UNI242 Basic Issues in Sociologyİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Tıp (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Tıp (İngilizce)

Önizleme

Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: UNI242
Ders İsmi: Sosyolojide Temel Sorular
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
5
Öğretim Dili: English
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Üniversite Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. SELEN YANMAZ
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi Selen Yanmaz
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders öğrencileri sosyolojik tahayyüllerini ortaya çıkarmayı ve beslemeyi amaçlar. Sosyolojik tahayyül onlara kişisel biyografilerinin toplumsal yapı ve içinde yaşadıkları toplumsal ve tarihsel bağlam ile ilişkisini göstermeyi amaçlar. Günlük olarak ilgilendikleri kişisel problemlerin daha büyük toplumsal sorunlarla güçlü bağları olduğunu, ve dolayısıyla, sebep ve kaynaklarının bireyin dışında olduğunu önerir.
Bu dersin temel amaçlarından biri öğrencileri toplumsal sorular hakkında daha eleştirel düşünmeleri konusunda motive etmektir. Onlara toplumsal ve tarihsel bağlamlarla ilgili olarak toplumsal inşanın nasıl olduğunu ve böylece toplumsal yaşamı eleştirel olarak analiz etmeyi öğretir.
Dersin İçeriği: Bu ders sosyolojide temel soruların güncel araştırma ve literatüre ve temel sosyolojik kuramlara dayanarak keşfedilmesini içerir. Toplumsal yapılar/kurumlar, kültür ve ,insan deneyimleri arasındaki bağları inceler. Öğrenciler sosyolojideki temel sorular etrafındaki ana tartışmaşları takip etmeyi ve eleştirel sosyolojik bakış açısından popüler söylemleri değerlendirmeyi öğrenirler.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Sosyolojide ve sosyal bilimlerde kuramların ve kuramsal bakış açılarını anlama becerisine sahiptir.
2) Toplumsal, iktisadi ve tarihsel çerçeve içinde akılcı düşünerek toplumsal, iktisadi ve tarihsel olguları sosyolojik açıdan yorumlama bilgi ve becerisine sahiptir.
3) Sosyolojinin ve ilgili diğer alanların sorunlarını ele alırken eleştirel düşünür ve bu alanlarda yapılmış kuramsal ve ampirik çalışmaları eleştirel bir bakış açısı altında değerlendirir.
4) Çağdaş toplumun sorunlarına ilgi geliştirir ve bu sorunları geniş bir perspektiften bakarak ve yorumlayarak anlayabilir.
5) Sosyolojik bilgi ve araştırma becerilerini disiplinlerarası çalışmalarda uygular ve başka disiplinlere de bu becerilerin aktarır.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş
2) What is Sociology? • Giddens et al. Chapter 1 – What is Sociology?
3) Doing Sociology • Giddens et al. Chapter 2 – Asking and Answering Sociological Questions • Thio, Alex and Jim D. Taylor. Social Problems. Sudbury, MA: Jones and Bartlett Learning 2012, “Introduction to Social Problems” Pages: 1-13 (available online at http://samples.jbpub.com/9780763793098/93098_CH01_Thio.pdf)
4) Toplumsallaşma ve Toplumsal Etkileşim • Giddens et al. Chapter 4 – Socialization and the Life Course (pg 91 – 107 and pg 110 to end of chapter) • Giddens et al. Chapter 5 – Social Interaction and Everyday life in the Age of the Internet (pg 121-133 and 136 to end of chapter)
5) Midterm
6) Kültür, Sınıf, ve Tüketim • Giddens et al. Chapter 3 – Culture and Society • Wright, Bradley. “Conspicuous consumption and your iPhone” (available online at http://www.everydaysociologyblog.com/2008/09/conspicuous-con.html) • Sternheimer, Karen. “Consuming Home” (available online at https://www.everydaysociologyblog.com/2015/07/consuming-home.html#more) • Giddens et al. Chapter 8 – Stratification, Class and Inequality (From beginning of chapter to pg 236)
7) Kültür, Sınıf, ve Tüketim Giddens et al. Chapter 3 – Culture and Society • Wright, Bradley. “Conspicuous consumption and your iPhone” (available online at http://www.everydaysociologyblog.com/2008/09/conspicuous-con.html) • Sternheimer, Karen. “Consuming Home” (available online at https://www.everydaysociologyblog.com/2015/07/consuming-home.html#more) Giddens et al. Chapter 8 – Stratification, Class and Inequality (From beginning of chapter to pg 236)
