GMS5014 Fonsiyonel Gıdalarİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi ve Mutfak Sanatları (YL) (Tezli)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (YL) (Tezli)

Önizleme

Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GMS5014
Ders İsmi: Fonsiyonel Gıdalar
Ders Yarıyılı: Güz
Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
5
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. ECE SÜREK
Dersi Veren(ler): Ece SÜREK
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Fonksiyonel gıda ve bileşenlerle ilgili temel bilgi ve kavramların öğrenilmesi.
Dersin İçeriği: Fonksiyonel gıdaların tanımı, tarihçesi, üretim metotları, sınıflandırılması, sağlığa yararları; ürün grupları bazında fonksiyonel gıdalar, fonksiyonel gıdaların gelişmesinde ve pazar payının artmasındaki nedenler, fonksiyonel bileşenler, probiyotikler, probiyotik gıdalar, bir mikoorganizmanın probiyotik olarak kullanılabilmesi icin gerekli faktörler, bir gıda bileşeninin prebiyotik olarak tanımlanabilmesi için sahip olması gereken özellikler, prebiyotikler, diyet lifleri ve sağlığa faydaları, fenolik bileşenler (fenolik asitler ve flavonoidler) karotenoidler, yağ bazlı bileşenler, vitaminler, mineraller, fonksiyonel gıdalar, fonksiyonel baharatlar

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Fonksiyonel gıda ve fonksiyonel bileşen kavramlarını öğrenir ve tanımlar.
2) Fonksiyonel gıdaları çeşitli özelliklere göre sınıflandırır.
3) Fonksiyonel gıdaların ve bileşenlerin sağlığa olan etkilerini öğrenir.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Fonksiyonel Gıdalara Giriş (tanımı, tarihçesi, güncel durumu, üretim metotları)
2) Probiyotikler ve Prebiyotikler
3) Diyet Lifleri
4) Antioksidanlar ve Etki Mekanizmaları
5) Polifenolik Bileşenler ve Karotenoidler
6) Yağ Asitleri
7) Yağ Bazlı Fonksiyonel Bileşenler
8) Ara Sınav
9) Vitamin ve Mineraller
10) Diğer Fonksiyonel Bileşenler
11) Fonksiyonel Gıdalar
11) Fonksiyonel Gıdalar
12) Fonksiyonel Gıdalar
13) Ödev Sunumları
14) Final

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Wildman, R. E., Wildman, R., & Wallace, T. C. (2016). Handbook of nutraceuticals and functional foods. CRC press.
Diğer Kaynaklar: Wildman, R. E., Wildman, R., & Wallace, T. C. (2016). Handbook of nutraceuticals and functional foods. CRC press.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

Program Kazanımları
1) Gastronomi alanındaki güncel gelişmeleri takip eder.
2) İnovatif gastronomi uygulamalarını bilir ve uygular.
3) Yemek yapma sürecinde meydana gelen reaksiyonları bilir.
4) Anadolu mutfağını ve etnik mutfakları bilimsel yöntemlerle araştırır.
5) Temel istatistik uygulamaları ile verileri analiz edebilir.
6) Gastronomi alanında yetkinliğe ve yeterli donanıma sahiptir.
7) Kaynak taraması yapar, bilimsel araştırma sürecini ve etik ihlalleri bilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gastronomi alanındaki güncel gelişmeleri takip eder.
2) İnovatif gastronomi uygulamalarını bilir ve uygular.
3) Yemek yapma sürecinde meydana gelen reaksiyonları bilir.
4) Anadolu mutfağını ve etnik mutfakları bilimsel yöntemlerle araştırır.
5) Temel istatistik uygulamaları ile verileri analiz edebilir.
6) Gastronomi alanında yetkinliğe ve yeterli donanıma sahiptir.
7) Kaynak taraması yapar, bilimsel araştırma sürecini ve etik ihlalleri bilir.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ödevler 1 20 20
Ara Sınavlar 1 30 30
Final 1 50 50
Toplam İş Yükü 100