Gastronomi ve Mutfak Sanatları (YL) (Tezli) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | GMS5014 | ||||
Ders İsmi: | Fonsiyonel Gıdalar | ||||
Ders Yarıyılı: |
Güz Bahar |
||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üy. ECE SÜREK | ||||
Dersi Veren(ler): | Ece SÜREK | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Fonksiyonel gıda ve bileşenlerle ilgili temel bilgi ve kavramların öğrenilmesi. |
Dersin İçeriği: | Fonksiyonel gıdaların tanımı, tarihçesi, üretim metotları, sınıflandırılması, sağlığa yararları; ürün grupları bazında fonksiyonel gıdalar, fonksiyonel gıdaların gelişmesinde ve pazar payının artmasındaki nedenler, fonksiyonel bileşenler, probiyotikler, probiyotik gıdalar, bir mikoorganizmanın probiyotik olarak kullanılabilmesi icin gerekli faktörler, bir gıda bileşeninin prebiyotik olarak tanımlanabilmesi için sahip olması gereken özellikler, prebiyotikler, diyet lifleri ve sağlığa faydaları, fenolik bileşenler (fenolik asitler ve flavonoidler) karotenoidler, yağ bazlı bileşenler, vitaminler, mineraller, fonksiyonel gıdalar, fonksiyonel baharatlar |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Fonksiyonel gıda ve fonksiyonel bileşen kavramlarını öğrenir ve tanımlar. 2) Fonksiyonel gıdaları çeşitli özelliklere göre sınıflandırır. 3) Fonksiyonel gıdaların ve bileşenlerin sağlığa olan etkilerini öğrenir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Fonksiyonel Gıdalara Giriş (tanımı, tarihçesi, güncel durumu, üretim metotları) | |
2) | Probiyotikler ve Prebiyotikler | |
3) | Diyet Lifleri | |
4) | Antioksidanlar ve Etki Mekanizmaları | |
5) | Polifenolik Bileşenler ve Karotenoidler | |
6) | Yağ Asitleri | |
7) | Yağ Bazlı Fonksiyonel Bileşenler | |
8) | Ara Sınav | |
9) | Vitamin ve Mineraller | |
10) | Diğer Fonksiyonel Bileşenler | |
11) | Fonksiyonel Gıdalar | |
11) | Fonksiyonel Gıdalar | |
12) | Fonksiyonel Gıdalar | |
13) | Ödev Sunumları | |
14) | Final |
Ders Notları / Kitaplar: | Wildman, R. E., Wildman, R., & Wallace, T. C. (2016). Handbook of nutraceuticals and functional foods. CRC press. |
Diğer Kaynaklar: | Wildman, R. E., Wildman, R., & Wallace, T. C. (2016). Handbook of nutraceuticals and functional foods. CRC press. |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||
1) Gastronomi alanındaki güncel gelişmeleri takip eder. | |||||||
2) İnovatif gastronomi uygulamalarını bilir ve uygular. | |||||||
3) Yemek yapma sürecinde meydana gelen reaksiyonları bilir. | |||||||
4) Anadolu mutfağını ve etnik mutfakları bilimsel yöntemlerle araştırır. | |||||||
5) Temel istatistik uygulamaları ile verileri analiz edebilir. | |||||||
6) Gastronomi alanında yetkinliğe ve yeterli donanıma sahiptir. | |||||||
7) Kaynak taraması yapar, bilimsel araştırma sürecini ve etik ihlalleri bilir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gastronomi alanındaki güncel gelişmeleri takip eder. | |
2) | İnovatif gastronomi uygulamalarını bilir ve uygular. | |
3) | Yemek yapma sürecinde meydana gelen reaksiyonları bilir. | |
4) | Anadolu mutfağını ve etnik mutfakları bilimsel yöntemlerle araştırır. | |
5) | Temel istatistik uygulamaları ile verileri analiz edebilir. | |
6) | Gastronomi alanında yetkinliğe ve yeterli donanıma sahiptir. | |
7) | Kaynak taraması yapar, bilimsel araştırma sürecini ve etik ihlalleri bilir. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ödevler | 1 | 20 | 20 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 30 | 30 | ||||
Final | 1 | 50 | 50 | ||||
Toplam İş Yükü | 100 |