GTE009 Gıda Biyoteknolojisiİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Gıda TeknolojisiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gıda Teknolojisi

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GTE009
Ders İsmi: Gıda Biyoteknolojisi
Ders Yarıyılı: Bahar
Güz
Ders Kredileri:
AKTS
3
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. AYŞEN ARSLAN
Dersi Veren(ler): Öğr. Gör. Ayşen ARSLAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders ile öğrencilere; biyoteknolojinin tanımı ve gelişim tarihi, uygulama alanları, gıda biyoteknolojisinin önemi ve gelişimi, bu alandaki gelişmeler ve
eğilimler konularında bilgi aktarılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği: Bu Dersin İçeriği, biyoteknolojinin tarihçesi, gıda biyoteknolojisinin önemi ve uygulama alanlarını, gıda biyoteknolojisi için önemli mikroorganizmaları ve bunların gıda teknolojisinde enzim, vitamin ve çeşitli gıda ürünlerinde kullanımlarını, gıda analizlerinde moleküler biyolojik yöntemlerin kullanım alanları, gıda endüstrisinde kullanılan biyoteknoloji uygulamalarını ve genetik modifiye gıdaları kapsar.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Biyoteknolojinin tanımını öğrenir.
2) Biyoteknolojisinin önemini öğrenir.
3) Biyoteknolojisinin gıdalarda kullanım alanlarını öğrenir.
4) Gıda biyoteknoljisinin uygulamalarını öğrenir.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Biyoteknolojiye giriş, tarihi -
2) Gıda biyoteknolojisi tanımı
3) Gıdalardaki biyoteknoloji uygulamaları
4) Gıda biyoteknoloji açısından önemli mikroorganizmalar, bakteriler, mayalar ve küfleri
5) Gıda biyoteknoloji açısından önemli mikroorganizmalar, bakteriler, mayalar ve küfleri
6) Rekombinant DNA teknolojisi,
7) Biyoteknolojik yolla enzim, amino asitlerin ve vitaminlerin üretimi
8) ARA SINAV
9) Biyoteknolojik yolla enzim, amino asitlerin ve vitaminlerin üretimi
10) Hayvansal gıda üretiminde biyoteknoloji
11) Bitkisel gıda üretiminde biyoteknoloji
12) Gıda analizleri ve biyoteknoloji
13) Genetik modifiye gıdalar
14) Gıda biyoteknolojisi ile ilgili etik, güvenlik ve yasal konular
15) FİNAL SINAV

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: -Turhan, İ. Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, Palme Yayıncılık, 2015
-Aran, N. Gıda Biyoteknolojisi, Nobel Yayınevi, 6. Baskı, 2016
-Palladino, M. A., Thieman, W. J. 2013. Biyoteknolojiye Giriş, Palme Yayıncılık, Ankara
Diğer Kaynaklar: Öğretim görevlisi ders notları

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır.
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir.
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir.
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir.
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir.
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur.
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır.
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır.
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır.
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır.
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar.
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir.
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. 3
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. 3
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. 2
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. 2
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. 1
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. 1
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 1
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. 1
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. 3
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. 3
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. 2
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. 3
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Ödevler 1 10 10
Ara Sınavlar 1 8 8
Final 1 14 14
Toplam İş Yükü 74