Gıda Teknolojisi | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | GTE009 | ||||
Ders İsmi: | Gıda Biyoteknolojisi | ||||
Ders Yarıyılı: |
Bahar Güz |
||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üy. AYŞEN ARSLAN | ||||
Dersi Veren(ler): | Öğr. Gör. Ayşen ARSLAN | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu ders ile öğrencilere; biyoteknolojinin tanımı ve gelişim tarihi, uygulama alanları, gıda biyoteknolojisinin önemi ve gelişimi, bu alandaki gelişmeler ve eğilimler konularında bilgi aktarılması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği: | Bu Dersin İçeriği, biyoteknolojinin tarihçesi, gıda biyoteknolojisinin önemi ve uygulama alanlarını, gıda biyoteknolojisi için önemli mikroorganizmaları ve bunların gıda teknolojisinde enzim, vitamin ve çeşitli gıda ürünlerinde kullanımlarını, gıda analizlerinde moleküler biyolojik yöntemlerin kullanım alanları, gıda endüstrisinde kullanılan biyoteknoloji uygulamalarını ve genetik modifiye gıdaları kapsar. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Biyoteknolojinin tanımını öğrenir. 2) Biyoteknolojisinin önemini öğrenir. 3) Biyoteknolojisinin gıdalarda kullanım alanlarını öğrenir. 4) Gıda biyoteknoljisinin uygulamalarını öğrenir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Biyoteknolojiye giriş, tarihi | - |
2) | Gıda biyoteknolojisi tanımı | |
3) | Gıdalardaki biyoteknoloji uygulamaları | |
4) | Gıda biyoteknoloji açısından önemli mikroorganizmalar, bakteriler, mayalar ve küfleri | |
5) | Gıda biyoteknoloji açısından önemli mikroorganizmalar, bakteriler, mayalar ve küfleri | |
6) | Rekombinant DNA teknolojisi, | |
7) | Biyoteknolojik yolla enzim, amino asitlerin ve vitaminlerin üretimi | |
8) | ARA SINAV | |
9) | Biyoteknolojik yolla enzim, amino asitlerin ve vitaminlerin üretimi | |
10) | Hayvansal gıda üretiminde biyoteknoloji | |
11) | Bitkisel gıda üretiminde biyoteknoloji | |
12) | Gıda analizleri ve biyoteknoloji | |
13) | Genetik modifiye gıdalar | |
14) | Gıda biyoteknolojisi ile ilgili etik, güvenlik ve yasal konular | |
15) | FİNAL SINAV |
Ders Notları / Kitaplar: | -Turhan, İ. Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, Palme Yayıncılık, 2015 -Aran, N. Gıda Biyoteknolojisi, Nobel Yayınevi, 6. Baskı, 2016 -Palladino, M. A., Thieman, W. J. 2013. Biyoteknolojiye Giriş, Palme Yayıncılık, Ankara |
Diğer Kaynaklar: | Öğretim görevlisi ders notları |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | ||||||||||||||
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | ||||||||||||||
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | ||||||||||||||
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | ||||||||||||||
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | ||||||||||||||
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | ||||||||||||||
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | ||||||||||||||
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | ||||||||||||||
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | ||||||||||||||
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | ||||||||||||||
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | ||||||||||||||
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | ||||||||||||||
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | ||||||||||||||
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 3 |
2) | Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 3 |
3) | Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 2 |
4) | Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 2 |
5) | Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 1 |
6) | Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 1 |
7) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 1 |
8) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 1 |
9) | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | 3 |
10) | Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 3 |
11) | Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 2 |
12) | Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 3 |
13) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |
14) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Küçük Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | ||||
Ödevler | 1 | 10 | 10 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 8 | 8 | ||||
Final | 1 | 14 | 14 | ||||
Toplam İş Yükü | 74 |