8) Toplumsal Cinsiyet • Giddens et al. Chapter 10 – Gender Inequality • Barber, Kristen. “The Well-Coiffed Man: Class, Race, and Heterosexual Masculinity in the Hair Salon” Gender&Society. 2008 22: 455 • Steinem, Gloria. “If Men Could Menstruate” in Ms. Magazine. 1978. (available online at http://www.haverford.edu/psych/ddavis/p109g/steinem.menstruate.html)
9) Toplumsal Cinsiyet • Giddens et al. Chapter 10 – Gender Inequality • Barber, Kristen. “The Well-Coiffed Man: Class, Race, and Heterosexual Masculinity in the Hair Salon” Gender&Society. 2008 22: 455 • Steinem, Gloria. “If Men Could Menstruate” in Ms. Magazine. 1978. (available online at http://www.haverford.edu/psych/ddavis/p109g/steinem.menstruate.html)
10) Irk ve Etnisite Giddens et al. Chapter 11 – Race, Ethnicity, and Racism • Cole, Nicki Lisa. “What Is Racial Formation Theory?”. 2019. (available online at https://www.thoughtco.com/racial-formation-3026509)
11) İş, Ekonomi, ve Küresel Eşitsizlik • Giddens et al., Ch. 14 “Work and Economic Life” • Giddens et al., Ch. 9 “Global Inequality” • Giddens et al., Ch. 19 “Population, Urbanization and the Environment” (From “Population growth, Urbanization, and environmental Challenges” pg 674 to 681) • Giddens et al., Ch. 20 “Globalization in a Changing World” (From the beginning of the chapter, pg 689 to 705, From “Globalization and Inequality “ pg 711 to end of chapter) • Ghosh, Jayati. “150 years of 'Das Kapital': How relevant is Marx today?”. 2017. (available online at https://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2017/08/150-years-das-kapital-relevant-marx-today-170817115417283.html) • Kaufman, Scott Eric “‘No one is making them stop’: Why corporations outsource catastrophe -and workers pay the price” (available online at http://www.salon.com/2015/07/06/no_one_is_making_them_stop_why_corporations_ outsource_catastrophe_and_workers_pay_the_price/)
12) İş, Ekonomi, ve Küresel Eşitsizlik • Giddens et al., Ch. 14 “Work and Economic Life” • Giddens et al., Ch. 9 “Global Inequality” • Giddens et al., Ch. 19 “Population, Urbanization and the Environment” (From “Population growth, Urbanization, and environmental Challenges” pg 674 to 681) • Giddens et al., Ch. 20 “Globalization in a Changing World” (From the beginning of the chapter, pg 689 to 705, From “Globalization and Inequality “ pg 711 to end of chapter) • Ghosh, Jayati. “150 years of 'Das Kapital': How relevant is Marx today?”. 2017. (available online at https://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2017/08/150-years-das-kapital-relevant-marx-today-170817115417283.html) • Kaufman, Scott Eric “‘No one is making them stop’: Why corporations outsource catastrophe -and workers pay the price” (available online at http://www.salon.com/2015/07/06/no_one_is_making_them_stop_why_corporations_ outsource_catastrophe_and_workers_pay_the_price/)
13) Toplumsal Sapkınlık, Toplumsal Kontrol, ve Toplumsal Değişim • Giddens et al., Ch. 7 “Conformity, Deviance and Crime” • Jeffrey Reiman and Paul Leighton, The Rich Get Richer and the Poor Get Prison: Ideology, Class, and Criminal Justice, Ninth Edition. Boston: Pearson, 2010, “Introduction: Criminal Justice through the Looking Glass, or Winning by Losing” pg 20-27 • Essig, Kate. “Activism Or Slacktivism? How Social Media Hurts And Helps Student Activism” (available online at http://news.stlpublicradio.org/post/activism-or-slacktivism- how-social-media-hurts-and-helps-student-activism) • Castells, Manuel. “Opening: Networking Minds, Creating Meaning, Contesting Power” pp 1- 20 in Networks of Outrage and Hope: Social Movements in the Internet Age. 2012. Malden, MA: Polity Press.
