ECZ204 Analitik Kimya 2İstinye ÜniversitesiAkademik Programlar EczacılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Eczacılık

Önizleme

Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ECZ204
Ders İsmi: Analitik Kimya 2
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
5
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. AYÇA BAL ÖZTÜRK
Dersi Veren(ler): Ayça BAL ÖZTÜRK
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı, Analitik Kimya’nın önemli bir bölümü olan enstrümental analizin ne olduğuna dair sağlam bir bilgi ve düşünce altyapısı oluşturmaktır. Enstrümantal analiz teknikleri hakkında temel bilgileri öğreterek, öğrencilere nitel ve nicel kimyasal analizleri yapabilmesi için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmaktır. Farmasötik preparatların ve tıbbi ürünlerin kantitatif analizine yönelik araştırma projeleri geliştirebilecek ve ilaç endüstrinin sorunlarına çözüm üretebilecek birey yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği: Enstrümantal analize giriş, Analitik yöntem seçimi, Validasyon, Enstrümental analiz teknikleri, teorileri ve uygulamaları

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) UV spektroskopi ve FTIR cihazlarının ana hatlarını ve çalışma prensibini, spectrum alma tekniklerini tanımlar. Kalitatif ve/veya kantitatif analiz sonuçlarını analiz eder.
2) Ayırma tekniklerinin temel ilkelerini tartışır.
3) Kromatografinin temel prensiplerini tartışır.
4) Yüksek performanslı sıvı kromatografi, gaz kromatografisi cihazlarının ana hatlarını ve çalışma prensibini , spectrum alma tekniklerini tanımlar.
5) Süperkritik akışkan kromatografisi ve özütlemesi yöntemlerini tartışır.
6) Analitik yöntem seçim kriterlerini tanır ve yöntem validasyonunu ve kalibrasyonu tartışır.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Analitik Kimyada Enstrümantal Analize Giriş
2) Spektrofotometrik Yöntemlere Giriş
3) UV-Görünür Bölge Spektrofotometresi I (UV-Vis)
4) UV-Görünür Bölge Spektrofotometresi II (UV-Vis)
5) Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR)
6) X-Işını Difraktometresi (XRD)
7) Ara Sınav
8) Analitik Ayırmalar
9) Kromatografik Ayırmalara Giriş
10) Gaz Kromatografisi (GC)
11) Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC)
12) Çeşitli Ayırma Yöntemleri ve Otomatik analiz Yöntemleri
13) Validasyon
14) Kimyasal Analizin Pratikte Uygulamaları
15) FİNAL SINAVI

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1) ENSTRÜMENTAL ANALİZ
●SKOOG, WEST HOLLER CROUCH
ÇEVİRİ EDİTÖRLERİ: ESMA KILIÇ●HAMZA YILMAZ 6. BASKI BİLİM YAYINCILIK
Diğer Kaynaklar: 2) İNSTRUMENTAL ANALİZ
●PROF. DR. TURGUT GÜNDÜZ
GAZİ KİTAPEVİ
3) NİCEL KİMYASAL ANALİZ
●DANİEL C. HARRIS
ÇEVİRİ EDİTÖRLERİ: ALİ REHBER TÜRKER
PALME YAYINCILIK
4)ANALİTİK METOTLARIN GELİŞTİRİLMESİ VE VALİDASYON
●PROF. DR. HASAN AYDIN
GAZİ KİTABEVİ
5) ANALİTİK KİMYA TEMEL İLKELER
●SKOG WEAST HOLLER CROUCH
ÇEVİRİ EDİTÖRLERİ: ESMA KILIÇ●HAMZE YILMAZ SEKİZİNCİ BASIMDAN ÇEVİRİ
BİLİM YAYINCILIK

