Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezli) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | BES5012 | ||||
Ders İsmi: | Beslenme Antropometrisi | ||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr. Gör. MUTTALIP AYAR | ||||
Dersi Veren(ler): | |||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Vücut bileşiminin antropometrik ve laboratuvar yöntemlerle saptamak, büyüme ve gelişmenin değerlendirilmesi ve elde edilen değerlerin kesinlik, doğruluk, güvenirlik yönünden irdelenmesi, değerlerin yorumlanması ve ölçüm yapılması konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak |
Dersin İçeriği: | Beslenme antropometrisi, vücut yağı ve yağsız doku miktarının saptanması, uzunluk, çap, genişlik, deri kıvrım kalınlığı ölçümleri, biyoelektrik impedans analizi |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Beslenme antropometrisini tanımlayarak, kavrar 2) Vücut yağı ve yağsız doku miktarının saptanması yöntemlerini kavrar 3) Uzunluk, çap, genişlik, deri kıvrım kalınlığı ölçümlerini kavrar ve uygular 4) Biyoelektrik impedans analizi yöntemini uygular 5) Laboratuvarda pratik olarak tüm ölçümleri yapar, referans değerlerle kıyaslar ve yorum yapar |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Antropometri tanımı ve kullanımı | |
2) | Vücut bileşiminin saptanması yöntemler. Antropometri ve laboratuar yöntemleri | |
3) | Vücut ağırlığı ve boy uzunluğunun saptanması, referans değerler, indeksler | |
4) | Uzunluk ölçümleri | |
5) | Genişlik ölçümleri | |
6) | Çevre ölçümleri | |
7) | Deri kıvrım kalınlığı ölçümleri | |
8) | Ara Sınav | |
9) | Konu ile ilgili yayınların taranması ve tartışılması | |
10) | Konu ile ilgili yayınların taranması ve tartışılması | |
11) | Konu ile ilgili yayınların taranması ve tartışılması | |
12) | Konu ile ilgili yayınların taranması ve tartışılması | |
13) | Pratik: ölçüm pratiğinin kazanılması | |
14) | Pratik: ölçümlerin referans değerlere göre değerlendirilmesi ve yorumlanması | |
15) | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Lohman TG, Roche AF, Martorell R. (Eds): Anthropometric Standardization Reference Manual, Kinetics Books, Champaign, Illinois, 1988. 2. Gibson RS. Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, Newyork, 1990. 3. Heymsfield SB, Tighe A, Wang Z. Nutritional Assessment by Anthropometric and Biochemical Methods. (Eds. Shils ME, et al) Modern Nutrition in Health and Disease. Lea and Febiger, Philadelphia, 812-841, 1994. 4. Cameron ME, van Staveren WA. Manual on Methodology for Food Consumption Studies. Oxford University Press, Oxford,1988. 5. Walter Willett, Nutritional Epidemiology, 3rd Edition, Oxford Publishing, 2013. 6. Barrie E. Margetts, Design Concepts in Nutritional Epidemiology, 2nd Edition, Oxford Press, 1997, 7. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri 8. Pekcan, G. Hastanın Beslenme Durumunun Saptanması, Diyet El Kitabı, (Yazarlar. A. Baysal ve ark.) 65-116, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2002. |
Diğer Kaynaklar: | 1. Lohman TG, Roche AF, Martorell R. (Eds): Anthropometric Standardization Reference Manual, Kinetics Books, Champaign, Illinois, 1988. 2. Gibson RS. Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, Newyork, 1990. 3. Heymsfield SB, Tighe A, Wang Z. Nutritional Assessment by Anthropometric and Biochemical Methods. (Eds. Shils ME, et al) Modern Nutrition in Health and Disease. Lea and Febiger, Philadelphia, 812-841, 1994. 4. Cameron ME, van Staveren WA. Manual on Methodology for Food Consumption Studies. Oxford University Press, Oxford,1988. 5. Walter Willett, Nutritional Epidemiology, 3rd Edition, Oxford Publishing, 2013. 6. Barrie E. Margetts, Design Concepts in Nutritional Epidemiology, 2nd Edition, Oxford Press, 1997, 7. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri 8. Pekcan, G. Hastanın Beslenme Durumunun Saptanması, Diyet El Kitabı, (Yazarlar. A. Baysal ve ark.) 65-116, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2002. |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||
1) Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | |||||
2) Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | |||||
3) Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir. | ||||||||||
4) Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir. | ||||||||||
5) Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır. | ||||||||||
6) Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar. | ||||||||||
7) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | ||||||||||
8) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar. | ||||||||||
9) Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. | ||||||||||
10) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. | 3 |
2) | Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. | 3 |
3) | Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir. | 1 |
4) | Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir. | |
5) | Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır. | |
6) | Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar. | 1 |
7) | Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
8) | Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar. | 1 |
9) | Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. | 1 |
10) | Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 13 | 39 |
Uygulama | 1 | 2 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 15 | 142 |
Ara Sınavlar | 1 | 3 |
Final | 1 | 3 |
Toplam İş Yükü | 189 |