İşletme (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | UNI435 | ||||
Ders İsmi: | Sağlığın Geliştirilmesi | ||||
Ders Yarıyılı: |
Güz Bahar |
||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | English | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Üniversite Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üy. SERPİL TOPÇU | ||||
Dersi Veren(ler): | Serpil Topçu | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu derste öğrencilerin, birey, aile ve toplum gruplarının sağlığının koruması ve geliştirilmesi konularında bilgi sahibi olması, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını kazandırılması, davranış değiştirme stratejilerini planlama, uygulama ve değerlendirme konusunda temel düzeyde bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği: | Bu ders; sağlık geliştirmesi kavramının tanımı, önemi ve tarihsel gelişmi, sağlığı geliştirme modelleri, ülkemizde sağlığın geliştirilmesine ilişkin uygulamalr ve ebenin görevleri sağlığın geliştirilmesine yönelik farklı alanlarda yapılan uygulama konularını içerir |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) 1. Sağlık ve sağlığın geliştirilmesi ilgili kavramları açıklayabilme 2) Sağlığı etkileyen koşullar ve risk faktörlerini tanımlayabilme 3) Sağlığın geliştirmesinde ebenin rol ve sorumlulukları açıklayabilme 4) Sağlığı geliştirmeye yönelik program ve uygulamalrı açıklayabilme |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Derse giriş | |
2) | Sağlığın Geliştirilmesi Kavramı | ders kaynakları |
3) | Sağlığın Geliştirilmesini Etkileyen Faktörler | references |
4) | Modeller | - |
5) | Türkiye örnekleri | - |
6) | Public holiday | |
7) | ara sınav | ders notları |
8) | Sağlık profesyonelleri ve HP | - |
9) | Stres yönetimi | |
10) | Çevre sağlığı | |
11) | Beslenme ve HP | |
12) | Fiziksel aktivite ve HP | |
13) | Sigara HP | |
14) | Erken tanı ve önemi | |
15) | çocuk sağlığı | |
16) | final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Maville JA, Huerta CG (2008) HealthPromotion in Nursing. ThompsonDelmar Learning, 2nd Edition,New York, USA 2. Allender JA, Rector C, Warner KD 2. Edelman CL, Mandle CL, (2002). Health Promotion Throughout the Lifespan, Mosby, Toronto. 3. Bek, N. (2008). Fiziksel Aktivite ve Sağlığımız, Klasmat Matbaacılık, Ankara. 4. Demirbağ BC. Sağlığı Koruma ve Geliştirme. Göktuğ Basın Yayın ve Dağıtım, Amasya, 2016 5. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri genel Müdürlüğü, Türkiye Obezite (Şişmanlık) İle Mücadele ve Kontrol Programı (2010-2014), 1. Basım, Sağlık Bakanlığı Yayın No: 773. Kuban Matbaacılık Yayıncılık, Ankara, 2010, 6. Öz, F. (2004). Sağlık Alanında Temel Kavramlar, İmaj İç ve Dış Ticaret A.Ş. 7. Tabak, R.S. (2000). Sağlık Eğitimi, Somgür Yayıncılık, Ankara |
Diğer Kaynaklar: | 1. Maville JA, Huerta CG (2008) HealthPromotion in Nursing. ThompsonDelmar Learning, 2nd Edition,New York, USA 2. Allender JA, Rector C, Warner KD 2. Edelman CL, Mandle CL, (2002). Health Promotion Throughout the Lifespan, Mosby, Toronto. 3. Bek, N. (2008). Fiziksel Aktivite ve Sağlığımız, Klasmat Matbaacılık, Ankara. 4. Demirbağ BC. Sağlığı Koruma ve Geliştirme. Göktuğ Basın Yayın ve Dağıtım, Amasya, 2016 5. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri genel Müdürlüğü, Türkiye Obezite (Şişmanlık) İle Mücadele ve Kontrol Programı (2010-2014), 1. Basım, Sağlık Bakanlığı Yayın No: 773. Kuban Matbaacılık Yayıncılık, Ankara, 2010, 6. Öz, F. (2004). Sağlık Alanında Temel Kavramlar, İmaj İç ve Dış Ticaret A.Ş. 7. Tabak, R.S. (2000). Sağlık Eğitimi, Somgür Yayıncılık, Ankara |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||