14) Özet

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Giddens, Anthony, Mitchell Duneier, Richard P. Appelbaum, Deborah Carr. 2018.
Introduction to Sociology (Seagull Eleventh Edition).
Diğer Kaynaklar: Lecturer's notes

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Tıbbın, tıbbi uygulamaların ve hekimlik mesleğinin tarihsel gelişimini ve toplum için önemini bilir.
2) İnsan vücudunun normal yapı ve fonksiyonunu molekül, hücre, doku, organ ve sistemler düzeyinde bilir.
3) Hastalarından doğru ve etkin sosyal ve tıbbi öykü alabilir, kapsamlı fizik muayene yapabilir.
4) Hastalıklarla ilgili laboratuvar işlemlerini bilir; birinci basamakta, gerekli materyali (kan, idrar, vb.) uygun yöntemlerle hastadan elde ederek tanı ve takip için gerekli laboratuvar işlemlerini yapabilir ya da laboratuvar tetkik talebinde bulunabilir.
5) Hastalıklar sırasında yapı ve fonksiyonlarda meydana gelen patolojik değişiklikleri fizyolojik olandan ayırabilir. Hastanın öyküsü, fizik muayene, laboratuvar ve görüntüleme bulgularını yorumlayabilir ve hastanın problemine yönelik ön-tanı ve tanıya varabilir.
6) Birincil bakım ve acil hekimlik tedavi uygulamalarını, rehabilitasyon aşamalarını bilir, planlar ve uygulayabilir.
7) Hasta kayıtlarını doğru ve etkin olarak tutabilir, hasta bilgileri ve kayıtlarının mahremiyetinin önemini bilir ve bu mahremiyeti korur.
8) Klinik karar verme sürecini, kanıta dayalı tıp uygulamalarını ve güncel yaklaşımları bilir.
9) Koruyucu sağlık önlemleri ile bireylerin hastalıklardan korunmasında ve sağlığın geliştirilmesindeki temel prensipleri bilir, uygulayabilir ve risk altındaki birey ve/veya toplumu tanır, epidemi, pandemi gibi toplum sağlığı sorunlarında hekim sorumluluğunu üstlenir.
10) Biyopsikososyal yaklaşımı bilir, hastalıkların nedenlerini, bireyi ve çevresi ile etkileşimini göz önüne alarak değerlendirir.
11) Hasta ve yakınları, toplum ve meslektaşları ile sözlü ve/veya yazılı olarak etkin iletişim kurabilir.
12) Araştırma yapma teknik, yöntem ve kurallarını bilir. Bilimi ve bilimsel yöntemi etik kurallar çerçevesinde kullanarak yeni mesleki bilgi ve uygulamaların oluşturulmasına, paylaşılmasına, uygulanmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunur.
13) Sağlık verilerini toplayabilir, analiz edebilir, özetleyerek sunabilir, adli rapor düzenleyebilir.
14) Hekimin eğitici, idareci ve araştırmacı olarak sağlık hizmet sunumundaki yerini bilir. Toplumun sağlık düzeyini yükseltme hedefiyle kurulmuş tüm disiplinler arası ekiplerde kendisinin ve birlikte çalıştığı ekip arkadaşlarının mesleki ve kişisel gelişimleri ile ilgili sorumluluk alır.
15) Çalışan sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularını bilir ve gerektiğinde sorumluluk alır.
16) Sağlık politikalarını bilir ve uygulama alanındaki etkilerini değerlendirebilir.
