Mimarlık (DR)

Önizleme

Doktora TYYÇ: 8. Düzey QF-EHEA: 3. Düzey EQF-LLL: 8. Düzey

Kayıt Kabul Koşulları

- Mimarlık doktora programına başvuracak adayların Mimarlık (Architecture), İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (Interior Architecture, Interior Design), Şehir ve Bölge Planlama (Urban Planning), Mimarlık Fakülteleri’ne bağlı Peyzaj Mimarlığı (Landscape Architecture), Endüstri Ürünleri Tasarımı (Industrial Design) ve İnşaat Mühendisliği (Civil Engineering) dört yıllık lisans programlarından birinden mezun olması gerekmektedir.
- Doktora programına başvuru ve kabul için adayların, bir lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir.
- Başvuran adaylardan, Mimarlık Doktora programında öğrenim görme isteğinin akademik ve bireysel nedenlerini açıklayan bir niyet mektubu hazırlamaları ve yapılacak mülakatta başarılı olmaları beklenmektedir.
- Yüksek lisans diploması ile başvuran adayların ALES’ten başvurdukları sayısal puan türünde en az 60 puana sahip olmaları ve yüksek lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puan olması gerekir.
- Lisans diploması ile başvuran adayların ise ALES’ten başvurdukları programın puan türünde en az 80 standart puana sahip olmaları ve lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puan olması gerekir.
- Sıralama puanı, branş sınavının %50’si ve ALES puanının %50’si toplanarak bulunur. Yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sınavından 75 puanın altında not alanların başarı notları hesaplanmaz. Adayların sıralama notları arasında eşitlik olması halinde, yüksek lisansı olan adaya öncelik verilir. Yüksek lisans diploması olan adaylar arasında eşitlik olması durumunda yüksek lisans not ortalaması daha yüksek olan aday; yüksek lisans derecesi olmayan adaylar arasında ise, lisans not ortalaması daha yüksek olan aday üst sırada yer alır.