Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezli)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BES5013
Ders İsmi: Beslenme Biyokimyası
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
8
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. ERCÜMENT İLGÜZ
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Makro ve mikro besin ögelerinin metabolizma ve fonksiyonlarını irdelerken beslenme biyokimya ile ilgili araştırmalarda kullanılan materyal ve metodun incelenerek laboratuvar cihazlarının operasyonu, yetenek ve sınırlarının tespitine yönelik bilgi sahibi olmak.
Dersin İçeriği: Besin ögelerinin metabolizma ve fonksiyonları, bazı biyomoleküllerin yapı ve özellikleri, biyokimyasal enerji dönüşümleri, vitamin ve kofaktörlerin biyosentezi, laboratuvar cihazlarında operasyon, yetenek ve sınırların belirlenmesine yönelik çalışmalar.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Beslenme biyokimyası ile ilgili önemli noktalarda ileri düzey bilgi sahibi olur,
2) Biyomoleküllerin yapı ve özellikleri, biyokimyasal enerji dönüşümleri, vitamin ve kofaktörlerin biyosentezi konusunda bilgi sahibi olur,
3) Makro besin ögeleri ve biyolojik aktif bileşenler konusunda bilgi becerilerini laboratuvarda uygulama yetkinliği kazanır,
4) Evaluating the researches on metabolism, functions, and laboratory procedures of macro and micronutrients,

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Genel Giriş
2) Hücre metabolizması, biyoenerjetik mekanizmalarda temel konular, biyokimya laboratuvar tanıtımı
3) Besin ögeleri ve diyette yer alan biyolojik aktif bileşenlerin kan ve diğer dokularda durumu-I
4) Besin ögeleri ve diyette yer alan biyolojik aktif bileşenlerin kan ve diğer dokularda durumu-II
5) Besin ögeleri ve diyette yer alan biyolojik aktif bileşenlerin kan ve diğer dokularda durumu-III
6) Lipid ve yağ asitleri biyokimyası
7) Lipid ve yağ asitlerinin kan ve diğer dokularda değerlendirilmesi
8) Ara Sınav
9) Karbonhidrat ve glukoz biyokimyası
10) Karbonhidrat ve glukozun kan ve diğer dokularda değerlendirilmesi
11) Protein ve amino asit biyokimyası
12) Protein ve amino asitlerin kan ve diğer dokularda değerlendirilmesi
13) Mikro besin ögelerine genel bakış
14) Mikro besin ögelerinin kan ve diğer dokularda değerlendirilmesi
15) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Metabolic Regulation: A Human Perspective (ISBN: 063206384); Blackwell Publishing. 2003.
2.Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition, (ISBN: 072164452X);
WB Saunders. 2000.
3. Textbook of Biochemistry with Clinical Correlations, (ISBN: 0471411361); Wiley-Liss. 2001.
4. Nutritional Biochemistry, (ISBN:0121348369); Academic Press 1999
Diğer Kaynaklar: 1. Metabolic Regulation: A Human Perspective (ISBN: 063206384); Blackwell Publishing. 2003.
2.Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition, (ISBN: 072164452X);
WB Saunders. 2000.
3. Textbook of Biochemistry with Clinical Correlations, (ISBN: 0471411361); Wiley-Liss. 2001.
4. Nutritional Biochemistry, (ISBN:0121348369); Academic Press 1999

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. 3 3 3 3
2) Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. 3 3 3 3
3) Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir.
4) Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir.
5) Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.
6) Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar.
7) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
8) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar.
9) Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.
10) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. 3
2) Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. 3
3) Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir. 1
4) Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir.
5) Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.
6) Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar. 1
7) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
8) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar. 1
9) Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. 1
10) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 13 39
Sınıf Dışı Ders Çalışması 15 146
Ara Sınavlar 1 3
Final 1 3
Toplam İş Yükü 191