Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Genel Giriş |
|
2) |
Beslenmede mikro besin ögelerinin yeri |
|
3) |
Yağda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (A, D) |
|
4) |
Yağda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (E, K) |
|
5) |
Suda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (Tiamin, Riboflavin, Niasin) |
|
6) |
Suda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (B6, Folat, B12) |
|
7) |
Suda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (C, Pantotenik asit, Biotin) |
|
8) |
Ara sınav |
|
9) |
Mineraller ve sağlıkla olan etkileşimi (Kalsiyum, Fosfor) |
|
10) |
Mineraller ve sağlıkla olan etkileşimi (Demir, Çinko, İyot) |
|
11) |
Mineraller ve sağlıkla olan etkileşimi (Bakır, Selenyum, Krom, Flor) |
|
12) |
Mikro besin ögeleri ve gen ekspresyonu |
|
13) |
Pro- ve antioksidan olarak mikro besin ögeleri ve sağlıkla etkileşimleri |
|
14) |
Genel değerlendirme/tartışma |
|
15) |
Final Sınavı |
|
Ders Notları / Kitaplar: |
1.Introduction to Human Nutrition (ISBN: 978-1-4051-6807-6); The Nutrition Society, 2nd Edition, Wiley-Blackwell Publishing. 2009.
2.Nutrition and Metabolism (ISBN: 978-1-4051-6808-3); The Nutrition Society, Wiley-Blackwell Publishing. 2011.
3.Metabolic Regulation: A Human Perspective, 3rd edition (ISBN: 978-1-4051-8359-8); Wiley-Blackwell Publishing. 2010.
4.Modern Nutrition in Health and Disease, 11th edition (ISBN: 978-1-6054-7461-8); Williams & Wilkins. 2014.
5.Biochemical and Physiological and Molecular Aspects of Human Nutrition, 4th edition (ISBN: 978-0-323-44181-0); Elsevier, 2019. |
Diğer Kaynaklar: |
1.Introduction to Human Nutrition (ISBN: 978-1-4051-6807-6); The Nutrition Society, 2nd Edition, Wiley-Blackwell Publishing. 2009.
2.Nutrition and Metabolism (ISBN: 978-1-4051-6808-3); The Nutrition Society, Wiley-Blackwell Publishing. 2011.
3.Metabolic Regulation: A Human Perspective, 3rd edition (ISBN: 978-1-4051-8359-8); Wiley-Blackwell Publishing. 2010.
4.Modern Nutrition in Health and Disease, 11th edition (ISBN: 978-1-6054-7461-8); Williams & Wilkins. 2014.
5.Biochemical and Physiological and Molecular Aspects of Human Nutrition, 4th edition (ISBN: 978-0-323-44181-0); Elsevier, 2019. |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. |
3 |
2) |
Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir. |
3 |
3) |
Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. |
1 |
4) |
Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
1 |
5) |
Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır. |
|
6) |
Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar. |
1 |
7) |
Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
|
8) |
Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar. |
1 |
9) |
Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. |
1 |
10) |
Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. |
1 |