1) Diğer sosyal bilimleri ve matematiği kullanarak işletme ve yönetim bilimlerine ilişkin geniş ve disiplinlerarası bir perspektife sahip olur. | |||||||||||||
2) İşletmenin farklı fonksiyonlarına ve etkileşimlerine ilişkin bilgi ve beceri sahibi olur. | |||||||||||||
3) Çeşitli iş problemlerinin kavranmasına ve çözümüne yönelik farklı teorik yaklaşımları kullanır. | |||||||||||||
4) Toplumun ihtiyaçlarının ne olduğunun bilincinde olarak bu ihtiyaçları karşılayabilmek için işletme bilgisini kullanır. | |||||||||||||
5) Türkiye iş dünyasının ve küresel iş dünyasının güncel sorunlarına yönelik derinlemesine bilgi sahibi olur. | |||||||||||||
6) Pazar ihtiyaçları ve ekonomik koşulları da göz önünde tutarak görev aldığı kurumun hedeflerini belirler. | |||||||||||||
7) Çeşitli istatistiki teknikleri ve sayısal yöntemleri kullanarak karmaşık iş problemlerini çözer ve istatistik programlarını etkin bir şekilde kullanarak analizler yapar. | |||||||||||||
8) Bir yabancı dili eğitim-öğretim düzeyine göre, Avrupa Dil Portföyü kriteri açısından en az B1 Genel Düzeyi’nde kullanır. | |||||||||||||
9) Takım çalışması, müzakere, liderlik ve girişimcilik yeteneklerini geliştirir. | |||||||||||||
10) Evrensel etik değerlere, sosyal sorumluluk bilincine ve yeterli düzeyde iş hukuku bilgisine sahip olur. | |||||||||||||
11) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutumlar geliştirebilerek bireysel öğrenme ihtiyaçlarını belirler ve bunları gidermeye yönelik çalışmalar yapar. | |||||||||||||
12) Alanı ile ilgili konularda düşünce ve çözüm önerilerini hem yazılı hem de sözlü olarak aktarır ve gerektiğinde hem ulusal hem de uluslararası platformlarda sunar ve yayınlar. | |||||||||||||
13) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı ileri düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Diğer sosyal bilimleri ve matematiği kullanarak işletme ve yönetim bilimlerine ilişkin geniş ve disiplinlerarası bir perspektife sahip olur. | |
2) | İşletmenin farklı fonksiyonlarına ve etkileşimlerine ilişkin bilgi ve beceri sahibi olur. | |
3) | Çeşitli iş problemlerinin kavranmasına ve çözümüne yönelik farklı teorik yaklaşımları kullanır. | |
4) | Toplumun ihtiyaçlarının ne olduğunun bilincinde olarak bu ihtiyaçları karşılayabilmek için işletme bilgisini kullanır. | |
5) | Türkiye iş dünyasının ve küresel iş dünyasının güncel sorunlarına yönelik derinlemesine bilgi sahibi olur. | 2 |
6) | Pazar ihtiyaçları ve ekonomik koşulları da göz önünde tutarak görev aldığı kurumun hedeflerini belirler. | |
7) | Çeşitli istatistiki teknikleri ve sayısal yöntemleri kullanarak karmaşık iş problemlerini çözer ve istatistik programlarını etkin bir şekilde kullanarak analizler yapar. | |
8) | Bir yabancı dili eğitim-öğretim düzeyine göre, Avrupa Dil Portföyü kriteri açısından en az B1 Genel Düzeyi’nde kullanır. | |
9) | Takım çalışması, müzakere, liderlik ve girişimcilik yeteneklerini geliştirir. | |
10) | Evrensel etik değerlere, sosyal sorumluluk bilincine ve yeterli düzeyde iş hukuku bilgisine sahip olur. | |
11) | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutumlar geliştirebilerek bireysel öğrenme ihtiyaçlarını belirler ve bunları gidermeye yönelik çalışmalar yapar. | 3 |
12) | Alanı ile ilgili konularda düşünce ve çözüm önerilerini hem yazılı hem de sözlü olarak aktarır ve gerektiğinde hem ulusal hem de uluslararası platformlarda sunar ve yayınlar. | |
13) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı ileri düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final Pratik | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 100 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 28 |
Ara Sınavlar | 3 | 21 |
Final | 4 | 31 |
Toplam İş Yükü | 122 |