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

6

Program Kazanımları
1) Eczacılık alanındaki temel, mesleki ve teknolojik bilgilerin ve eczacılık uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini yasal, deontolojik ve etik kurallara uyarak disiplinler arası uygular ve geliştirir. 3 3 3 3 3 3
2) Eczacılık mesleği ile ilgili terminolojiyi tanımlar; problem çözer, etkin ve etkili bir şekilde bilgi teknolojilerini kullanarak eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşır, güncel literatürü izleyip değerlendirdikten sonra uygulamasını, iletişimini yapar, paylaşır. 3 3 3 3 3 3
3) İnsan vücudunun anatomik yapısı, sistemlerin fizyolojik çalışma prensipleri, organizmadaki biyokimyasal, immünolojik olaylar ve mikroorganizmalar hakkında teorik ve pratik bilgiyi kullanır.
4) Temel ve ileri analitik teknikleri ve yöntemlerini kalitatif/kantitatif analizler yaparak kullanır ve elde ettiği bulguları uygun istatiksel yöntemleri kullanarak yorumlar. 3 3 3 3 3 3
5) Tıbbi bitkileri, bitkisel drogları ve etkin maddeleri tanır; tıbbi amaçla kullanılan doğal ürünleri geliştirme becerisi kazanır.
6) Klinik eczacılık, farmakoekonomi, farmakoterapi ve fitoterapinin esaslarını kullanarak, akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde hasta-odaklı ve bireyselleştirilmiş farmasötik bakım hizmetini diğer sağlık personeli ile birlikte uygular.
7) İlaçların biyolojik özelliklerini, yapı-etki ilişkilerini, metabolizmalarını bilir ve yeni ilaç adaylarının sentez ve geliştirme becerisini kazanır.
8) Doğal kaynaklı ve/veya sentetik etkin madde içeren ürünlerin, ileri tedavi tıbbi ürünlerinin, radyofarmasötiklerin ve kozmetik ürünlerin formülasyonları, üretimleri, stabiliteleri, kalite güvencesi, ruhsatlandırma, patent çalışmaları, yasal düzenlemeleri hakkında yetkindir.
9) İlaçların farmakokinetik ve farmakodinamik özelliklerini, etkisini değiştiren faktörlerini, toksik etkilerini, farmakolojik etkisi ve risk değerlendirme yöntemini yorumlar. İlaç etkileşmelerini, istenmeyen ilaç reaksiyonlarını raporlar, izler ve önlenmesi hakkında teorik/pratik bilgiyi uygular.
10) Sağlık profesyoneli olarak mesleki uygulamalarında bakım veren, karar verici, iletişimci, yönetici, yaşam boyu öğrenen, öğretici, lider ve araştırmacı bir eczacı olarak kanıta dayalı eczacılık prensiplerini ulusal ve evrensel değerleri gözeterek uygular. 3 3 3 3 3 3
11) Toplum eczanesi, hastaneler, ilaç, tıbbi cihaz, bitkisel ürünler ve kozmetik sektörleri, sağlık kurum ve kuruluşları, klinik araştırma şirketleri, üniversite ve Ar-Ge merkezleri gibi çeşitli alanlarda çalışabilir. 3 3 3 3 3 3

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Eczacılık alanındaki temel, mesleki ve teknolojik bilgilerin ve eczacılık uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini yasal, deontolojik ve etik kurallara uyarak disiplinler arası uygular ve geliştirir. 3
2) Eczacılık mesleği ile ilgili terminolojiyi tanımlar; problem çözer, etkin ve etkili bir şekilde bilgi teknolojilerini kullanarak eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşır, güncel literatürü izleyip değerlendirdikten sonra uygulamasını, iletişimini yapar, paylaşır. 3
3) İnsan vücudunun anatomik yapısı, sistemlerin fizyolojik çalışma prensipleri, organizmadaki biyokimyasal, immünolojik olaylar ve mikroorganizmalar hakkında teorik ve pratik bilgiyi kullanır.
4) Temel ve ileri analitik teknikleri ve yöntemlerini kalitatif/kantitatif analizler yaparak kullanır ve elde ettiği bulguları uygun istatiksel yöntemleri kullanarak yorumlar. 3
5) Tıbbi bitkileri, bitkisel drogları ve etkin maddeleri tanır; tıbbi amaçla kullanılan doğal ürünleri geliştirme becerisi kazanır.
6) Klinik eczacılık, farmakoekonomi, farmakoterapi ve fitoterapinin esaslarını kullanarak, akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde hasta-odaklı ve bireyselleştirilmiş farmasötik bakım hizmetini diğer sağlık personeli ile birlikte uygular.
7) İlaçların biyolojik özelliklerini, yapı-etki ilişkilerini, metabolizmalarını bilir ve yeni ilaç adaylarının sentez ve geliştirme becerisini kazanır.
8) Doğal kaynaklı ve/veya sentetik etkin madde içeren ürünlerin, ileri tedavi tıbbi ürünlerinin, radyofarmasötiklerin ve kozmetik ürünlerin formülasyonları, üretimleri, stabiliteleri, kalite güvencesi, ruhsatlandırma, patent çalışmaları, yasal düzenlemeleri hakkında yetkindir.
9) İlaçların farmakokinetik ve farmakodinamik özelliklerini, etkisini değiştiren faktörlerini, toksik etkilerini, farmakolojik etkisi ve risk değerlendirme yöntemini yorumlar. İlaç etkileşmelerini, istenmeyen ilaç reaksiyonlarını raporlar, izler ve önlenmesi hakkında teorik/pratik bilgiyi uygular.
10) Sağlık profesyoneli olarak mesleki uygulamalarında bakım veren, karar verici, iletişimci, yönetici, yaşam boyu öğrenen, öğretici, lider ve araştırmacı bir eczacı olarak kanıta dayalı eczacılık prensiplerini ulusal ve evrensel değerleri gözeterek uygular. 3
11) Toplum eczanesi, hastaneler, ilaç, tıbbi cihaz, bitkisel ürünler ve kozmetik sektörleri, sağlık kurum ve kuruluşları, klinik araştırma şirketleri, üniversite ve Ar-Ge merkezleri gibi çeşitli alanlarda çalışabilir. 3

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Laboratuvar 14 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Bütünleme Pratik 1 % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 13 1 2 1 52
Laboratuvar 13 1 2 1 52
Ara Sınavlar 1 20 2 2 24
Final 1 30 2 2 34
Toplam İş Yükü 162