17) Tıp alanındaki bilgilerini yaşam boyu öğrenme sorumluluğu çerçevesinde güncel tutar.
18) Mesleğini, etik yükümlülük ve hukuki sorumluluklarını bilerek, insani değerleri ön planda tutarak ve ayrım gözetmeksizin özveri ile hekimlik yaşamı boyunca uygular.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Tıbbın, tıbbi uygulamaların ve hekimlik mesleğinin tarihsel gelişimini ve toplum için önemini bilir.
2) İnsan vücudunun normal yapı ve fonksiyonunu molekül, hücre, doku, organ ve sistemler düzeyinde bilir.
3) Hastalarından doğru ve etkin sosyal ve tıbbi öykü alabilir, kapsamlı fizik muayene yapabilir.
4) Hastalıklarla ilgili laboratuvar işlemlerini bilir; birinci basamakta, gerekli materyali (kan, idrar, vb.) uygun yöntemlerle hastadan elde ederek tanı ve takip için gerekli laboratuvar işlemlerini yapabilir ya da laboratuvar tetkik talebinde bulunabilir.
5) Hastalıklar sırasında yapı ve fonksiyonlarda meydana gelen patolojik değişiklikleri fizyolojik olandan ayırabilir. Hastanın öyküsü, fizik muayene, laboratuvar ve görüntüleme bulgularını yorumlayabilir ve hastanın problemine yönelik ön-tanı ve tanıya varabilir.
6) Birincil bakım ve acil hekimlik tedavi uygulamalarını, rehabilitasyon aşamalarını bilir, planlar ve uygulayabilir.
7) Hasta kayıtlarını doğru ve etkin olarak tutabilir, hasta bilgileri ve kayıtlarının mahremiyetinin önemini bilir ve bu mahremiyeti korur.
8) Klinik karar verme sürecini, kanıta dayalı tıp uygulamalarını ve güncel yaklaşımları bilir.
9) Koruyucu sağlık önlemleri ile bireylerin hastalıklardan korunmasında ve sağlığın geliştirilmesindeki temel prensipleri bilir, uygulayabilir ve risk altındaki birey ve/veya toplumu tanır, epidemi, pandemi gibi toplum sağlığı sorunlarında hekim sorumluluğunu üstlenir.
10) Biyopsikososyal yaklaşımı bilir, hastalıkların nedenlerini, bireyi ve çevresi ile etkileşimini göz önüne alarak değerlendirir.
11) Hasta ve yakınları, toplum ve meslektaşları ile sözlü ve/veya yazılı olarak etkin iletişim kurabilir.
12) Araştırma yapma teknik, yöntem ve kurallarını bilir. Bilimi ve bilimsel yöntemi etik kurallar çerçevesinde kullanarak yeni mesleki bilgi ve uygulamaların oluşturulmasına, paylaşılmasına, uygulanmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunur.
13) Sağlık verilerini toplayabilir, analiz edebilir, özetleyerek sunabilir, adli rapor düzenleyebilir.
14) Hekimin eğitici, idareci ve araştırmacı olarak sağlık hizmet sunumundaki yerini bilir. Toplumun sağlık düzeyini yükseltme hedefiyle kurulmuş tüm disiplinler arası ekiplerde kendisinin ve birlikte çalıştığı ekip arkadaşlarının mesleki ve kişisel gelişimleri ile ilgili sorumluluk alır.
15) Çalışan sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularını bilir ve gerektiğinde sorumluluk alır.
16) Sağlık politikalarını bilir ve uygulama alanındaki etkilerini değerlendirebilir.
17) Tıp alanındaki bilgilerini yaşam boyu öğrenme sorumluluğu çerçevesinde güncel tutar.
18) Mesleğini, etik yükümlülük ve hukuki sorumluluklarını bilerek, insani değerleri ön planda tutarak ve ayrım gözetmeksizin özveri ile hekimlik yaşamı boyunca uygular.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 0 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 12 4 48
Ara Sınavlar 1 12 1 13
Final 1 21 1 22
Toplam İş Yükü 125