DENT324 Fundamentals of Oral & Maxillofacial Radiologyİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Diş Hekimliği (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Diş Hekimliği (İngilizce)

Önizleme

Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: DENT324
Ders İsmi: Ağız, Diş & Çene Radyolojisinin Temelleri
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
2
Öğretim Dili: İngilizce
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. EMİNE NUR KAHRAMAN
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üy. Emine Nur Kahraman
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu kurs boyunca öğrenciler, kapsamlı bir müfredat aracılığıyla Oral ve Maksillofasiyal Radyoloji alanına derinlemesine bir bakış açısı kazanacaklar. İlk haftalarda, radyografik görüntüleri yorumlama ve analiz etme becerilerini geliştirecekler; iyi huylu tümörlerin, neoplazmların, kemik yapısını etkileyen hastalıkların ve malign neoplazmların tanımlanması ve anlaşılmasına odaklanacaklar. Sonraki haftalarda, iki taraflı patolojilerin değerlendirilmesi, hayalet görüntülerin anlaşılması ve periapikal lezyonların yorumlanması gibi konular ele alınacaktır. Öğrenciler ayrıca gömülü dişler, periapikal radyoopak patolojiler ve hipersementozis gibi kavramları keşfedecekler ve radyolojinin bu önemli yönlerini daha iyi anlayacaklar. Dersin ilerleyen bölümlerinde, odak daha özelleşmiş alanlara kayacak; bunlar arasında paranasal sinüs hastalıklarının yorumlanması, kraniofasiyal anomaliler, temporomandibular eklem anormallikleri, yumuşak doku kalsifikasyonları ve ossifikasyonları yer alacak.

Dersin İçeriği: İlk haftalar, radyografik görüntüleri yorumlama becerilerinin geliştirilmesine odaklanacak, bu süreçte iyi huylu tümörlerin, neoplazmların, kemik yapısını etkileyen hastalıkların ve habis neoplazmların tanımlanması ve anlaşılmasına vurgu yapılacaktır. Sonraki haftalar, iki taraflı patolojilerin değerlendirilmesi, hayalet görüntülerin yorumlanması ve periapikal lezyonların analiz edilmesi gibi konuları ele alacaktır. Öğrenciler ayrıca gömülü dişler, periapikal radyoopak patolojiler ve hipersementozis gibi kavramları keşfederek, radyolojinin bu kritik yönlerini daha derinlemesine anlama fırsatı bulacaklardır. Dersin ilerleyen aşamalarında odak, paranasal sinüs hastalıklarının, kraniofasiyal anomalilerin, temporomandibular eklem anormalliklerinin ve yumuşak doku kalsifikasyonlarının ve ossifikasyonlarının yorumlanması gibi daha spesifik alanlara kayacaktır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Radyografik görüntüleri etkili bir şekilde yorumlama ve analiz etme becerilerini geliştirme.
2) İyi huylu tümörler, neoplazmlar ve kemik yapısını etkileyen hastalıkları tanımlama ve anlama yeteneğini artırma.
3) Malign neoplazmların özelliklerini ve radyografi görünümlerini anlama.
4) Bilateral patolojileri değerlendirme yeteneğini kazanma
5) Hayalet görüntülerin yorumlanması ve önemini kavrama.
6) Periapikal lezyonları doğru bir şekilde yorumlama ve analiz etme yeteneğini geliştirme.
7) Gömülü dişler ve periapikal radyoopak patolojileri tanımlama yeteneğini geliştirme.
8) Hipersementozisi anlama ve radyografik özelliklerini tanımlama.
9) Paranasal sinüs hastalıklarını ve kraniofasiyal anomalileri yorumlama becerisi kazanma.
10) Temporomandibular eklem anormalliklerini ve yumuşak doku kalsifikasyonlarını tanımlama yeteneğini artırma.
11) Etkili vaka yönetimi becerilerini kazanma

