Gıda Teknolojisi | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | GTE010 | ||||
Ders İsmi: | Sürdürülebilir Gıda Sistemleri | ||||
Ders Yarıyılı: |
Bahar Güz |
||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr. Gör. CANSU AĞAN | ||||
Dersi Veren(ler): | Öğr. Gör. Cansu AĞAN | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı; gıda sistemlerini, gıda sistemlerinin çevre ile ilişkini sürdürülebilirlik kavramı üzerinden aktarmaktır. |
Dersin İçeriği: | Sürdürülebilirlik kavramı, sürdürülebilirliğin gıda, tarım ve gıda sistemleri üzerinde etkileri, tarım çeşitleri, ekosistem ve ekosistem değişimi, gıda çeşitleri, gıda sistemleri, gıda ve çevre ilişkisi, iklim değişikliği ve gıda sistemleri üzerinde etkileri, akıllı tarım, akıllı gıda sistemleri ve uygulamaları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Sürdürülebilirlik kavramını bilir ve uygulayabilir. 2) Tarım, çevre, gıda ve hayvancılık konusunu sürdürülebilirlik üzerinden tanımlar ve bilir. 3) Gıda sistemlerini ve sürdürülebilirlik konusuna etkilerini bilir. 4) Sürdürülebilir gıda sistemlerini bilir ve uygulayabilir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Sürdürülebilirlik kavramı, sürdürülebilirliğin gıda, tarım ve gıda sistemleri üzerinde etkileri | |
2) | Ekosistem ve ekosistem değişimi | |
3) | Gıda çeşitleri | |
4) | Gıda sistemleri | |
5) | Gıda, tarım ve çevre ilişkisi | |
6) | İklim değişikliği | |
7) | İklim değişikliği ve gıda sistemleri üzerinde etkileri | |
8) | Ara sınav | |
9) | Sürdürülebilir tarım ve hayvancılık | |
10) | Akıllı ve sürdürülebilir gıda sistemleri | |
11) | Türkiye'de ve Dünyada akıllı ve sürdürülebilir gıda sistem uygulamaları | |
12) | Akıllı ve sürdürülebilir gıda sistem uygulamalarının etkileri | |
13) | Gıda analizlerinde yeşil teknolojiler | |
14) | Sürdürülebilir ambalaj | |
15) | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Çeşitli kitaplardan derlenmiş ders notları kullanılacaktır. |
Diğer Kaynaklar: | Bağdatlıoğlu, N. (2022). Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Üzerine Araştırmalar |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | ||||||||||||||
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 1 | |||||||||||||
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | ||||||||||||||
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 1 | |||||||||||||
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | ||||||||||||||
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 1 | 2 | ||||||||||||
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 2 | |||||||||||||
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | ||||||||||||||
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | ||||||||||||||
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 2 | 2 | ||||||||||||
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 1 | 2 | 2 | |||||||||||
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | ||||||||||||||
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | ||||||||||||||
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 1 |
2) | Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 2 |
3) | Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 1 |
4) | Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 2 |
5) | Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 1 |
6) | Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 2 |
7) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 1 |
8) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | |
9) | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | |
10) | Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 3 |
11) | Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 3 |
12) | Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 1 |
13) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 1 |
14) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 1 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Projeler | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | ||||
Proje | 1 | 14 | 14 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 9 | 9 | ||||
Final | 1 | 14 | 14 | ||||
Toplam İş Yükü | 79 |