gıda Teknolojisi | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | GTE011 | ||||
Ders İsmi: | Değirmencilik ve Fırıncılık Ürünleri | ||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr. Gör. CANSU AĞAN | ||||
Dersi Veren(ler): | Öğr. Gör. Cansu AĞAN | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı öğrencilere değirmencilik ve fırıncılık ürünleri hakkında bilgi vermektedir. |
Dersin İçeriği: | Değirmencilik, fırıncılık ürünleri, un çeşitleri, fırın ürünlerinde un kalitesi, buğday ve un kalitesi, ekmek, bisküvi, gofret, kraker, kahvaltılık tahıllar, makarna |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Değirmencilik ve değirmencilik ürünleri hakkında bilgi sahibi olur. 2) Fırıncılık ve fırıncılık ürünleri hakkında bilgi sahibi olur. 3) Fırıncılık ve değirmencilik kavramlarını öğrenir ve açıklar. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Fırıncılık ve değirmencilik giriş | |
2) | Fırıncılık ve değirmencilik ürünlerinin gıda sektöründeki durumu | |
3) | Tahıl ürünleri | |
4) | Bisküvi üretimi | |
5) | Kek üretimi | |
6) | Gofret üretimi | |
7) | Kraker üretimi | |
8) | Ara sınav | |
9) | Kahvaltılık ürünler üretimi | |
10) | Makarna üretimi | |
11) | Ekmek üretimi | |
12) | Simit, Poğaça, Börek üretimi | |
13) | Kurabiye üretimi | |
14) | Değirmencilik ve fırıncılık ürünlerinde muhafaza teknikleri ve yeni trendler | |
15) | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Çeşitli kitaplardan derlenmiş ders notları kullanılacaktır. |
Diğer Kaynaklar: | Gülseren, M. & Çukur, Y. (2019). Gofret üretim teknolojisi, Sidas yayınları. Köksel, H. (2021). Hububat bilimi teknolojisi, Sidas yayınları. |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
|||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 2 | 2 | 2 | |||||||||||
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 1 | 1 | 1 | |||||||||||
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | ||||||||||||||
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 1 | 1 | 1 | |||||||||||
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 1 | 2 | 2 | |||||||||||
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 1 | 2 | 2 | |||||||||||
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 1 | 1 | 1 | |||||||||||
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | ||||||||||||||
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | ||||||||||||||
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 2 | 3 | ||||||||||||
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 1 | 2 | 3 | |||||||||||
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 1 | 2 | 3 | |||||||||||
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | ||||||||||||||
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 2 |
2) | Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 2 |
3) | Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 1 |
4) | Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 2 |
5) | Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 2 |
6) | Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 2 |
7) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 1 |
8) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 2 |
9) | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | 1 |
10) | Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 3 |
11) | Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 3 |
12) | Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 2 |
13) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 1 |
14) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 1 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | ||||
Ödevler | 1 | 10 | 10 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 9 | 9 | ||||
Final | 1 | 14 | 14 | ||||
Toplam İş Yükü | 75 |