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Benin tümörler ve neoplazmlar MALLYA, Sanjay; LAM, Ernest. White and Pharoah's Oral radiology E-book: principles and interpretation: second South Asia Edition E-Book. Elsevier India, 2019.
2) Kemiğin yapısını etkileyen hastalıklar MALLYA, Sanjay; LAM, Ernest. White and Pharoah's Oral radiology E-book: principles and interpretation: second South Asia Edition E-Book. Elsevier India, 2019.
3) Malign neoplazmlar MALLYA, Sanjay; LAM, Ernest. White and Pharoah's Oral radiology E-book: principles and interpretation: second South Asia Edition E-Book. Elsevier India, 2019.
4) Bilateral patolojilerin değerlendirilmesi MALLYA, Sanjay; LAM, Ernest. White and Pharoah's Oral radiology E-book: principles and interpretation: second South Asia Edition E-Book. Elsevier India, 2019.
5) Hayalet görüntüler MALLYA, Sanjay; LAM, Ernest. White and Pharoah's Oral radiology E-book: principles and interpretation: second South Asia Edition E-Book. Elsevier India, 2019.
6) Periapikal lezyonlar MALLYA, Sanjay; LAM, Ernest. White and Pharoah's Oral radiology E-book: principles and interpretation: second South Asia Edition E-Book. Elsevier India, 2019.
7) Periapial radyoopak patolojiler ve hipersementozis MALLYA, Sanjay; LAM, Ernest. White and Pharoah's Oral radiology E-book: principles and interpretation: second South Asia Edition E-Book. Elsevier India, 2019.
8) ara sınav MALLYA, Sanjay; LAM, Ernest. White and Pharoah's Oral radiology E-book: principles and interpretation: second South Asia Edition E-Book. Elsevier India, 2019.
9) Paranazal sinüs hastalıkları ve kraniofasial anomaliler MALLYA, Sanjay; LAM, Ernest. White and Pharoah's Oral radiology E-book: principles and interpretation: second South Asia Edition E-Book. Elsevier India, 2019.
10) Temporamandibular eklem hastalıkları, yumuşak doku kalsifikasyonları ve ossifikasonları MALLYA, Sanjay; LAM, Ernest. White and Pharoah's Oral radiology E-book: principles and interpretation: second South Asia Edition E-Book. Elsevier India, 2019.
11) Tükürük bezi hastalıkları MALLYA, Sanjay; LAM, Ernest. White and Pharoah's Oral radiology E-book: principles and interpretation: second South Asia Edition E-Book. Elsevier India, 2019.
12) Vaka yönetimi MALLYA, Sanjay; LAM, Ernest. White and Pharoah's Oral radiology E-book: principles and interpretation: second South Asia Edition E-Book. Elsevier India, 2019.
13) Vaka yönetim White, S. C., & Pharoah, M. J. (2014). Oral radiology-E-Book: Principles and interpretation. Elsevier Health Sciences.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: MALLYA, Sanjay; LAM, Ernest. White and Pharoah's Oral radiology E-book: principles and interpretation: second South Asia Edition E-Book. Elsevier India, 2019.

Diğer Kaynaklar: MALLYA, Sanjay; LAM, Ernest. White and Pharoah's Oral radiology E-book: principles and interpretation: second South Asia Edition E-Book. Elsevier India, 2019.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Program Kazanımları
1) Diş hekimliği alanında temel ve güncel bilgilere sahiptir, bilimsel yayınları takip eder ve kanıta dayalı verileri mesleki pratiğine uygular.
2) Diş hekimliği alanında teşhis ve tedaviye özgü cihaz, alet ve malzemeleri bilir ve etkili bir şekilde kullanır.
3) Diş hekimliği alanında sahip olduğu bilgileri eleştirel yaklaşarak değerlendirir, sağlık alanındaki disiplinlerin bilgileri ile bütünleştirir, analiz ve sentez ederek kullanır.
4) Diş hekimliği alanı ile ilgili proje üretir, diğer sağlık disiplinleri ile çalışabilir, araştırma ekibinin bir üyesi olarak yer alır ve elde edilen sonuçları bilimsel düzeyde değerlendirir ve raporlar.
5) Diş hekimliği mesleğine katkı sağlayacak bilgileri uygulamaları sırasında kullanır, öngörülemeyen durumlarda sorumluluk alır ve çözüm üretir.
6) Diş hekimliği bilgilerini sosyal ve bilimsel ortamlarda yazılı, sözlü ve görsel olarak meslektaşları ile paylaşır, karşılaştırır ve bilgi alışverişinde bulunur.
7) Hasta mahremiyeti de dahil olmak üzere sosyal, bilimsel ve etik değerler çerçevesinde hasta ve hasta yakınları ile iletişim halinde olup, hastanın tüm özelliklerini bilir ve hasta odaklı bir yaklaşımla en uygun tedaviyi önerir.
8) Diş hekimliği uygulamalarının daha ileri düzeye ulaşması için teknolojik gelişmeleri takip eder, ulusal ve uluslararası çalışmalara katılır, kendi gözlem, tecrübe ve araştırmalarını paylaşır ve sunar.
9) Diş hekimliği mesleği süresince yaşam boyu öğrenme ilkesini benimseyerek, güncel kanıta dayalı diş hekimliği bilgilerini takip eder ve mesleki uygulamaları sırasında kullanır.
10) Diş Hekimliği pratiğinde istismar ve bağımlılık gibi durumlarda, toplumsal etik ve hukuk kurallarının gerektirdiği davranışları sergileyerek tedaviyi gerçekleştirir, ilgili verileri toplar ve kayıt altına alır.
11) Diş hekimliği alanındaki temel ve güncel bilgileri ulusal değerler ve ülke gerçekleri çerçevesinde toplumun yararına olacak şekilde meslek uygulamaları sırasında kullanır.
12) Doğal afetlerde ve acil durumlarda, diş hekimliği mesleğinin gerektirdiği koruyucu önlemleri alır; hasta ve toplum yararına olan mesleki uygulamaları gerçekleştirir.
13) Diş hekimliği sağlık politikası ile ilgili fikir üretir, birey ve toplum sağlığını önceler, koruyucu ve tedavi edici hekimlik uygulamalarını bilimsel, etik ve kalite süreçleri çerçevesinde yürütür.
14) Diş hekimliği mesleğinde sık karşılaşılan belirti ve bulguları ayırt eder, tedavi planı yapar ve gerektiğinde sevk eder, hastalıkları ve klinik durumları aciliyetine ve hasta önceliğine uygun olarak yönetir.
15) Çalıştığı ekibin liderlik sorumluluğunu üstlenebilir, bilimsel kriterlere uygun şekilde yönetebilir, ekibin profesyonel gelişimini destekleyebilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Diş hekimliği alanında temel ve güncel bilgilere sahiptir, bilimsel yayınları takip eder ve kanıta dayalı verileri mesleki pratiğine uygular.
2) Diş hekimliği alanında teşhis ve tedaviye özgü cihaz, alet ve malzemeleri bilir ve etkili bir şekilde kullanır.
3) Diş hekimliği alanında sahip olduğu bilgileri eleştirel yaklaşarak değerlendirir, sağlık alanındaki disiplinlerin bilgileri ile bütünleştirir, analiz ve sentez ederek kullanır.
4) Diş hekimliği alanı ile ilgili proje üretir, diğer sağlık disiplinleri ile çalışabilir, araştırma ekibinin bir üyesi olarak yer alır ve elde edilen sonuçları bilimsel düzeyde değerlendirir ve raporlar.
5) Diş hekimliği mesleğine katkı sağlayacak bilgileri uygulamaları sırasında kullanır, öngörülemeyen durumlarda sorumluluk alır ve çözüm üretir.
6) Diş hekimliği bilgilerini sosyal ve bilimsel ortamlarda yazılı, sözlü ve görsel olarak meslektaşları ile paylaşır, karşılaştırır ve bilgi alışverişinde bulunur.
7) Hasta mahremiyeti de dahil olmak üzere sosyal, bilimsel ve etik değerler çerçevesinde hasta ve hasta yakınları ile iletişim halinde olup, hastanın tüm özelliklerini bilir ve hasta odaklı bir yaklaşımla en uygun tedaviyi önerir.
8) Diş hekimliği uygulamalarının daha ileri düzeye ulaşması için teknolojik gelişmeleri takip eder, ulusal ve uluslararası çalışmalara katılır, kendi gözlem, tecrübe ve araştırmalarını paylaşır ve sunar.
9) Diş hekimliği mesleği süresince yaşam boyu öğrenme ilkesini benimseyerek, güncel kanıta dayalı diş hekimliği bilgilerini takip eder ve mesleki uygulamaları sırasında kullanır.
10) Diş Hekimliği pratiğinde istismar ve bağımlılık gibi durumlarda, toplumsal etik ve hukuk kurallarının gerektirdiği davranışları sergileyerek tedaviyi gerçekleştirir, ilgili verileri toplar ve kayıt altına alır.
11) Diş hekimliği alanındaki temel ve güncel bilgileri ulusal değerler ve ülke gerçekleri çerçevesinde toplumun yararına olacak şekilde meslek uygulamaları sırasında kullanır.
12) Doğal afetlerde ve acil durumlarda, diş hekimliği mesleğinin gerektirdiği koruyucu önlemleri alır; hasta ve toplum yararına olan mesleki uygulamaları gerçekleştirir.
13) Diş hekimliği sağlık politikası ile ilgili fikir üretir, birey ve toplum sağlığını önceler, koruyucu ve tedavi edici hekimlik uygulamalarını bilimsel, etik ve kalite süreçleri çerçevesinde yürütür.
14) Diş hekimliği mesleğinde sık karşılaşılan belirti ve bulguları ayırt eder, tedavi planı yapar ve gerektiğinde sevk eder, hastalıkları ve klinik durumları aciliyetine ve hasta önceliğine uygun olarak yönetir.
15) Çalıştığı ekibin liderlik sorumluluğunu üstlenebilir, bilimsel kriterlere uygun şekilde yönetebilir, ekibin profesyonel gelişimini destekleyebilir.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 1 1 28
Ara Sınavlar 1 4 1 5
Final 1 6 1 7
Toplam İş Yükü 40